Marrëveshja e shkëmbimit të territorit Kosovë-Serbi rrezikon të destabilizojë ...


Marrëveshja e shkëmbimit të territorit Kosovë-Serbi rrezikon të destabilizojë Ballkanin, paralajmëron grupi i studiuesveNjë grup studiuesish dhe ekspertësh nga Ballkani Perëndimor dhe Evropa janë pozicionuar kundër një marrëveshje Kosovë-Serbi që do të përfshijë shkëmbimin e tokës. Në një përmbledhje të politikave të titulluar “Ballkani Perëndimor në Kohën e Pandemisë Globale”, studiuesit e BiEPAG (Grupi Këshillimor i Politikave në Ballkan dhe në Evropë) argumentojnë se një marrëveshje e tillë e nënshkruar nga presidentët dhe e lehtësuar nga administrata amerikane nuk do të kishte legjitimitet demokratik dhe potencialisht do të destabilizonte Rajonin.

“Kosova është shembulli më i mirë se si një pandemi mund të krijojë një stuhi të përsosur për të hequr një qeveri të sapoemëruar. Përkundër faktit se përplasjet midis kryeministrit Kurti dhe Presidentit Thaçi kanë qenë të gjata, debati për gjendjen e jashtëzakonshme që do të fuqizonte figurën e dobësimit të Presidentit shkaktoi një krizë politike. Kosova shënon rastin e parë në të cilin një qeveri është rrëzuar në një votim mosbesimi gjatë pandemisë COVID-19. Nëse qeveria e kujdestarisë është e margjinalizuar nga Presidenti, i cili, me deklarimin e gjendjes së jashtëzakonshme, do të marrë përsipër përgjegjësinë e plotë të situatës, ekziston mundësia e një marrëveshje Kosovë-Serbi e lehtësuar nga administrata amerikane e nënshkruar midis dy presidentëve, por mungon një legjitimitet më i gjerë demokratik dhe përfshinë shkëmbimin e tokës, me të gjithë potencialin e tij destabilizues për rajonin”.

BiEPAG është një iniciativë bashkëpunimi e Fondit Evropian për Ballkanin (EFB) dhe Qendrës për Studime të Evropës Juglindore të Universitetit të Graz (CSEES). Ai synon të promovojë integrimin e Ballkanit Perëndimor në BE dhe konsolidimin e demokracisë në këto vende.

Studiuesit e stabilizuar mirë kontribuojnë në analizën e politikave nga BiEPAG. Punimi i fundit është i autorëve Florian Bieber, Tena Prelec, Marika Djolai, Donika Emini, Jovana Marović, Srdjan Majstorović, Vedran Džihić, Alida Vračić, me kontribute nga Nikos Tzifakis, Natasha Wunsch, Will Bartlett, Richard Grieveson dhe Mario Holz

43 views0 comments

Shkrimet e fundit