top of page

Katër shkrime....

Updated: Jul 6


Liria dhe guximi

Astrit Lulushi


Në vitet e para të jetës së tij, Robert Frost punoi si mësues, këpucar, redaktor dhe fermer, por është poezia për të cilën ai do të mbahet mend gjithmonë. Në vitin 1912, Frost dhe gruaja e tij, Elinor, u shpërngulën në Angli, ku u frymëzua nga poetët e shquar anglezë të asaj kohe, duke përfshirë Robert Graves, Edward Thomas dhe Ezra Pound.

Në kohën kur çifti u kthye në Shtetet e Bashkuara në vitin 1915, Frost kishte botuar dy koleksione të plota me poezi. Në dekadat që pasuan, ai mori katër çmime Pulitzer si dhe shumë vlerësime dhe nderime të tjera.

Frost gjithmonë ka pohuar se ai preferonte shoqërinë e njerëzve të çuditshëm, interesantë. Në një intervistë të vitit 1952 me "The New Yorker", poeti mbështeti preferencën e tij për "njerëzit që kanë po aq personalitet sa kam unë", duke arritur në përfundimin se "liria qëndron në të qenit guximtar".

Në vitin 1961 ai u bë poeti i parë që foli në një inaugurim presidencial, duke recituar poezinë e tij patriotike "Dhurata e plotë":


“Toka ishte e jona përpara se ne të ishim të tokës.

Ajo ishte toka jonë më shumë se njëqind vjet

Më parë ne ishim njerëzit e saj. Ajo ishte e jona

Në Massachusetts, në Virxhinia,

Por ne ishim kolonialë të Anglisë,

Duke zotëruar atë që ne ishim ende të pazotuar,

Të zotëruar nga ajo që tani nuk e zotërojmë më.

Diçka që po e mbante na bëri të dobët

Derisa zbuluam se ishim ne vetë

Ne u ndaluam nga toka jonë e jetesës,

Dhe menjëherë gjeti shpëtimin në dorëzim.

Të tillët që ishim ne e dhamë veten në mënyrë të drejtpërdrejtë

(Vepra e dhuratës ishte shumë vepër lufte)

Për tokën që duket paqartë drejt perëndimit,

Por ende e pahijshme, pa art, e pa përmirësuar,

E tillë siç ishte ajo, ashtu siç do të bëhej”.Të kontrolluara

Astrit Lulushi

Teoria e Darvinit është kryesisht e saktë, por nuk është 100% e saktë. Nëse mutacionet do të ishin krejtësisht të rastësishme, atëherë disa do të ofronin një avantazh dhe disa një disavantazh, por shumica e tyre do të ishin indiferentë, duke mos ofruar as një avantazh e as një disavantazh. Megjithatë, vërejmë se kjo nuk ndodh në praktikë. Informacioni në lidhje me nevojat që ka çdo specie kalon në materialin gjenetik. Tani shkenca konfirmon dyshimin në lidhje me kujtesën gjenetike, pasi në studimet e fundit, u vërtetua se një stimul i jashtëm mund të ndikojë në ADN dhe të ndryshojë trurin dhe sjelljen e brezave të ardhshëm. Në veçanti, ky hulumtim u botua në revistën "Nature Neuroscience" dhe tregoi se minjtë të cilët ishin trajnuar për të shmangur një erë mund të "përcjellin" pakënaqësinë e tyre për të tek "nipërit e mbesat". Ky kalim u gjurmua në gjenet përgjegjëse për atë erë, pasi gjenet specifike u bënë më aktivë kur kafshët mësuan të kishin frikë nga era. Edhe më herët ishte vënë re nga shkencëtarët, por pa u vërtetuar, se kushtet e jashtme ndikojnë në lindshmërinë e djemve dhe vajzave. U vu re se pas periudhave të stresit intensiv, si Lufta e Dytë Botërore, po lindnin më shumë djem se zakonisht. Një tjetër efekt i ngjashëm shkaktohet nga ndryshimi i temperaturës, pasi sa më e lartë të rritet temperatura, aq më e lartë lind përqindja e meshkujve. E gjithë kjo dëshmon se ndryshimet gjenetike janë pjesërisht të kontrolluara dhe jo thjesht të rastësishme, siç besonte Darvini.


Libra të ndaluar

Astrit Lulushi

Dil nga facebook. Hiq dorë nga twiter, mos shiko email. Thirrje të tilla dëgjohen jo rrallë. Më parë ka patur ndalime librash, edhe ka. Shumë autorë, artistë dhe filozofë kanë argumentuar se asnjë libër nuk duhet të ndalohet kurrë, pavarësisht sa njerëz mund të ofendojë.

Isaac Asimov, autori i trillimeve shkencore dhe ish-presidenti i Shoqatës Amerikane Humaniste, e shprehu kështu: "Çdo libër që ndalohet është një libër që ia vlen të lexohet".

Pavarësisht konsensusit rreth fjalës së lirë midis disa prej shkrimtarëve dhe mendimtarëve më të mëdhenj, një numër i madh librash shpesh sfidohen dhe ndalohen nga distriktet shkollore dhe bibliotekat. Ironikisht, shumë prej këtyre librave të ndaluar konsiderohen klasikë - tituj që mund të shfaqen lehtësisht në një listë leximi të rekomanduar nga një profesor ose kritik letrar. Disa prej librave të ndaluar janë nga Aventurat e Huckleberry Finn deri te The Hunger Games.

“E drejta është e drejtë, e gabuara është e gabuar, dhe një njeri nuk bën gabim kur nuk është injorant dhe e di më mirë”.

Aventurat e Huckleberry Finn nga Mark Twain ka qenë subjekt i ndalimeve që kur u botua për herë të parë në 1885, për shkak të keqinterpretimit të temës së tij racore dhe përdorimit të gjuhës popullore historike që përfshin sharje racore.

“Është me të vërtetë çudi që nuk i kam hequr të gjitha idetë e mia, sepse ato duken kaq absurde dhe të pamundura për t'u realizuar. Megjithatë i mbaj, sepse pavarësisht gjithçkaje, ende besoj se njerëzit janë vërtet të mirë në zemër”.

The Diary of a Young Girl nga Anne Frank u ndalua në vitin 2010 nga një sistem shkollor në Virxhinia për atë që e konsideronte përmbajtje seksuale.

“Djemtë si ne, që punojnë në ferma, janë më të vetmuarit në botë. Nuk kanë familje. Nuk i përkasin asnjë vendi… Tek ne nuk është kështu. Kemi një të ardhme”.

Of Mice and Men nga John Steinbeck është ndaluar ose sfiduar më shumë se 50 herë që nga botimi i tij në 1937, ndër të tjera, për përdorimin e sharjeve dhe stereotipeve racore, gjuhës fyese, të qenit "anti-biznes" dhe "vulgaritet”. “Do të doja të besoja se kjo është një histori që po tregoj. Më duhet ta besoj. Duhet ta besoj. Ata që mund të besojnë se histori të tilla janë vetëm histori, kanë një shans më të mirë”. The Handmaid's Tale nga Margaret Atwood është sfiduar ose ndaluar shpesh, duke përfshirë një ndalim të kohëve të fundit në Teksas, ndër të tjera, për t'u konsideruar seksualisht eksplicit dhe "anti-krishterë. “Pecola-s i kishte shkuar në mendje disa kohë më parë se nëse sytë e saj, ata sy që mbanin fotografitë dhe i njihnin pamjet - sikur ata sytë e saj të ishin ndryshe, domethënë të bukur, ajo vetë do të ishte ndryshe”. Blue Eyes nga Toni Morrison ka qenë një nga librat më të ndaluar në Shtetet e Bashkuara në dekadat e fundit, për shkak të temave të diskutueshme duke përfshirë racizmin, inçestin dhe abuzimin e fëmijëve. “Kaq shumë njerëz hyjnë dhe largohen nga jeta juaj! Qindra mijëra njerëz! Duhet ta mbani derën hapur që të mund të hyjnë! Por kjo gjithashtu do të thotë që ju duhet t'i lini të shkojnë!” Extremely Loud… nga Jonathan Safran Foer ishte një nga librat më të ndaluar dhe më të sfiduar në SHBA midis 2010 dhe 2019, zakonisht për përdorimin e "materialeve të shthurura dhe ndoshta fyese". “Për sa kohë që mund ta gjeni veten, nuk do të vdisni kurrë nga uria”. “The Hunger Games” nga Suzanne Collins është, ndoshta çuditërisht, një nga librat më të ndaluar të dekadës së fundit; vetëm në vitin 2010, kishte 348 raste që përfshinin ndalimin e trilogjisë për shkak të pandjeshmërisë së perceptuar, gjuhës fyese, dhunës, përmbajtjes okulte/satanike dhe të qenit "antifamiljar" dhe "anti-etnik".

Por si ‘molla e ndaluar’, edhe librat kur shpallen të ndaluar tërheqin më shumë lexuesin, mbushin raftet e së ardhmes, ushqyejnë një brez ose përmysin një sistem. Masa e ndalimit bën efekt të kundërt. Siç thotë Salman Rushdie, “Çfarë është liria e shprehjes? Pa lirinë për të ofenduar, ajo pushon së ekzistuari.”


Më shumë se njerëz

Astrit Lulushi

Njerëzit nuk u hodhën në Tokë nga askund, mendojnë shkencëtarët. Ata besojnë se Homo sapiens u shfaq në Afrikë rreth 300,000 vjet më parë, por paraardhësit tanë ishin në tokë, në forma të panumërta, dhe kishin qenë për më shumë se katër miliardë vjet. Animizmi është, në thelb, një njohje dinamike e këtij fakti. Rreth 100,000 vjet më parë, një grup Homo sapiens vendosën të largoheshin nga atdheu i tyre dhe të dilnin drejt veriut nga Afrika; ashtu si hominidët e kaluar si Homo erectus, madje edhe disa H. sapiens endacakë, kishin bërë në epokat e kaluara. Ka të ngjarë që ata të kenë emigruar pjesërisht për shkak të faktorëve mjedisorë, por për arsye të panjohura më në fund vendosën të kthehen në Afrikë. Më pas, rreth 40,000 vjet më vonë, u tentua një migrim i dytë masiv, i nxitur gjithashtu nga streset mjedisore, dhe këtë herë njerëzit e hershëm u vendosën me sukses në Euroazi duke u zgjeruar përfundimisht në Amerikë dhe Oqeani. Në këtë kohë në parahistorinë tonë, proto-feja njerëzore filloi të përfshijë disa veçori të dallueshme 'fetare', si besimi në një jetë të përtejme dhe shfaqja e 'shamanëve' të ngarkuar me lehtësimin e ndërveprimeve midis forcave njerëzore dhe jo-njerëzore. Në shoqëritë e gjuetarëve-mbledhësve, roli i shamanit u bë thellësisht i rëndësishëm - shamanët udhëhoqën negociatat me shpirtrat e tokës, inkurajuan lidhjet shoqërore përmes ritualeve komunale dhe lehtësuan shërimin përmes njohurive të tyre mjekësore dhe angazhimeve me forcat jo-njerëzore. Ka të ngjarë që ata të kenë pasur një rol kryesor në proceset e hershme të migrimit të njerëzimit, duke ofruar shërim dhe mbështetje emocionale në kohë pasigurie të mëdha në një mjedis të egër dhe të huaj.

Një nga detyrat e tyre mund të ketë qenë vendosja e marrëdhënieve me hominidët e tjerë, pasi kishte shumë specie hominide që jetonin tashmë në Afro-Eurazi. Neandertalët kishin qenë në Evropë për më shumë se 300,000 vjet përpara se Homo sapiens të vendoste të vendosej -- dhe larg nga të qenit disa njerëz brutalë të shpellave, këta njerëz të tjerë ishin shumë si ne në shumë aspekte. Ata bënë art, i varrosën të vdekurit e tyre dhe me gjasë u angazhuan në aktivitete rituale. Shumë specie të hershme njerëzore mund të kenë përdorur një formë komunikimi verbal dhe Homo erectus mund të ketë ndërtuar edhe anije detare për t'u vendosur në ishujt e Kretës dhe Flores. Nuk është plotësisht e sigurt se çfarë ndodhi me këto specie të tjera hominide, megjithëse vetë paraardhësit tanë ka të ngjarë të kenë luajtur një rol në zhdukjen e tyre. Por është e qartë se ne kemi jetuar përkrah tyre për disa kohë gjë që mund të ketë pasur një efekt të dëmshëm në popullsinë e tyre. Është e mundur që ne i kemi trajtuar ata si të afërm, të paktën për një kohë, dhe kush e di se si do të dukej bota 'njerëzore' sikur ata të mos ishin zhdukur kurrë. Edhe tani, disa nga këta hominidë të hershëm jetojnë në trupin tonë, ku shumica e njerëzve modernë përmbajnë të paktën një përzierje gjenetike nga specie si Neandertalët, Denisovanët, H.habilis dhe H. erectus. Homo sapiens i hershëm lulëzoi, si në Afrikë ashtu edhe më gjerë, për shkak të shumë faktorëve, veçanërisht të talentit për ndërtimin e komunitetit. Ashtu si shumë kafshë, ne priremi të krijojmë marrëdhënie të ngushta shoqërore dhe, si të gjitha kafshët, ne gjithashtu kemi kufij të sipërm relativisht të caktuar për madhësitë e menaxhueshme të komunitetit. Kufij të tillë zakonisht varen nga sa marrëdhënie të drejtpërdrejta mund të mbajë një individ i vetëm. Kur 'të huajt' ekzistencialë fillojnë të kalojnë në përzierje, lind konflikti, që shpesh çon në mosmarrëveshje dhe përçarje. Si njerëz, ne zakonisht jemi të kufizuar në rreth 150 marrëdhënie kuptimplota në çdo kohë, që gjithashtu ndodh të jetë kufiri i përgjithshëm i popullsisë për komunitetet njerëzore gjatë pjesës më të madhe të parahistorisë sonë të hershme.9 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page