top of page

Mbretëria e Bashkuar dhe Shqipëria ...


Mbretëria e Bashkuar dhe Shqipëria kërkojnë 4 miliardë paund, lidhje më të ngushta eksporti


· Tim Reid, CEO i UK Export Finance, Kryeministri shqiptar dhe Ministri i Financave do të përshkruajnë sot ambicien e tyre prej 4 miliardë £ për një marrëdhënie më të ngushtë eksporti.

· Kjo mund të sjellë një vlerë minimale prej 800 milion £ për bizneset në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar

· Tim Reid do të lëshojë një "thirrje për veprim" për bizneset britanike për të eksportuar në Shqipëri duke përdorur kushtet tërheqëse të UKEF për të ndihmuar në rritjen e financimit të borxhit

· Të dy vendet do të bien dakord të jenë partnerë në zhvillimin ekonomik dhe projekte të qëndrueshme në Shqipëri dhe më gjerë në Ballkanin Perëndimor


Shefi Ekzekutiv i Financave të Eksportit në Mbretërinë e Bashkuar (UKEF), Tim Reid, u takua edhe me kryeministrin shqiptar, Edi Rama dhe ministren e Financave, Delina Ibrahimaj, për të çimentuar ambicien e tyre prej 4 miliardë funtesh për një marrëdhënie më të ngushtë të eksportit MB-Shqipëri. Këto 4 miliardë £ shënojnë një dyfishim të oreksit të rrezikut të tregut të publikuar më parë për mbështetjen e UKEF për Shqipërinë dhe sinjalizon mundësinë e madhe në dispozicion për eksportuesit në Mbretërinë e Bashkuar.

Eksportet totale të Mbretërisë së Bashkuar në Shqipëri arritën në 144 milionë £ në 12 muajt deri në shtator 2022, një rritje prej 97 milionë £ në çmimet aktuale në krahasim me vitin e kaluar. Vizita do të ndërtohet mbi këtë marrëdhënie tregtare në rritje dhe do të rezultojë në një marrëveshje për të punuar më ngushtë.


Tim Reid, CEO i UK Export Finance thotë:

Këtu ka mundësi të rëndësishme për bizneset në Mbretërinë e Bashkuar. Vëllimi i tregtisë me Shqipërinë po rritet në mënyrë dramatike, duke treguar oreks të madh për eksportet britanike. Me mbështetjen e UKEF-it, më shumë kompani mund të korrin përfitimet e eksportit.

Ne mirëpresim gjithashtu nisjen e fundit të Dhomës Britanike të Tregtisë në Shqipëri. Kjo organizatë e re do të ndihmojë në lidhjen e bizneseve britanike dhe shqiptare.

Marrëdhënia jonë më e ngushtë me Shqipërinë do të hapë një fazë të re bashkëpunimi në sektorë të tillë si energjia e rinovueshme, kujdesi shëndetësor dhe transporti. Vitin e kaluar ne festuam 100-vjetorin e marrëdhënieve tregtare, mezi pres të vazhdojmë punën tonë me Shqipërinë dhe të forcojmë marrëdhëniet tona të shkëlqyera eksportuese.

Marrëveshjet e bëra midis dy vendeve do të ndihmonin në rritjen e ekonomisë së Mbretërisë së Bashkuar, do të mbështesin krijimin e vendeve të punës dhe do të ndihmonin në realizimin e agjendës më të gjerë të nivelit të qeverisë. Një ambicie prej 4 miliardë funtesh do të nënkuptonte një vlerë minimale prej 800 milionë funtesh për bizneset britanike. Kjo për shkak se blerësit shqiptarë do t'u kërkohet të marrin burime nga zinxhiri i furnizimit në Mbretërinë e Bashkuar nën kushtet e financimit të UKEF.


Delina Ibrahimaj, ministrja shqiptare e Financave, thotë:

Shqipëria ka një tubacion projektesh infrastrukturore kyçe që kanë nevojë për investime jashtë shtetit. Kjo marrëveshje për të punuar më ngushtë me Mbretërinë e Bashkuar duhet t'i japë një sinjal biznesit britanik se Shqipëria ka tregje të gatshme për produktet tuaja dhe UKEF mund t'ju mbështesë në ambiciet tuaja të eksportit.

UKEF ka një Ekzekutiv Ndërkombëtar të Financave të Eksportit me bazë në Ballkanin Perëndimor, i cili punon së bashku me ekipet e tjera qeveritare në këto vende, si dhe mbulon Evropën Qendrore dhe Lindore. IEFE punon ngushtë me blerësit jashtë shtetit për të shfaqur zinxhirin e furnizimit në Mbretërinë e Bashkuar. Ata janë në dispozicion në të gjithë botën për të diskutuar opsionet e financimit të disponueshme nga UKEF për të mbështetur eksportet e mallrave dhe/ose shërbimeve në Mbretërinë e Bashkuar.

Një shembull i mbështetjes së UKEF-it në rajonin e Evropës Lindore përfshin një hua të garantuar prej 360 milionë £ për ndërtimin e një autostrade të gatshme për 5G në Serbi. Mbështetja e UKEF-it për këtë projekt të autostradës, e shpallur në tetor 2021, po krijon vlerë me vlerë rreth 125 milionë funte për ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar.

18 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page