Më e fundit në pandeminë e koronavirusit.Koronavirusi i ri shkakton simptoma të buta ose të moderuara për shumicën e njerëzve. Për disa, veçanërisht të moshuarit dhe njerëzit me probleme shëndetësore ekzistuese, mund të shkaktojë sëmundje ose vdekje më të rëndë.

WASHINGTON - Presidenti Donald Trump ka aprovuar një deklaratë të madhe të fatkeqësive për Michigan, duke siguruar para shtesë për të ndihmuar shtetin të adresojë pandeminë COVID-19.

Deklarata e njoftuar nga Shtëpia e Bardhë të Shtunën pason një mbrapa-mbrapa midis Trump dhe Gov. Gretchen Whitmer, i cili ka kritikuar administratën Trump për përgjigjen e saj të ngadaltë ndaj pandemisë, duke thënë "ne nuk mund ta motojmë vetëm këtë".

Gjenerali kirurg amerikan tha të Premten se Detroit, një "pikë e nxehtë" kombëtare për rastet e koronavirusit të ri, do të përkeqësohet javën e ardhshme. Më shumë se 3,600 njerëz në Michigan u konfirmuan të kenë të premten COVID-19.

Të paktën 92 kanë vdekur, shumica nga tre qarqet në zonën e Detroit, sipas zyrtarëve të shtetit.

___

JAKARTA, Indonezi - Autoritetet në kryeqytetin e Indonezisë kanë zgjatur një gjendje të jashtëzakonshme për dy javët e ardhshme.

Guvernatori i Xhakartës Anies Baswedan thotë se vendimi është marrë sepse numri i vdekjeve COVID-19 u rrit në 62 në javën e kaluar, së bashku me 603 teste pozitive në Xhakartë.

Baswedan thotë se gjendja aktuale e jashtëzakonshme dy-javore në kryeqytet do të shtrihet në 19 Prill. Do të zgjasë gjithashtu mbylljen e pikave të turizmit, vendeve argëtuese, shkolla dhe zyra.

Ai u bëri thirrje të gjitha korporatave që të qëndrojnë të mbyllura dhe që punonjësit e tyre të punojnë nga shtëpia, dhe organizatat shoqërore dhe grupet fetare për të ndihmuar në parandalimin e përhapjes së sëmundjes.

Ai tha se të paktën 61 punonjës shëndetësie të ekspozuar ndaj koronavirusit ndërsa ndihmonin pacientët në 26 spitale në Xhakartë. Indonezia ka raportuar 102 vdekje dhe 1.155 infeksione.

COLOMBO, Sri Lanka - Autoritetet shëndetësore të Sri Lankës njoftuan vdekjen e parë të vendit për shkak të Coronavirus.

Një mashkull 65-vjeçar vdiq në Spitalin e Sëmundjeve Infektive i mërkurë kryeqyteti Colombo, njoftoi ministria e shëndetësisë. I ndjeri vuante nga hipertensioni diabetik, dhe më parë i ishte nënshtruar një transplanti të veshkave. Numri i çështjeve të konfirmuara në Sri Lanka është rritur në 110.

___

WASHINGTON - Pentagoni thotë se nuk ka marrë ende vendime për thirrjen e rezervistëve pas urdhrit të Presidentit Donald Trump që autorizon thirrjen e një numri të papërcaktuar për të ndihmuar në përgjigjen e koronavirusit.

Zëdhënësi kryesor i Pentagonit thotë se Departamenti i Mbrojtjes parashikon të përdor njerëz kryesisht për detyra administrative dhe "aftësi mjekësore të kërkesës së lartë, thirrja e të cilëve nuk do të ndikonte negativisht në bashkësitë e tyre civile."

Zëdhënësi Jonathan Hoffman thotë se para se të thërriste ndonjë anëtar të Gardës Kombëtare, departamenti do të këshillohej me zyrtarët e shtetit. Hoffman thotë se është "një situatë dinamike" dhe Pentagoni aktualisht nuk ka "një numër të parashikuar të aktivizimeve të pritura".

Trump tha në një letër drejtuar Kongresit të Premten se ai kishte autorizuar Sekretarin e Mbrojtjes Mark Esper për të porositur njësitë dhe anëtarët e veçantë të Rezervës së Zgjedhur, si dhe disa anëtarë të Rezervave të Reaguara individuale, për detyrë aktive.

Thirrja rezervë ka të ngjarë të ndihmojë ushtrinë ndërsa vendos spitalet në terren në qytete të goditur rëndë nga COVID-19 dhe do të sigurojë mbështetje mjekësore për autoritetet shtetërore dhe lokale.

___

LONDON— Redaktori i revistës së respektuar mjekësore britanike, Lancet, ka akuzuar qeverinë se ka bërë shumë pak, shumë vonë, për të adresuar krizën COVID-19.

Richard Horton shkroi se pavarësisht paralajmërimeve të shumta, programet kombëtare dështuan. Ai shtoi parimet themelore, siç janë pasimi i këshillave të Organizatës Botërore të Shëndetit, për të mos u ndjekur.

Keith Willett, Drejtori i Incidentit Strategjik i Shërbimit Kombëtar të Shëndetit për Covid-19, kundërshtoi përfundimet e editorialit. Ai thotë se NHS ka liruar 33,000 shtretër për pacientët me viruse - një e treta e të gjithë aftësive spitalore - dhe ka mundësuar 18,000 infermierë dhe mjekë të kthehen në praktikë. Po ndërtohen tre spitale të reja të bëra prej tyre.

___

WASHINGTON - Zyra e të drejtave civile në Departamentin e Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore të Sh.B.A-së po lëshon një kujtesë se diskriminimi gjatë kujdesit COVID-19 është i ndaluar.

Drejtori i zyrës për të drejtat civile Roger Severino thotë se Shërbimet Njerëzore të Shëndetit janë të përkushtuara që të mos lënë askush pas krizës. Diskriminimi në bazë të racës, ngjyrës, origjinës kombëtare, aftësisë së kufizuar, moshës, seksit dhe fesë është i ndaluar.

Zyrtarët thonë se ata janë përqendruar veçanërisht në sigurimin që profesionistët mjekësorë nuk bëjnë diskriminim ndaj personave me aftësi të kufizuara.

___

TIRANE, Shqipëri - Shqipëria do të dërgojë mjekë dhe infermierë në Italinë e afërt, duke i dhënë një dorë vendit në epiqendrën e COVID-19 në Evropë.

Vendimi i qeverisë i botuar në Gazetën Zyrtare të Shtunën cakton një rezervë buxheti për mjekët dhe infermierët, të cilët do të paguhen në muaj.

Gazeta Dita thotë se 30 mjekë dhe infermierë do të shërbejnë në Bergamo të Italisë, i cili është goditur rëndë nga virusi. Shqipëria ka raportuar 197 raste të koronavirusit, me 10 vdekje.

___

TOKYO - Kryeministri japonez Shinzo Abe thotë se vendi është në një fazë kritike në trajtimin e infeksioneve koronavirus por jo në një pikë për të shpallur një gjendje të jashtëzakonshme.

Abe thotë se Japonia ka arritur të mbajë nën kontroll grupimet, duke ndjekur me kujdes rrugët e infeksionit. Por strategjia fillestare tani ka vështirësi, me një rritje të infeksioneve që nuk janë më gjurmuese - një shenjë e hershme e shpërthimit të infeksionit.

Ai thotë se pasi të ketë mbingarkesë të infeksionit, "strategjia jonë për të ngadalësuar kulmin e infeksioneve menjëherë do t