top of page

Lideri


Lideri

Astrit Lulushi

Çfarë lloj lideri kemi? Si e frymëzon ai besnikërinë në popullin e tij?

Nëse i krahasojmë me udhëheqësit e lashtë, kuptohet kontrasti.

Aleksandri i Madh ishte i suksesshëm sepse ishte i dashuruar. Jo thjesht i admiruar, jo thjesht i respektuar, por i dashur. Njerëzit e tij e adhuronin. Ushtarët i paguante mirë, planifikonte betejat që të kishte sa më pak viktima të ishte e mundur, dhe kishte karizëm. Ai dhe ushtarët e tij besonin se ai ishte Zot dhe se i kishte mbijetuar tetë plagëve të mëdha që mund të kishin vrarë çdo njeri tjetër. Ata kishin frikë prej tij, por të gjithë do të kishin dhënë jetën për të.

Udhëheqja është shërbim dhe Aleksandri u shërbeu njerëzve të tij. Ai mori i pari barrën më të rëndë dhe e uli i fundit. Ai nuk flinte ndërsa ushtarët e tij punonin, nuk hante ndërsa ushtarët e tij vdisnin nga uria. Ai kurrë nuk u kërkoi atyre të bënin diçka që ai nuk do të bënte, vetë i pari. Dhe e vërtetoi këtë në çdo betejë, duke luftuar hipur mbi Bucefalus.

Aleksandri i mori ata në beteja të tmerrshme dhe fitoi çdo herë, duke u dhënë fitore dhe krenari me humbjen e një numri relativisht të vogël viktimash.

Asnjë komandant në histori nuk ishte aq bujar me njerëzit e tij sa Aleksandri. Duke pushtuar Perandorinë Persiane, “Superfuqinë” më të madhe që bota kishte njohur deri në atë kohë, ai rrëmbeu thesarin më të madh në histori. Vetëm nga Persepolis, 2500 ton ar u morën nga Thesari i Madh, që ishte ndërtuar për një shekull nga tokat në pronësi persiane nga India në Egjipt.

Aleksandri mori arin nga ajo fitore dhe të tjerat dhe e ia shpërndau njerëzve të tij, nga gjeneralët më të lartë e deri te kuzhinierët e tij. Në fund të fushatës, ai u dha atyre ar e kuaj dhe e bëri çdo njeri të pasur.

Por Aleksandri dhe Filipi e kuptuan që të dy se si t’i detyronin burrat të bënin atë që dëshironin , nga shpimi gjithë natën me një shtizë 18 këmbëshe derisa burrat të gërmonin, te marshimi për tre ditë pa ushqim dhe pa ujë, deri te kalërimi drejt vdekjes së sigurt. Ata i bënin këto jo nga kërcënimet apo frikësimi, as nga paratë apo premtimi i shpërblimit, as nga potenciali për turp apo çnderim. Mënyra se si t’i detyronin burrat të bënin atë që dëshironin ishte me dashuri.

Nëse njerëzit ju duan, ata do të lëvizin qiellin dhe tokën për ju, do të bëjnë mrekulli për ju, do të vdesin me dëshirë për dashurinë e tyre për ju. Kjo është arsyeja pse Aleksandri ishte kaq i suksesshëm. Por, sado i mirë, sa profesional, sa i përkushtuar, sa shumë e donin komandantin e tyre, ushtria e Aleksandrit më në fund arriti kufirin e saj gjithashtu. Të gjithë kanë pikën e tyre të thyerjes. Dhe është e qartë se Aleksandri arriti të tijën.

12 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page