top of page

Më 14 Dhjetor 1939 BRSS u përjashtua nga Lidhja e Kombeve
Më 14 Dhjetor 1939 BRSS u përjashtua nga Lidhja e Kombeve. Bashkimi Sovjetik u përjashtua nga Lidhja e Kombeve për shkak të kërkesave agresive ndaj Finlandës. Vlerësimi nga qarqet autoritative sovjetike të rezolutës së 14 dhjetorit të Këshillit të Lidhjes së Kombeve

ishte se, ky ishte një vendim absurd i Lidhjes së Kombeve ku theksohej më tej se marrëdhëniet midis Bashkimit Sovjetik dhe Finlandës janë rregulluar me Traktatin e Ndihmës së Ndërsjellë dhe Miqësisë të lidhur më 2 dhjetor ndërmjet Qeverisë Popullore të Republikës Demokratike të Finlandës dhe Qeverisë së BRSS. Ky traktat siguron plotësisht marrëdhëniet paqësore midis BRSS dhe Finlandës dhe në mënyrë miqësore zgjidh në kënaqësinë e të dyja palëve problemet e sigurimit të pavarësisë së Finlandës dhe sigurisë së Leningradit, si dhe problemet e zgjerimit të territorit të Finlandës në shpenzimet e territorit të BRSS përmes ribashkimit të rretheve kareliane me Finlandën. Dihet se në bazë të këtij traktati BRSS i transferon Finlandës një sipërfaqe prej 70,000 km2. me një popullsi mbi 100,000 Në këmbim të më pak se 4,000 km katrore të territorit të Finlandës me një popullsi prej rreth 25,000. Nëse kapja e territorit të huaj dhe nënshtrimi me forcë ose popullsia e këtij territori ndaj një shteti të huaj përbën elementin kryesor të idesë së agresionit, nuk mund të mos pranohet se traktati midis BRSS dhe Republikës së Finlandës dëshmon jo për agresion, por përkundrazi, ndaj politikës paqësore, miqësore të BRSS ndaj Finlandës, një politikë që synon të sigurojë pavarësinë e Finlandës dhe të rrisë fuqinë e saj duke zgjeruar territorin e saj.“

Dihet se që në formimin e Lidhjes së Kombeve, pavarësisht formulimit të konceptit dhe nënshkrimit të Konventës, Shtetet e Bashkuara nuk u bashkuan kurrë me të. Shumica e historianëve mendojnë se Lidhja ka funksionuar shumë më pak në mënyrë efektive pa pjesëmarrjen e SHBA-së, sesa do të ishte ndryshe. Megjithatë, edhe duke refuzuar anëtarësimin, presidentët republikanë të periudhës dhe arkitektët e tyre të politikës së jashtme, ranë dakord me shumë nga synimet e saj.

Ndërmjet viteve 1920 dhe 1939, gjithsej 63 vende u bënë shtete anëtare të Lidhjes së Kombeve. Pakti për formimin e Lidhjes së Kombeve u përfshi në Traktatin e Versajës dhe hyri në fuqi më 10 janar 1920. Lidhja e Kombeve u shpërbë më 18 prill 1946, kur asetet dhe përgjegjësitë e saj iu transferuan Kombeve të Bashkuara.

15 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page