top of page

Legjenda e ndarjes së botës


Legjenda e ndarjes së botës

Astrit Lulushi


Peleg “ndarje” përmendet në Biblën Hebraike si një nga dy djemtë e Eberit, paraardhës i izraelitëve. Djali i Pelegut ishte Reu, i lindur kur Pelegu ishte tridhjetë vjeç dhe pati djem e vajza të tjerë. Pelegu jetoi 239 vjeç. Sipas Septuagintës, Phaleg jetoi deri në 339 vjet.

Peleg është një mbiemër i zakonshëm në Izrael, duke qenë gjithashtu shkronja rrënjësore për lundrimin. Kuptimi i Pelegit në anglisht është "përrua", lumë i vogël. Në shqip “pellg”.

"Dhe Toka u nda" gjatë kohës së Pelegut. Kuptimi i ndarjes së tokës zakonisht merret për t'iu referuar një ndarjeje patriarkale të botës, ose ndoshta vetëm hemisferës lindore, në pjesë të caktuara midis tre bijve të Noeut për pushtimin e ardhshëm, siç përshkruhet në mënyrë specifike në Librin e Jubileeve, Flavius ​​Josephus dhe shumë burime të tjera antikuare dhe mesjetare, madje aq vonë sa Kryepeshkopi Ussher, në Annals of the World, Konflikti i Adamit dhe Evës me Satanin, thotë se "Në ditët e Phalekut (Peleg), toka u nda për herë të dytë midis tre bijve të Noeut; Semit, Kamit dhe Jafetit - ishte ndarë një herë. më parë në mesin e tre djemve nga vetë Noeu.

Disa e interpretojnë këtë për t'iu referuar kontinentit të Pangeas të ndarë në kontinente moderne. Kjo shpesh supozohet të jetë pak para, gjatë ose pas dështimit të Kullës së Babelit të Nimrodit.

Është e çuditshme që shpërndarja e fiseve në Babel lidhet me emrin e Nimrodit (stërgjyshi i Pelegut), i cili figuron në traditën biblike dhe atë babilonase si një gjahtar i fuqishëm. Epiphanius thotë se që nga themelimi i këtij qyteti të Babilonisë filloi një skenë e menjëhershme e komplotit, rebelimit dhe tiranisë, e cila u krye nga Nimrodi, biri i Kush Ethiopit. Rreth kësaj figure të zbehtë legjendare është ndezur një polemikë e madhe. Në Librin e Zanafillës, përmendet: "Ashtu si Nimrodi, gjahtari i fuqishëm përpara Zotit". Ai ishte gjithashtu sundimtar: "Fillimi i mbretërisë së tij ishte Babeli, Ereku, Akadi dhe Kalnehu në vendin e Shinarit. Nga ai vend doli Asuri dhe ndërtoi Ninevinë dhe qytete të tjera të mëdha. Në Shkrime, Nimrodi përmendet si pasardhës i Kamit, por kjo mund të lindë nga leximi i emrit të babait të tij si Kush, i cili në Shkrime tregohet si krijuesi i një racë me ngjyrë. Emri mund të jetë Cash dhe duhet të lidhet me Cassites. Më pas duket se bijtë e Kushit ose Çusit -Kasitët -, nuk morën pjesë në ndarjen e racës njerëzore pas rënies së Babelit, por nën udhëheqjen e vetë Nimrodit mbetën aty ku ishte, ndërtoi Babiloninë dhe fortifikoi territorin rreth saj. Thuhet gjithashtu se ndërtoi edhe Ninevinë dhe shkeli tokën e Ashurit, kështu që më në fund e detyroi Ashurin ta linte atë territor. Grekët i dhanë emrin Nebrod ose Nebros dhe ruajtën ose shpikën shumë tregime në lidhje me kullën që ai supozohet të ketë ngritur. Ai përshkruhet si një person gjigant me sjellje të fuqishme dhe përçmues i çdo gjëje hyjnore; ndjekësit e tij përfaqësohen si po aq mendjemëdhenj dhe autorizues. Në fakt ai duket se grekëve u është dukur si një prej Titanëve të tyre. Nimrodi është identifikuar si me Merodakun, perëndinë e Babilonisë, dhe me Gilgameshin, heroin e eposit me këtë emër, me Orionin dhe me të tjerë. Emri, madje është gjetur në dokumentet egjiptiane të dinastisë XXII si 'Nemar'.

10 views0 comments

Kommentarer


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page