Lufta për demokraci sapo ka filluar
‘Lufta ka mbaruar.’ Këto ishin fjalët e Nigel Farage kur u njoftua se, në minutën e fundit në një vit tranzicioni, MB kishte arritur një marrëveshje tregtare me Bashkimin Evropian. Po, një pjesë e marrëveshjes është e sigurt, veçanërisht për peshqit, Irlandën e Veriut dhe krijimin e komiteteve të reja MB-BE, por "për gjërat e mëdha", tha Farage, ky është fundi i luftës. Boris Johnson meriton merita, shkroi më vonë Farage në Daily Telegraph, për ‘përfundimin e luftërave të Brexit’.

Farage ka pasur të drejtë për shumë gjëra në vitet e fundit dhe ai meriton një meritë të madhe për zhvillimin e referendumit 2016, në të cilin 17.4 milion njerëz shprehën dëshirën e tyre demokratike për të çliruar Mbretërinë e Bashkuar nga BE. Por për këtë çështje, për këtë ‘luftë’, ai është gabim. Lufta nuk ka mbaruar. Sapo ka filluar. Brexit shihet më së miri si beteja e parë në luftë; si qëndrimi i parë në një luftë shumë më të gjerë për të rimarrë kontrollin, jo thjesht nga Brukseli por nga elitat tona. Lufta për demokraci duhet të vazhdojë, dhe me forcë.


Farage dhe të tjerët kanë të drejtë ta shohin marrëveshjen tregtare si një moment shumë domethënës. Edhe ata prej nesh që janë të shqetësuar në lidhje me aspektet e marrëveshjes - aneksimi politik i Irlandës së Veriut, mungesa e vazhdueshme e Mbretërisë së Bashkuar e kontrollit mbi ujërat e saj, nënshtrimi ynë i vazhdueshëm ndaj traktateve të caktuara globaliste - mund dhe duhet ta festojnë marrëveshjen si një tjetër goditje për Elitat e mbetura që menduan akoma, derisa marrëveshja të kalonte nëpër parlament, se ata mund të pengonin Brexit dhe në proces të binin votat e 17.4 milion të bashkëqytetarëve të tyre.


Të shikosh deputetët që votonin marrëveshjen tregtare me 521 vota pro dhe 73 ishte një moment trazues. Do të hyjë në historinë politike britanike si një shembull kryesor i popullit britanik që sjell zotërinjtë e tij politik në thembër. Për të mos gabuar - shumë në parlament, veçanërisht në Partinë e Punës dhe Partinë Kombëtare Skoceze, por edhe në pjesë të Partisë Konservatore, do të preferonin që Brexit të mos ndodhte kurrë. Disa prej tyre, në dy vitet e gjata skandaloze të Parlamentit të Mbeturinave midis 2017 dhe 2019, bënë gjithçka që kishin fuqinë e tyre për të ndaluar Brexit dhe për të heshtur ulërimën demokratike të popullit britanik. Ata do të kenë votuar për marrëveshjen tregtare me dhëmbë të shtrënguar, por nuk kishin asnjë mundësi. Ne i bëmë ta bënin këtë. Këmbëngulja jonë demokratike midis referendumit në 2016 dhe sot është forca që po rëndonte mbi ta, shumë më tepër sesa kamxhiku i partive të tyre.


Kështu që kalimi i marrëveshjes tregtare është një moment për të shijuar. Edhe ndërsa qeveria bën shumë kompromise me BE, ne ende mund të shohim në kalimin e kësaj marrëveshje fuqinë e njerëzve që u lëshua për herë të parë në 2016. Në të vërtetë, vetë ekzistenca e marrëveshjes është dëshmi e vendosmërisë gati pesë-vjeçare e njerëzve britanikë për të përmbushur dëshirat e tyre demokratike. Nëse elitat do të kishin rrugën e tyre, nuk do të kishte pasur asnjë marrëveshje tregtare; kurrë nuk do të kishim arritur në pikën për të studiuar se si Britania e Madhe dhe BE duhet të lidhen me njëra-tjetrën pas Brexit. Jo, Brexit thjesht do të ishte ndaluar. Me fjalët e atij harku anti-demokrat David Lammy, deputeti laburist i cili me zemërim iu përkushtua vetes për të prishur votën më të rëndësishme demokratike të hedhur ndonjëherë në këtë vend, "ne mund ta ndalojmë këtë çmenduri dhe t'i japim fund këtij makthi". Ai tha se një ditë pas referendumit. Ai u tha kolegëve të tij deputetë, shumë prej të cilëve po shihnin gjithashtu për temeritetin e publikut të errët në votimin për Brexit: ake Zgjohu. Ne nuk duhet ta bëjmë këtë. ’

Por ata duhej ta bënin atë. Pse Sepse i detyruam. Ne përdorëm të drejtën tonë për të votuar për të theksuar epërsinë e sovranitetit popullor mbi sovranitetin parlamentar, të vullnetit të popullit mbi ekspertizën e pretenduar të përfaqësuesve tanë të zgjedhur. Ne e bëmë pikën tonë herë pas here, paqësisht dhe me forcë. Ne e bëmë atë në referendumin e vitit 2016 (në të cilin 17.4 milion prej nesh votuan për t'u larguar); dhe në Zgjedhjet e Përgjithshme 2017 (në të cilat 80 përqind e nesh votuan për partitë që premtuan të miratonin Brexit); dhe në zgjedhjet evropiane 2019 (në të cilat Partia Brexit erdhi në krye); dhe sigurisht në Zgjedhjet e Përgjithshme të 2019, në të cilat Boris Johnson dhe premtimi i tij për 'Get Brexit Done' fituan një mandat historik demokratik, duke përfshirë nga miliona votues të Punës të klasës punëtore që u revoltuan kundër Punës për anti-demokratik, anti-punë -premtimi i klasit për një referendum të dytë. Në anglisht të thjeshtë: premtimi i tij për të anuluar votën më të madhe në historinë e Mbretërisë së Bashkuar, për të përmbysur ekskluzivitetin vetë.


Është si rezultat i këtij presioni demokratik, i këtij rivendosja të vazhdueshme, të matur, parimore të vullnetit të popullit, që ne madje arritëm në fazën e bisedimeve tregtare dhe se 521 deputetë votuan përmes një marrëveshjeje tregtare që do ta bëjë gjënë e neveritshme për shumë prej tyre kaq shumë - Brexit - një realitet. Ata 521 deputetë përfshijnë David Lammy. ‘Ne nuk duhet ta bëjmë këtë’, tha ai në vitin 2016, në atë moment kokëfortë dhe të çmendur kur institucionet politike, mediatike dhe kulturore panë me tmerr votën për Brexit dhe filluan të planifikonin përmbysjen e tij. ‘Duhet ta bësh’, thanë njerëzit. Dhe kështu ata e bënë atë. Lammy dhe të tjerët përfundimisht iu bindën njerëzve. Marrëveshja tregtare nuk është aspak e përsosur, por ekzistenca dhe miratimi i saj janë prova e fuqisë së demokracisë. Brexit nuk mund të ndalet. Populli u sigurua për këtë. Kjo është një fitore historike për demokracinë.


Por ky vit i kaluar i bisedimeve tregtare dhe shqetësimeve dhe pasojave ka ilustruar gjithashtu se nga vjen kërcënimi i vërtetë për demokracinë. Vjen nga vetë MB. Po, Bashkimi Evropian, siç ka argumentuar pikërisht për 20 vitet që kemi botuar, është një kërcënim për demokracinë në Evropë. Ekziston pikërisht për të izoluar elitat kombëtare nga presioni publik, për të krijuar një hapësirë ​​në të cilën ligjet, rregulloret dhe përparësitë mund të bëhen larg nga turmat e çmendura të votuesve dhe qytetarëve. Anti-demokracia e saj e natyrshme mund të shihet në drejtimin e saj të përditshëm, në të cilin një komision i papërgjegjshëm bën ligjin dhe një parlament i rremë i vë vulën gomës, dhe në tërbimin e tij autoritar në përgjigje të çdo populli evropian që guxon të votojë kundër tij . Irlandezët, Francezët, Hollandezët, Grekët - të gjithë kanë parë votat e tyre demokratike kundër kushtetutave, traktateve ose paketave të kursimit të BE-së të injoruara, të shkruara sikur të ishin zhurma të parëndësishme të një turme të paarsimuar.


Dhe gjithashtu këtë vit, si në tre vitet e mëparshme, ne kemi parë armiqësinë e Bashkimit Evropian ndaj demokracisë në shfaqje të plotë në marrëdhëniet e saj me qeveritë e Mbretërisë së Bashkuar. Nga kërkimi për të mbajtur pjesë të Mbretërisë së Bashkuar në rregulloret e Tregut Unik për të minuar sovranitetin britanik mbi ujërat britanike, nga pretendimi i Donald Tusk se ekziston një 'vend i veçantë në ferr' për Brexiteers të cilëve u mungon një plan koherent deri te përshkrimi i Guy Verhofstadt për Leaveers si 'tradhtarë të vërtetë', oligarkia e BE-së nuk ka treguar asgjë përveç përbuzjes për demokracinë britanike dhe ka kërkuar në mënyrë aktive ta kufizojë dhe pengojë atë. Unë shpesh dëgjoj nga Mbeten votuesit të cilët thonë se mendjet e tyre janë ndryshuar krejtësisht nga sjellja e BE-së gjatë katër viteve e gjysmë të fundit, dhe të cilët thonë se nëse do të ktheheshin në 2016 ata do të votonin Pushimi.


E megjithatë, ku është zhvilluar beteja e vërtetë mbi demokracinë këto katër vitet e fundit? Ka qenë pikërisht këtu, në Mbretërinë e Bashkuar. Konfliktet më të pasionuara rreth votës për Brexit, dhe mbi të gjithë idenë e demokracisë, kanë ndodhur në tokën britanike, në institucionet britanike dhe në rrugët britanike. Sigurisht që bisedimet midis BE dhe Mbretërisë së Bashkuar ishin të tensionuara, shpesh duke dhënë gjallërinë e një fuqie neo-perandorake që shikon me hundë një koloni të uppity që guxon të shkëputet. Por ‘lufta’ për të cilën flet Farage ka qenë një britanike. Ka qenë një luftë civile - në fjalët e harkut Remainer Polly Toynbee, ka pasur një ‘nuhatje korditi të luftës civile në ajër’ në Britaninë Brexit - shumë më tepër sesa ka qenë një luftë midis MB dhe BE.


Kjo na tregon diçka