top of page

Liria e Qytetit të Londrës për diplomaten PirevaDiplomatja e Ambasadës së Kosovës në Londër, Elmaze Pireva

Liria e Qytetit të Londrës për diplomaten Pireva


Diplomatja e Ambasadës së Kosovës në Londër, Elmaze Pireva është “freeman” e re e Londrës që nga data 12 Nëntor e 2019-ës. Ceremonia e lirisë që u zhvillua në Gjykatën e Chamberlain në Guildhall dhe që zakonisht zhvillohet nga nëpunësi i gjykatës ose ndihmësi i tij ia dha këtë vlerësim Diplomates shqiptare. Këtë vlerësim më parë e ka marë edhe Kryetari i PD-së së Shqipërisë Lulzim Basha në një ceremoni të organizuar për këtë qëllim.

Elmaze Pireva shkruan “Jam e nderuar dhe e lumtur që më është dhënë Liria e Qytetit të Londrës, në një ceremoni të mbajtur më 12 nëntor 2019. Shpresoj që kjo do të jetë një mundësi e shkëlqyeshme për të ndërtuar një bashkëpunim më të mirë me Qytetin e Londrës dhe për të promovuar tregtinë midis Mbretërisë së Bashkuar dhe Republikës të Kosovës. Gjithashtu e lumtur që unë jam shtetasja e dytë nga Kosova që është nderuar me këtë vlerësim”.

Liria moderne

Sot shumica e arsyeve praktike për fitimin e Lirisë së qytetit janë zhdukur. Sidoqoftë mbetet si një pjesë unike e historisë së Londrës, për të cilën shumë njerëz që kanë jetuar ose kanë punuar në Qytet kanë qenë krenarë të pranohen. Para vitit 1996, Liria ishte e hapur vetëm për qytetarët britanikë ose Commonëealth. Tani, megjithatë, ajo është zgjeruar në nivel global dhe personat e çdo kombësie mund të pranohen ose përmes nominimit ose duke u paraqitur nga një kompani Livery. Ka një traditë të gjatë të pranimit të grave. Qyteti i Londrës është i prirur të ruajë Lirinë si një traditë të gjallë. Liria është e hapur për të gjithë ata që janë vërtet të interesuar dhe të ftuar ose të lindur për të. Qytetet Freemen janë një ndarje shumë e gjerë e popullsisë. Liria në qytet sot është akoma e lidhur ngushtë me anëtarësimin e Kompanive të Jetesës së Qytetit.

Historia dhe origjina

Një nga ceremonitë më të vjetra tradicionale që mbijetojnë akoma në ekzistencë edhe sot, besohet se është paraqitur për herë të parë në 1237. Termi mesjetar 'freeman' nënkuptonte dikë që nuk ishte pronë e një feudali, por gëzonte privilegje të tilla si e drejta për të fituar para dhe tokat e veta. Banorët e qytetit të cilët mbroheshin nga statuti i qytetit ose qytetit të tyre ishin shpesh të lirë - pra, termi "liri" e qytetit. Nga mesjeta dhe epoka e Viktorias, Liria ishte e drejta e tregtisë, duke u dhënë mundësi anëtarëve të një Guild ose Livery të kryejnë tregtinë ose zanatin e tyre në Sheshin Mile. Një tarifë ose gjobë do të tarifohej dhe si rezultat, Kompanitë Livery do të siguronin që mallrat dhe shërbimet e ofruara të ishin të standardeve më të larta të mundshme. Në 1835, Liria u zgjerua për të përfshirë jo vetëm anëtarët e Kompanive Livery, por edhe njerëzit që jetojnë ose punojnë në Qytet ose ata me një lidhje të fortë në Londër.

Tradita

Sipas traditës Freemen, nominuesit dhe mysafirët e tyre shoqërohen në Gjykatë nga Beadle, i cili vesh një kapelë të lartë dhe tufë. Nëpunësi i Gjykatës vesh një fustan mëndafshi, dhe nëse Chamberlain kryen ceremoninë, ai vesh fustanin tradicional të veshur me erminë. Freeman i ardhshëm është i ftuar të lexojë 'Deklaratën e një Freeman' dhe të nënshkruajë Librin e Deklaratës së Freeman.

Kopja e Lirisë - një dokument pergamene me emrin e marrësit të gdhendur bukur nga një kaligraf - është paraqitur nga Nëpunësi, së bashku me një kopje të ‘Rregullave për sjelljen e jetës’, të cilat datojnë nga mesi i shekullit të 18-të. Nëpunësi ose Chamberlain shtrin dorën e djathtë të miqësisë tek marrësi dhe i përshëndet si 'Qytetar i Londrës'.

Pas ceremonisë, ka kohë për pyetje joformale, mundësinë për të parë artikuj interesantë, fotografi dhe artefakte në Sallën e Gjykatës, siç është një letër nga Nelson dhe arkivoli i Lirisë së Florence Nightingale.

Deklarata

“Betohem solemnisht se do të jem i mirë dhe i vërtetë për Mbretëreshën tonë Madhërinë e saj, Elizabeta e Dytë; që do të jem i bindur ndaj kryetarit të këtij qyteti; që unë do t'i ruaj Franchises dhe Doganat e tij, dhe do ta ruaj këtë Qytet të padëmshëm, në atë që është në mua; që unë gjithashtu do ta mbaj Paqen e Mbretëreshës në personin tim; që nuk do të njoh as mbledhje dhe as komplote të bëra kundër Paqes së Mbretëreshës, por do ta paralajmëroj kryetarin e saj, ose do ta pengoj atë në fuqinë time; dhe që të gjitha këto pika dhe artikuj do t'i ruaj mirë dhe me të vërtetë, sipas Ligjeve dhe Doganave të këtij Qyteti, në fuqinë time ".59 views0 comments

Comentarios


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page