KISHIM NEVOJË PËR DEMOKRACI, POR HUMBËM VIRTYTET.


Mentor Serjani


"Gjithë ari, i cili është nën apo mbi tokë, nuk është i mjaftueshëm, për ta dhënë në këmbim të virtytit"

Platoni

Proceset demokratike, populli i priti me gëzim e dashuri dhe populli priste ditë më të

mira. Hë sot, e hë nesër, ende në horizont nuk duket gjë. Kjo klasë politike që kemi

sot jo vetëm degradoi proceset demokratike, por degradoi edhe vetë si ndërgjegje

shoqërore. Historia e njerëzimit, deri më sot na ka mësuar dhe na ka provuar se

asnjë sistem nuk triumfon, nuk vendoset pa mjetet e dhunës. Deri diku kështu

ndodhi në të gjitha vendet e Evropës Lindore. Komunizmi në këto vënde ishte

ideologji e ngritur në sistem dhe në pushtet. Si mund te zhduket një sistem i terë i

ngritur dhe i konsoliduar për pesëdhjetë vjet me aq forcë, kujdes, lufte e përpjekje të

mëdha nga Partia e Punës dhe Enver Hoxha?! Në post diktaturë u eliminuan pjesë-pjesë kundërshtarët

e regjimit, u eleminua opozita nacionaliste qysh gjatë Luftës Antifashiste

Nacionalçlirimtare dhe vazhdoi edhe pas Çlirimit të vendit. Pikërisht futja në Parti e

«gjakut te ri», i shërbeu eleminimit të njerëzve nacionalistë. Po kështu edhe krijimi i

«njeriut të ri», i shërbente pastrimit te masave popullore nga çdo ndikim i

nacionalizmit. Dhe e treta lufta kundër «ndikimeve të huaja», do të thoshte «izolimi

nga bota e jashtme». Pra: gjaku i ri; Njëriui ri dhe izolimi nga bota, do të çrregullonte

shoqërinë tonë deri në gene. Kjo u duk sikur vendi po ecte në rrugë të mbarë dhe se

Partia dhe Enver Hoxha, po i jepnin mëndje botës, se ky ishte komunizmi dhe

socializmi i vërtetë dhe se këtë ëndërronte edhe Marksi dhe Engelsi bashkë me

Leninin e Stalinin, por që e gjeti Partia jonë e Punës me në krye shokun Enver!!! Por

kjo ëndërr nuk zgjati shumë (aq sa zgjatin ëndrrat) dhe vendi nga ana ekonomike u

shkrumbua plotësisht, deri sa mbeti me tri ditë bukë.

Mirëpo kush erdhi në krye? Ata më te brumosurit nga regjimi i mëparshëm dhe

sherbëtorët servilë të po atij regjimi. Demokracia nuk erdhi nga poshtë, nga populli,

por nga lart, nga individët. Dëmi tjetër ishte mos-hapja e dosjeve edhe sot e kësaj

dite. Po kush t'i hapë dosjet? Ata që kanë qënë udhtarë dhe shërbetorë të atij

sistemi? Sali Berisha, ai i humbi zgjedhjet në 2013-ën? Duhet të kish lëshuar çdo

funksion partie dhe shteti.Lulëzim Basha që erdhi në PD pa asnjë kontribut ,dhe çështë më e keqia,E me humbje të njëpasnjëshme ka më fytyrë të dalë para demokratëve? Jo ,normalisht duhet të kishte dhënë dorëheqjen. Nga ana tjetër nga vetë PP-ja e dikurshme, PS-ja e sotme

e mbushi Parlamentin me kriminele dhe burgaxhinj, të denuar nga gjykatat e

vendeve të Evropës. Atëherë shoqëria politike është shthurur, kanë humbur

aspiratat, kanë humbur besimin dhe shpresën! Dhe pa pike turpi kërkojnë zgjedhje

të lira e të ndershme! Nga kush i kërkojnë? Nga populli? Jo e jo nga populli! Ata vetë

i bëjnë zgjedhjet të lira e të pandershme, të vjedhura, të shitura e të blera, që të

qëndrojnë në pushtet, siç qëndruan për tridhjetë vjet. Pra kur degradojnë zgjedhet

nuk ka më liri, nuk ka më drejtësi, nuk ka më moral qytetar, nuk ka më virtyte. Kanë

humbur virtytet, po lulëzojnë veset. Pemës se demokracisë i ka hyrë krimbi.

Shqiptarët i diskreditoi klasa e tyre politike. Çdo gjë është e krimbur, që nga Partitë,

nga lart deri poshtë. Që nga administrata, që nga lart deri poshtë. Në këtë vend s'merret vesh se ç'bëhet. Vidhet pa patur frikë nga shteti se ai nuk ekziston, vritet,

shkatërrohet, ndërtohet ku i do qejfi. Pa futur në