top of page

Kovaçi


Kovaçi

Nga Fatmir Terziu


Një zot e di ku ndodhet kovaçi,

në rrethoren e trungut që prodhoi qymyrin ndjej erën,

sytë më degdisen tek rasti,

një filiz ka nënshkruar kontratë me ferrën,

ku struket një tufëz bari

e shpërfillur nga goja e një kafshe,

ndoshta nga malli,


shoh se si pemët lidhin fjongo

në trungje të prera ku mali,

qethet sikur del në korzo,

aty ku pleqëron fshati,

mbas lugut,

tymi i cigareve si shenja halli,

ka nxirë moshën e trungut,


krihet në horizont vetmia,

heshtja është e pështjellë në boshllëkun e fjalës,

një nëpërkë është rrethrotulluar tek hardhia,

majë së cilës kanë ngritur folenë zogjtë e radhës,

ende kovaçi s'ka dalë nga shtëpia,

të lajmëroj ikjen e natës,


aty (ri)zgjohet risia,

dhe koha arratiset,

duke temperuar dashurinë e lumtur,

patkojve të kuajve që sillnin nuset,

poshtë kadifeve që mbajnë vezët e lëna nga ndonjë flutur,

e kështu gjithçka lar(v)ushet,

në rrathët e këtij trungu të prerë bukur,


një zot e di ku ndodhet kovaçi,

hija lëviz e shastisur nga një vrimë plumbi,

dita është punë fati,

qëkur tokës plori i humbi,

e njeriu i saj rendi nga asfalti,

tokën gjithëfarësoj pushtimi e mundi,

thonë: braktisja e një fshati,

është lufta më e madhe që po ndodh së fundi,


dhe në kohë lufte një zot e di ku ndodhet kovaçi,

në Fjalorin e trashë emri i tij ekziston ende,

shkruhet: është një lloj zanati,

por duart e tij nuk prodhojnë më sende,

nuk i do më fshati,

syri i ka ngrirë në një sëpatë të latuar,

ushtron peshën e saj në një gozhdë nga inati,

pse është kaq e harruar,


kur bie terri dëgjohen zhurmëra të tjera,

në rrethoren e trungut që prodhoi qymyrin shoh kohën,

për kovaçin ka dhimbje të reja,

kështu askush më trungut nuk ia njeh moshën,

nga zhurma që prodhon motoseka,

kur malin e bën rrafsh me tokën,

pyetja gulçon nga dera,

një zot e di pse kovaçi e mban me dorë kokën…


…nga celulari vjen mesazhi me fjalë,

kovaçi është shtruar në një spital!8 views0 comments

Comentários


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page