top of page

“Kriza e strehimit po magazinon zemërimin e madh politik”


Liam Halligan “Të vërtetat në shtëpi”Kriza e strehimit në Britani nuk mund të injorohet më. Qeveritë e të gjitha ngjyrave zotohen vazhdimisht të trajtojnë mungesën kronike të shtëpive dhe kostot e rritura të marrjes me qira dhe blerjeve gjithashtu. Por duket se pak ndonjëherë do të ndryshojë. Libri i ri i Liam Halligan “Të vërtetat shtëpive” heton origjinën e krizës së strehimit dhe pasojat e tij të rënda për ekonominë dhe shoqërinë.

Liam Halligan në librin e tij thotë se në Britani të Madhe, shtëpia mesatare kushton pak më shumë se tetë herë të ardhura mesatare vjetore, dhe norma historike është midis tre dhe katër herë. Ky është thelbi i problemit të papërballueshmërisë. Për më tepër, ne kemi shumë pak shtëpi për strehim social. Dhe, në krye të kësaj, kemi një epidemi të pastrehë. Shkalla e pastrehësisë është rritur katërfish në 50 vitet e kaluara. Ekziston një mungesë kronike e shtëpive.

Në veçanti, të rriturit e rinj, pavarësisht nëse janë profesionistë të rinj apo të rinj që punojnë në industri apo punë manuale, çfarëdo që të bëjnë, e kanë shumë të vështirë për të blerë një shtëpi. Gjysma e të gjithë blerësve për herë të parë, duke u ngritur në dy të tretat në juglindje, mbështeten tek e ashtuquajtura “Banka e Mamit dhe Babit” për të blerë një shtëpi. Është mirë nëse keni prindër që mund ta bëjnë këtë për ju. Por nëse nuk e bëni këtë, ju mbeteni prapa sepse përfundimisht paguani shumë më shumë çdo muaj me qira, sesa do të paguanit një hipotekë.

Gjithashtu, kur keni paguar një hipotekë, përfundoni me një aktiv të vlefshëm. Të jetosh në një shtëpi me një hipotekë, edhe nëse nuk e paguan plotësisht, të jep mundësi të lëvizësh gjatë gjithë jetës suaj pasi të keni një familje dhe keni nevojë për më shumë hapësirë. Ju nuk keni asnjë nga ato mundësi nëse merrni me qira. Pastaj në pleqëri, nëse e keni marrë me qira gjatë gjithë jetës suaj, nuk mund të vazhdoni të paguani qiranë kur nuk punoni. Pensioni shtetëror nuk do të paguajë qiranë tuaj, kështu që ju nevojitet strehim social.

Kriza e strehimit po ruan një grindje të madhe ndër breza dhe një pakënaqësi të madhe politike. Po ruan gjithashtu një problem fiskal. Një grup i madh do të duhet të kthehet përsëri në shtet. Është gjithashtu një problem më i madh ekonomik. Është në thelb të krizës së produktivitetit në Mbretërinë e Bashkuar - njerëzit po jetojnë më tej dhe më larg nga vendi ku punojnë dhe po kalojnë gjithnjë e më shumë kohë për të udhëtuar. Kjo është e keqe për mjedisin. Është e keqe për shëndetin mendor. Është keq për marrëdhëniet familjare. Gjithçka tregon nevojën për të ndërtuar më shumë shtëpi në mënyrë që gradualisht të sjellë çmimet më shumë në përputhje me të ardhurat. Ne duhet të bëjmë strehimin, qoftë për të blerë apo për të marrë me qira, më të përballueshme dhe për t'i bërë më të disponueshme strehimet sociale.

Dhe nuk do të duket sikur nuk ka hapësirë ​​të mjaftueshme për shtëpi të reja. Njerëzit thonë se Britania është e plotë - kjo është marrëzi e plotë. Vetëm 1.1 përqind e tokës së Anglisë përdoret për strehim banesash, përfshirë kopshte. Ka shumë hapësirë ​​të tmerrshme nëse duam ta përdorim atë. Ajo që ka mungesë është toka me leje planifikimi në duart e njerëzve që janë të përgatitur të ndërtojnë menjëherë.


Në librin e tij “Të vërtetat në shtëpi”

Në librin e tij “Të vërtetat e shtëpive”, ai flet për një trekëndësh hekuri të interesave të lëvruara. Njëra anë e trekëndëshit janë pronarët ekzistues të shtëpive që votojnë, të cilët nuk dëshirojnë të ndërtohen më shumë shtëpi pranë tyre - të ashtuquajturat NIMBY. Një tjetër anë e trekëndëshit është vetë industria e ndërtimeve të shtëpive - ndërtuesit e mëdhenj të shtëpive dhe agjentët e tokës. Ata janë shumë, shumë të fuqishëm. Ata japin një shumë të madhe parash në dhuratat e fushatës në veçanti për Tories. Dhe pastaj ju keni anën e tretë të trekëndëshit, të cilat janë bankat. Bankat janë deri në qafën e tyre në kreditë e pronës. Rreth 70 përqind e të gjitha kredive bankare në këtë vend janë të lidhura me pronat. Bankat dëshirojnë që vlera e aktiveve themelore me të cilat lidhen kreditë e tyre të vazhdojë të rritet, për t'i bërë bilancet e tyre të duken më të fortë. Kështu që ata nuk kanë asnjë nxitje për t'u dhënë hua ndërtuesve të vegjël për të ndërtuar më shumë shtëpi.

25 views0 comments

コメント


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page