Lufta për lirinë e internetit
Revolucioni në internet premtoi aq shumë për njerëzimin. Kjo teknologji bëri që edhe lindja e shtypshkronjës, ai revolucion në të menduarit dhe disidencën, të duket i vogël në krahasim. Sepse me përhapjen e rrjetit të gjerë botëror njerëzit kishin për herë të parë në histori, lirinë për t'u shprehur të pakufizuar.

Asnjë klerik, ose princ, ose shtetar nuk mund ta ndalonte. Puna në lidhje me internetin, online, nuk kishte nevojë, as për miratimin e redaktorëve, as botuesve. Na duhej thjesht një kompjuter, ose një telefon, dhe diçka për të thënë. Me gishtat tanë të mëdhenj mund të bëjmë diçka që brezat para nesh nuk do ta kishin menduar kurrë të mundur, të flasim me botën (ose të paktën me sa ndjekës që kemi) të emigruar e të larguar me mallin e Atdheut, me dëshirat për të shprehur atë që mjaft redaktorë në Atdhe ua kërkonin si shpërblim, ua bënin si të tillë dhe mjaft prej tyre krekoseshin dhe krekosen ende se të botojnë një shkrim.

Tani kjo është nën kërcënim. Rrjeti po lidhet në shiritin e zgjuar. Miliarderët e Silicon Valley, të mbështetur nga shtetet dhe të brohoritura nga elitat politike, po pastrojnë rrjetin nga zërat e akullt të padëshirueshëm dhe po fikin faqet dhe mediat sociale që nuk i aprovojnë.

N