Kujtoj…Sot, mbas pak ditësh


Fritz RADOVANI

Kujtoj…Sot, mbas pak ditësh:


POETIN ADEM ZAPLLUZHA

(1943 – 2020)


POEMË

PËR HOMERIN E PËRJETËSISË

1.

O At i madh

O Gjergj

Kush e di se sa herë të vranë

Por ju edhe i vrarë

Jetoni te yjet

O ylli i Shqiptarisë

Jetoni

Duke bartur në dorë

Zjarrin e Olimpit

Flakadanin madhështor

I cili kurrë nuk shuhet

Të ishit gjallë

Do i shkruanit sa këngë Homerike

Për Vraninën e Kosovës

Gjakun e derdhur

Për ato zjarre që i dogjën flakë

Shpirtrat e Etërve

2.

O Gjergji

Me penë misterioze

E shpatë në dorë

E cila preu

Më shumë se vdekja

Më shumë se çdo ushtri barbare

Dhe triumfove

Nëpër bejlegjet me kriminelët

Këndove

Aq bukur këndove për Atdheun

Sa që i tmerrove ardhacakët

3.

O At në qiell e në tokë

Mbi varrin Tënd

Po mbijnë ullinjtë e Shqipërisë

Po mbijnë me disa lloje rrënjësh

Më besoni

Nuk krakëllijnë më korbat

E Kardakut

As sorrëshkinat e Serbisë

Këtu fluturojnë dykrenorët

Fluturojnë

Nga dyert e gdhendura