top of page

Ku u varros ...Aleksandri i Madh është legjendë. Cezari dhe Napoleoni e admironin atë. Madje edhe tani, 2300 vjet pas vdekjes, emri dhe imazhi i tij s’kanë vdekur. Me Aleksandrin mburren grekët se i bashkoi, dhe shqiptarët se është i tyre. Maqedonia e veriut, përpiqet ta vjedhë.

Megjithatë, më shumë dihet për jetën e Aleksandrit, se sa për udhëtimin e tij për në banesën e fundit. Dhe kjo është gati të ndryshojë pas gërmineve të fundit për të gjetur varrin e tij.

Dihet se menjëherë pas vdekjes, Aleksandri i Madh u balsamos me mjaltë, u mumifikua dhe u vendos që trupi të transferohej në atdheun e tij Maqedoni. Por, gjatë rrugës, gjeneral Ptolemeu rrëmbeu trupin mbretëror dhe fillimisht e vendosi në Memfis. Plani i tij ishte që Aleksandri të varrosej në Aleksandri.

Gërmimet në lagjen e lashtë mbretërore të Aleksandrisë japin sugjerime intriguese. Arkeologēt kanë zbuluar muret e themeleve të një ndërtese, të harruara prej shekujsh, që datojnë në epokën e Aleksandi i Madh, i kthyer në faraon, kur i dha emrin qytetit. Për 14 vjet një grup arkeologësh gërmoi në vendin ku thuhet se ndodhet varri, sot park publik në qendër të Aleksandrisë. Gërmimet nuk patën sukses dhe ishte koha për t'u larguar - me duar bosh.

Papritur, pas një shiu, dheu në gropë rrëshqiti, duke nxjerrë në dritë një gur të bardhë. Arkeologët ndjenë një valë shprese se guri nuk ishte thjesht një copë mermeri. Artifakti doli se ishte një statujë e hershme që mbante çdo shenjë dalluese të Aleksandrit të Madh. Ishte një nxitje e fuqishme për arkeologët e dekurajuar. Statuja prej mermeri është ekspozuar tani në Muzeun Kombëtar të Aleksandrisë.

Gjatë mbretërimit të tij 12-vjeçar, Aleksandri i Madh pushtoi perandori të fuqishme dhe u bë një figurë e ngjashme me perëndinë. Me gjithë kërkimet shekullore, varri i tij ende nuk është gjetur. Dikur udhëheqësi më i fuqishëm në botë, ishte vetëm 20 vjeç kur u bë mbret i Maqedonisë pas vrasjes së babait të tij, Filipit II, në vitin 336 p.e.s. Gjatë 12 viteve të ardhshme, Aleksandri i shkëlqyer, ambicioz rrëzoi çdo perandori rivale në rrugën e tij, duke përfshirë Persinë dhe Egjiptin, ku e shpalli veten faraon. Ai vdiq në vitin 323 p.e.s. në moshën 32-vjeçare. Por eshtrat e tij nuk u qetësuan. Pasi u debatua nga këshilltarët e tij, trupi i Aleksandrit u varros fillimisht në Memphis, Egjipt, pastaj në Aleksandri. Atje, varri i tij vizitohej dhe nderohej si tempulli i një perëndie. Por Aleksandria dhe varri i themeluesit të saj ishin nën kërcënim - jo nga forcat pushtuese, por nga natyra. Në vitin 356, një cunam përmbyti qytetin. Fatkeqësia shënoi fillimin e një epoke të gjatë tërmetesh dhe rritje të nivelit të detit. Ndërsa deti hyrri në veri, ujërat e deltës së Nilit në të cilën ndodhet Aleksandria, bënë që pjesa e lashtë e qytetit të fundosej deri 4 metra që nga koha e Aleksandrit.

15 views0 comments

Comentários


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page