top of page

Lajm mjaft i mirë për punëtorët sezonalë të bujqësisë dhe përkujdesjes sociale


Lajm mjaft i mirë për punëtorët sezonalë të bujqësisë dhe përkujdesjes sociale


Një lajm mjaft i mirë u shpërnda në ditën e Krishtlindjeve se MB i lejon punëtorët jashtë shtetit të plotësojnë boshllëqet e stafit në bujqësi. Kësisoj, Qeveria e Britanisë së Madhe i përkulet presionit të industrisë për mungesën e tregut të punës pas Brexit. Ky laj mjaft i mirë për punëtorët e specilaizuar të kësaj fushe natyrisht mund të jetë dhe të shfrytëzohet si një lajm dhe shpresë për mijëra shqiptarë të këtij profesioni që në mjaft sezone të vitit udhëtojnë në shtetin fqinj Greqi, apo dhe në disa shtete të tjera për punë në bujqësi.

Në mjaft raste këtë laj e gëzojnë ndoshta vetëm punëtorët sezonalë. Por ata kanë dhe mjaft arsye të jenë në shpresë për këtë, pasi ligjet për ta do të jenë akoma më favorizuese në këtë drejtim.

Shpeshherë katëgoria e tillë e punonjësve është parë në BM në fusha të gjera, ku ata priren të mbjellin mjedër në Rochester, Kent, apo dhe në fusha të tjera. Dhe në raste të tilla Grupet bujqësore kishin argumentuar se shkurtimi i punës jashtë shtetit do të reduktonte prodhimin vendas të ushqimit.

Qeveria në mbledhjes e saj të së premtes do të veproi në dy mënyra për të zbutur mungesën e tregut të punës, duke lejuar mijëra punonjës të huaj të bujqësisë dhe të mirëqenies sociale të mbushin boshllëkun e lënë nga mungesa e stafit britanik. ia arrita. Në dy njoftime të shpallura në prag të Krishtlindjeve, ministri tha se prodhuesit britanikë të frutave dhe perimeve mund të rekrutojnë punëtorë të huaj për të sjellë të korra gjatë tre viteve të ardhshme dhe stafi i huaj i kujdesit do të jetë herët. Ai tha në vitin 2022 se do të lejohej të hynte në vend me një vizë speciale. Ministria e Punëve të Brendshme hezitoi të jepte një përjashtim nga rregullat e reja strikte të imigracionit për punëtorët e pakualifikuar, të cilat u prezantuan në fillim të këtij viti pasi dispozitat e BE-së për lëvizjen e lirë të njerëzve nuk zbatohen më në MB.

Zgjatja e sistemit të vizave sezonale të punonjësve bujqësorë në Mbretërinë e Bashkuar për tre vjet të tjerë pason presionin nga fermerët të cilët paralajmëruan se reduktimi i fuqisë punëtore jashtë vendit do të reduktonte prodhimin vendas të ushqimit.

Neil Parish, kryetar i mirëmbajtjes së Komitetit të Mjedisit të Dhomës së Komunave, pretendoi këtë muaj se Brexit ka "shkatërruar" bujqësinë e Britanisë dhe se mungesat e fuqisë punëtore kanë goditur zona të ndryshme. Ministria e Punëve të Brendshme njoftoi të premten se do të lejojë 30,000 punëtorë të huaj të hyjnë në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2022 për deri në gjashtë muaj për korrje. Ky është i njëjti numër si këtë vit, por mund të rritet me 10,000 nëse është e nevojshme.

Sistemi sezonal i punonjësve të bujqësisë, i cili filloi në vitin 2019, do të zgjatet edhe për dy vite të tjera, por numri do të ulet nga viti 2023 pasi ministrat po përpiqen të kalojnë në punët shtëpiake dhe të detyrojnë "aftësi të larta". .. Ekonomia me paga të larta”. Sekretari i Mjedisit George Eustice tha: Tom Bradshaë, Zëvendës President i Unionit Kombëtar të Fermerëve, tha: Ai shtoi se mungesat e fuqisë punëtore "janë të përhapura në të gjithë zinxhirin e furnizimit me ushqim". Më vete, Ministria e Shëndetësisë ka njoftuar se punonjësit e huaj të kujdesit social kanë të drejtë të hyjnë në Mbretërinë e Bashkuar nën një vizë shëndetësore dhe të kujdesit afatgjatë për të paktën një vit. Sekretarja e Brendshme Pretty Patel tha: "Sfida të paprecedentë të shkaktuara nga pandemitë po ndodhin në sektorin e kujdesit dhe ndryshimet e bëra në vizat e kujdesit shëndetësor do të forcojnë fuqinë punëtore dhe do të lehtësojnë disa nga presionet që po përjetojmë aktualisht."

Kujdesi social për të rriturit ka përjetuar një mungesë të madhe të fuqisë punëtore përpara pandemisë Covid-19 dhe rregullat e imigracionit pas Brexit pritet të kenë një ndikim në rritje, por një çështje kyçe janë pagat relativisht të ulëta. Por ka edhe.

Këtë muaj, Bordi Këshillimor i Imigracionit i qeverisë tha se punonjësit e kujdesit social duhet të shtohen "menjëherë" në listën e profesioneve që ofrojnë akses prioritar në MB për të huajt.

Qeveria ka zbuluar se sapo presioni i pandemisë të ulet, shtimi i punonjësve të certifikuar të kujdesit në listën e MB të profesioneve të munguara do të rishikohet. Martin Green, CEO i grupit të industrisë Care England, tha se donte të kalonte në listën e profesioneve që mungojnë. .. Daisy Cooper, një zëdhënëse e shëndetësisë për LDP, tha se masa e qeverisë ishte "shumë pak, shumë e ngadaltë". “Një ofertë e vogël vize për një vit mund të mos jetë në gjendje të tërheqë numrin e punonjësve të certifikuar të kujdesit që na duhen vërtet,” shtoi ajo.

Pyetja është natyrisht e qartë, nëse do të mund të përfitojnë shqiptarët nga ky ligj.

20 views0 comments

Commentaires


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page