Kujtesë e hidhur Mat‘ hauzen”


Kujtesë e hidhur Mat‘ hauzen” Andrea Petro Milo


Nga docent Odise Çaçi

(Historian, studiues). Vlorë,19 maj 2021


Faleminderit që më jepet mundësi që të diskutojë për librin më të ri të bashkëpatriotit tim Andrea Petromilo, i cili vjen pas shumë botimeve në gjini të ndryshme si:tregime, publicistikë, fabula, romane , novella, drama,, skenare, esse ,monografi, antologji poetike dhe përkthime. Libri ” Kujtesë e hidhur Mat‘ hauzen” na jep me detaje kampet e tmerrit , të krijuara nga dora kriminale e nazizmit me Adolf Hitlerin ,në periudhën 1938 deri në maj 1945. dhe shtojë se “1000 vjet duhen për të formuar një shtet dhe një orë mund ta kthejë atë në Pluhur”.Atë bëri agresiviteti i një shteti nazist. Libri që në kopertinë të jep idenë e një skëterrë naziste, Kremtariumet dhe basorelievi “Partizani Fitimtar” i skulptorit të popullit Odise Paskali,: “Një panoramë në ish kampin nazist Mat`hauzen me rastin e 75 vjetorit të çlirimit ” dhe se”Brezat që vijnë, duhet përmes "simboleve historike" të ruajtura me kujdes, të përjetojnë imazhin e një tmerri, që nuk duhet ta përjetojë në asnjë çast bota njerëzore” dhe vazhdon se “Kush mbyll sytë nga e kaluara, mbetet i verbër ndaj së ardhmes” ..Në Luftën e Dytë Botërore u vranë 24 milion 456 e 700 ushtarë e oficerë në shkallë Botërore Memoriali i ngritur për