top of page

Legjenda se Cezari është "kumbari" ...


Një histori e shkurtër e seksionit cezarian


Sot, shkalla e panevojshme e lartë e lindjeve me prerje cezariane meriton kritika. Megjithatë, askush nuk do ta mohojë se kjo metodë është zbulimi i madh mjekësor që ndryshon tërësisht idetë e kujdesit të maternitetit në botë dhe i jep Jetës një shans të pazëvendësueshëm...

Lindja me operacion mori formë si një ide në mendjen e njerëzimit si rezultat i vëzhgimeve të botës shtazore. Gjatë gjuetisë, kur ndodhte që kafsha femër e vrarë ishte shtatzënë, gjuetarët ndonjëherë zbulonin se i vogli në barkun e nënës ishte ende gjallë. Kirurgu romak i lashtë Galen (shek. III pas Krishtit) ishte një nga mjekët e parë të botës së lashtë që përshkroi mundësinë e heqjes së një foshnjeje të gjallë nga barku i një gruaje që po vdiste ose tashmë kishte vdekur. Ky shans duket se i ka emocionuar më shumë romakët se grekët, pasi që nga koha e Diogjenit, sipas shumë filozofëve të lashtë grekë, kishte dyshime nëse i porsalinduri zotëronte shpirt.


Shpresa për të palindurit


Dëshmia e një ligji (i ashtuquajturi Lex regia) që mbron jetën e mundshme të foshnjës së palindur daton nga shekulli i 6-të, gjatë kohës së perandorit romak Justinian. Ai urdhëroi që gruaja shtatzënë e vdekur të mos varrosej derisa të kontrollohej nëse foshnja në barkun e saj ishte gjallë. Duhej të dilte në dritë. Supozohet se ligji ka rrënjë shumë të lashta, që nga koha e mbretit të dytë romak pas Romulit (Numa Pompilius, i cili sundoi në shekullin VIII p.e.s.), por edhe se më vonë u ndikua nga krishterimi, pasi në mësimet e Krishtit. mbështet konceptin se një fëmijë fiton një shpirt nga ngjizja e tij. Dëshmitë e shkruara nga shekulli i 13-të tregojnë se priftërinjtë katolikë ishin ngarkuar me detyrën e monitorimit të respektimit të këtij ligji të vjetër. Nuk është rastësi që mbrojtësi katolik i grave në lindje dhe i mamive - Shën Ramon, është mbiquajtur Nonato, që vjen nga latinishtja "i palindur". Natyrisht, në këtë rast përdoret në kuptimin e lindur, por jo në mënyrë natyrale - Shën Ramonit i vdiq nëna nga dhimbjet e lindjes, dhe ai u shfaq në botën e bardhë me prerje cezariane.


Rreth Jul Cezarit dhe Elefantëve


Megjithatë, në ato kohë të largëta, bëhej fjalë për lindje cezariane, në të cilën vetëm foshnja mbijetoi. Asgjë tjetër nuk ishte e mundur! Edhe pse Gaius Julius Caesar (100-44 p.e.s.) u bë "kumbari" i kësaj metode të lindjes, e vërteta historike është se ai nuk lindi sipas seksionit. Nëna e Gaius Julius Caesar jo vetëm që i mbijetoi lindjes, por jetoi edhe për të pasur nipër e mbesa, gjë që ishte e paimagjinueshme për një grua, foshnja e së cilës në ato kohë lindi me prerje cezariane. Legjenda se Cezari është "kumbari" i metodës fillon me shkencëtarin romak Plini Plaku. Ai reflekton në pyetjen se nga e ka marrë mbiemrin Cezar i madhi Gaius Julius. Dihet se gjenerali nuk është i pari në llojin e tij që mban këtë emër ikonik. Plini pretendon se vjen nga folja latine "për të prerë", "të prerë". Megjithatë, sipas një hipoteze tjetër, emri nuk ka rrënjë latine, por punike (nga gjuha që flisnin në Kartagjenë) dhe do të thotë "elefant". Në mbështetje të këtij versioni, disa historianë theksojnë se vetë diktatori romak ndoshta ishte dakord me të, pasi ai gdhendi imazhin e një elefanti në anën e pasme të monedhave me fytyrën e tij. Elefanti u bë edhe stema e legjioneve romake.


Deri në fund të lumtur


Rasti i parë i dokumentuar i një seksioni cezarian në të cilin foshnja dhe nëna mbijetuan ishte nga viti 1500 në Zvicër. Nëna jo vetëm që i mbijetoi operacionit, por një vit më vonë solli në jetë binjakë në mënyrë natyrale. E kurioziteti i këtij rasti është se prerjen cezariane nuk e ka bërë doktoresha, por vetë bashkëshorti i saj, i cili është... tredh derri. Pasi është dëshmitar i dhimbjeve të lindjes së gruas së tij për disa ditë, Yakov Nufer vendos të rrezikojë...

Më vonë gjatë historisë, procedura e ndërlikuar u la tërësisht në duart e mjekëve. Në vitin 1876, kirurgu italian Dr. Eduardo Porro uli vdekshmërinë e nënave në prerje cezariane duke hequr mitrën e gruas gjatë operacionit. Por shkolla gjermane e gjinekologjisë ka dhënë kontributin më të madh për faktin që seksioni nuk duket si një kërcënim vdekjeprurës në sytë e shumë nënave të ardhshme. Babai i seksionit cezarian modern konsiderohet të jetë gjinekologu Dr. Ferdinand Adolf Kerrer, i cili në 1881 kreu për herë të parë një prerje cezariane transversale të suksesshme dhe në vitin 1900 metoda e tij u rafinua nga kolegu i tij Dr. Hermann Johannes Pfannenstiel. Me përpjekjet e tyre, ata arrijnë diçka të jashtëzakonshme - zvogëlojnë vdekshmërinë amtare nga 50% në... 1%! Edhe pse Gaius Julius Caesar (100-44 p.e.s.) u bë "kumbari" i kësaj metode të lindjes, e vërteta historike është se ai nuk lindi sipas seksionit.

11 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page