top of page

Kamza gjatë dekadës së fundit


Bulevardi Donald J Trump në qytetin shqiptar të Kamzës. Shumë rrugë janë emëruar pas kryeqyteteve dhe të famshëmve në botë. Fotografi: Gent Shkullaku / AFP përmes Getty Images

'Ata e ndërtuan vetë': si një marramendje u bë qyteti me rritjen më të shpejtë të Shqipërisë

Paratë e dërguara në shtëpi nga të afërmit që punojnë jashtë vendit e kanë shndërruar Kamzën gjatë dekadës së fundit

Jessica Bateman

The Guardian

 

Duke dalë nga kryeqyteti i Shqipërisë, Tirana, në Kamzën e afërt, blloqet e apartamenteve të epokës komuniste i japin rrugës një ngatërrese kaotike të shtëpive me ngjyra, forma dhe lartësi të ndryshme. Shumë janë gjysëm të gatshëm ose janë duke u rindërtuar. Disa janë thjesht të ekspozuara me tulla, ndërsa të tjerët janë pikturuara e mbushura me zarzavate afërsisht fluoreshente, portokall ose të verdha.

"Njerëzit i kushtojnë shumë vëmendje estetikës së shtëpive," thotë Njazi Murrja, i cili jeton në vend. "Ata tregojnë kulturën dhe pasurinë e familjes."

Në trotuaret e mbushura me njerëz, shitësit e rrugës, fëmijë dhe grupe të moshuarish që luanin jostle domino për hapësirë. Rrugët janë emëruar pas të famshëmve ose qyteteve ndërkombëtare; gjatë rrugës për në një treg rrugësh të higgledy-piggledy ne kalojmë nga Rruja Neë York (Rruga e Nju Jorkut).

Nëse tingëllon mjaft informale, kjo është sepse është - kjo ish lagështirë është shndërruar nga banorët e saj gjatë 10 viteve të fundit në qytetin me rritje më të shpejtë në Shqipëri, falë parave të dërguara në shtëpi nga të afërmit që punojnë jashtë vendit.

 Në qytetet e vjetra ju jeni thjesht një qytetar, por këtu keni edhe gjurmën tuaj

Përgjatë Evropës Lindore dhe Jugore, emigracioni po ndryshon në mënyrë dramatike komunitete. Qytetet dhe fshatrat në Greqi, Ballkan dhe Itali po zbrazen ndërsa të rinjtë shkojnë drejt qyteteve të afërta ose drejt Evropës veriore në kërkim të punës. Por këtu, po ndodh e kundërta. Shtëpitë, bizneset dhe infrastruktura e Kamzës, e cila ka një popullsi prej rreth 250,000, nuk do të ekzistonte nëse nuk do të ishte për diasporën disa milionëshe të Shqipërisë.

"Njerëzit kanë një dashuri të thellë për këtë qytet sepse ata e ndërtuan vetë," thotë ish nënkryetari Tomorr Kotarja. “Të gjithë kanë dhënë kontributin e tyre. Në qytetet e vjetra ju jeni thjesht një qytetar, por këtu keni gjurmën tuaj. "

Historia e Kamzës është po aq kaotike sa rrugët e saj. Gjatë periudhës komuniste ishte tokë bujqësore në pronësi të shtetit me rreth 5,000 banorë. Migrimi i brendshëm u ndalua nga regjimi dhe punëtorët në miniera dhe fermat e veriut u izoluan plotësisht nga pjesa tjetër e vendit. "Propaganda deklaroi se të jetosh në zona rurale ishte më e mira sepse ajri ishte më i freskët," thotë Kotarja.

 

Ismail Veizi ka shtrirë shtëpinë e tij nga dy dhoma në katër kate me para që i biri i bëri si piktor dhe dekorues në Gjermani. Fotografi: Xhesika Bateman


Por kur Partia Demokratike e Shqipërisë erdhi në pushtet në 1992, punëtorët rurale u nisën drejt kryeqytetit.

«Jeta në veri ishte e vështirë,» thotë ish minatori Ismail Veizi, i cili mbërriti atë vit me gruan dhe dy djemtë. "Unë kam qenë në spital shumë herë për shkak të kimikateve që kam marrë frymë. Ishte minus 20 gradë në dimër dhe duhej të udhëtonim larg për të marrë dru zjarri. Ardhja këtu ishte çështje e jetës dhe e vdekjes. "

I ulur në shtëpinë e tij të pastër dhe të rehatshme pranë qendrës së qytetit, ai përshkruan se si lagja ishte vetëm fusha kur mbërriti. "Kishte disa njerëz që jetonin në stalla," thotë ai. «Të tjerët kishin shënuar hapësirë ​​për shtëpinë e tyre në fushë. Disa kishin ardhur si familje, disa ishin një klan i tërë. ”Ai ndërtoi një strukturë të thjeshtë me dy dhoma, pa sistem kanalizimi dhe energji elektrike. Uji duhej të mblidhej nga një pus një orë larg.

Si dhe kushteve të këqija, migrantët nga veriu gjithashtu luftuan për tu përshtatur me kulturë - ata flisnin një dialekt tjetër për popullin në Tiranë, dhe me shekuj kishin mbajtur një sistem tradicional klanesh. Në 1995 policia u përpoq të pastrojë vendbanimet, por hoqi dorë pasi hasi në një rezistencë të ashpër.

"Njerëzit nga Tirana na shikuan me një përbuzje të caktuar," thotë Kotarja. "Kështu që ne kemi punuar shumë për të përmirësuar pozicionin tonë." Përballë mungesës së vendeve të punës, migracioni u bë opsioni kryesor i banorëve, duke filluar nga Greqia dhe Italia.

Tregu i Kamzës. Qyteti u zyrtarizua me shpejtësi pasi u bë një bashki zyrtare në 2007.


Qyteti u zyrtarizua me shpejtësi pasi u bë një komunë zyrtare në vitin 2007. Fotografia: Jessica Bateman

Sot, thotë Kotarja, shumica e favorizojnë Mbretërinë e Bashkuar, edhe me kamion kushton rreth 15,000 € (12,800). Tërheqja vjen nga rrjeti i shqiptarëve tashmë të vendosur atje, dhe fakti që ata kanë përjetuar më pak diskriminim sesa në vendet e tjera.

"Të gjitha paratë e tyre hynë në shtëpi," thotë Kotarja. "Njerëzit filluan të sjellin ekspertizën e tyre nga jashtë dhe u ndërtuan më të mëdha dhe më të mirë."

Murrja, një mësues, u transferua në Kamza nga Dibra në 2004 me paratë e fituara nga djali i tij i madh në Greqi. "Qëllimi im ishte të edukoja fëmijët e mi këtu," thotë ai. “Kushtet ishin të tmerrshme në fshatra, nuk kishte infrastrukturë. Gruaja ime është infermiere dhe ne kurrë nuk mund të ndërtonim një shtëpi me pagat tona. "

Kur mbërriti, thotë ai, nuk kishte rrugë në Kamëz përveç shinave të poshtër. "Do të mbulohem me aq baltë nga koha kur arrita në shkollë, do të më duhej të lahesha në pus."

Disa vjet më vonë djali i tij i dytë u nis për në MB, i ndjekur nga më i riu i tij. Paratë e tyre e kanë ndihmuar atë të rinovojë dhe përmirësojë shtëpinë. Veizi gjithashtu ka rindërtuar shtëpinë e tij nga vetëm dy dhoma në katër kate falë parave që djali i tij i bën duke punuar si piktor dhe dekorues në Gjermani. "Kam një frigorifer, ekrane televizive - i them gjithmonë se nuk kam nevojë për versionin më të ri, por ai thotë jo!"

Qyteti filloi të zyrtarizohet me shpejtësi kur u bë komuna e tij në vitin 2007. "Ndryshimet ndodhën shumë shpejt," thotë Kotarja. Një ujësjellës u ndërtua me ndihmën e një OJQ-je, dhe qeveria qendrore siguroi para për ndërtimin e rrugëve dhe shkollave. Legjislacioni zyrtarizoi ndërtimin e ndërtesave.

 "Njerëzit kanë një dashuri të thellë për këtë qytet sepse ata e ndërtuan vetë," thotë ish nënkryetari Tomorr Kotarja


"Njerëzit kanë një dashuri të thellë për këtë qytet sepse e ndërtuan vetë": ish nënkryetari Tomorr Kotarja. Fotografi: Xhesika Bateman

Disa fabrika dhe biznese të reja ofrojnë punë, por me papunësinë akoma rreth 50%, emigracioni mbetet burimi më i popullarizuar i të ardhurave. Situata i bën presion marrëdhënieve familjare - nusja e Veizit, Xhuljana, rrit fëmijën e saj vetëm për gjysmë viti, ndërsa burri i saj punon në Gjermani.

Qeveria ende lufton për të mbledhur taksat për paratë e dërguara nga jashtë, e cila është bërë kryesisht në tregun e zi. "Migracioni është rritur që prej vitit 2013," thotë Kotarja. "Njerëzit nuk shohin asnjë shpresë apo mundësi në Shqipëri." Shqiptarët aktualisht janë kapur të hyjnë në MB në mënyrë të paligjshme më shumë se çdo kombësi tjetër.

'Ndërtoni atë dhe ata do të vijnë': Plani i Tiranës për një 'metropol kaleidoskopi'

 Edhe pse janë falënderues për infrastrukturën e re, disa banorë pranojnë se janë nostalgjikë për ditët kur do të mund të ndërtojnë megjithatë ata kënaqeshin. "Ka shumë korrupsion," thotë Veizi. Tani ju duhet të bëni ryshfet dikë vetëm për të marrë lejen për të rregulluar çatinë tuaj. Por në përgjithësi është mirë. Jam i lumtur me jetën këtu ”.

Varfëria, ndërtimi joformal dhe emrat e rrugëve joortodokse e kanë bërë Kamzën diçka shaka në mesin e takave të njohura të Tiranës. Disa banorë të kryeqytetit besojnë se nuk duhet të ishte ndërtuar kurrë në radhë të parë: "Nuk është e pranueshme të ndërtosh thjesht kudo që të duash", më thotë dikush. Por Kotarja thotë se njerëzit në Kamëz janë krenarë për atë që kanë krijuar. "Çdo gjë është bërë nga njerëzit," thotë ai. "Nevoja për të ndryshuar jetën e tyre ishte forca lëvizëse."


32 views0 comments

댓글


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page