top of page

LAHUTA SHQIPTARE TE MBRETËRESHA ELIZABETH II


Kujtim mbresëlënës me Ambasadorin Mal Berisha

Sot, kur po bëhen homazhe për të nderuar Mbretëreshën Elizabeth II, Ambasadori Mal Berisha përmes televizionit MC (youtube: Herët në MCN-Mal Berisha rrëfen takimin me Mbretëreshën Elizabeth II-14 shtator 2022), dy ditë më parë, rrëfen kujtimet e tij nga takimi me monarken më të vjetër të botës, midis të tjerash edhe historinë me lahutën shqiptare.

Në fillim të vitit 2012 Mal Berisha u caktua Ambasador në Mbretërinë e Bashkuar dhe gjatë përgatitjeve në Tiranë për të marrë detyrën në Londër, me kërkoi një takim, si miq të vjetër, që të diskutonim bashkë për këto përgatitje. Biseda u përqendrua kryesisht te Mbretëresha, ku gjatë paraqitjes së letrave kredenciale, Ambasadori kish menduar edhe për një dhuratë. Rrahëm së bashku shumë mendime e ide, pasi ishte delikate gjetja e një dhurate për një person kaq të rëndësishëm dhe shumë protokollar, që ka pritur në audiencë qindra e mijëra diplomatë e duhej të “qëlloje në shenjë” me një dhuratë shqiptare që ta vlerësonte e t’i linte mbresa.


Në diskutim e sipër më lindi ideja për të gjetur diçka artistike dhe propozova të shkojmë te Argjendari Pirro. Të nesërmen shkuam në galerinë e punimeve të këtij artisti me mendje krijuese, i cili na priti mjaft mirë. Duke vështruar punimet sytë më mbetën te lahuta, punuar me shije të hollë në argjend, dhe, propozova që kjo të ishte dhurata. Ambasadori e pëlqeu menjëherë e më pas filluam të diskutojmë për unicitetin e këtij instrumenti dhe si do të prezantohej te Madhëria e Saj.Muajt kaluan dhe menjëherë pas paraqitjes së letrave kredenciale, tashmë Ambasadori i jashtzakonshëm dhe fuqiplotë i Shqipërisë në Mbretërinë e Bashkuar të Britanisë së Madhe, Irlandës së Veriut dhe Irlandës, Mal Berisha, i mrekulluar me shkruan me shumë ngazëllim për ceremoninë, por, në mënyrë të veçantë për lahutën, për të cilën më përgëzoi, që kisha kontribuar në përzgjedhjen e saj.

T’i jepje dhuratë Mbretëreshës ishte e pazakontë, por me insistim te marshalli, ishte pranuar prej Saj dhe pas dorëzimit të letrave kredenciale, Madhëria kishte bërë pyetjen për lahutën e vendosur në tripod. “Ambasador, mund të më tregoni çfarë përfaqëson kjo dhuratë që më keni sjellë?” Shpjegimi që ka bërë Ambasadori ka qenë shumë i veçantë, duke i treguar se përmes këtj instrumenti janë përcjellë ndër shekuj heroizmat dhe legjendat e popullit shqiptar….

Lahuta shqiptare tashmë ndodhet në koleksionin e Mbretërisë angleze, por për fat të keq ajo në UNESCO është bërë pronë e kulturës së Serbisë, na kanë rrëmbyer edhe një instrument plotësisht autentik shqiptar.

18 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page