top of page

Kamiçani


Kamiçani


Kamiçani, fshati që ndodhet gjeografikishtë aty ku mbaron krahina Shpati e fillon krahina e Vercës..ku u lindë dhe kaloj fëmirinë Nëna Ime..e bija e Sali Tahirit dhe mbesë e Abas Bajramit (Bajramaj-Porocan) ..Nëna ime u rritë nga një grua fisnike nënë Sada (gjyshja jonë)..mbasi nëna i vdiqë kur ishte 6 muajshe..Tahirët janë larguar përfundimishtë në vitin 1954 ..mbasi prej shumë vitesh kanë jetuar ndërmjetë Mlizes dhe Kamicanit..Sipas të dhënave mbiemri Tahiri ka dalë nga fisi Muca..por duke qëne fisi i madhë..gjatë një regjistrimi ne kohën e perandorisë turke..u vendos mbiemri i të parit të familjes Tahiri.Në Kamicanë mbiemrat me të shumtë janë Muca,Xhaka,Yzeiri,Hazma,Halili dhe Kovaci..Në vitin 1991 Kamicani kishte afro 100 familje..sotë eshtë i braktisur..si e gjithë krahina Vercës dhe Kamicanakët kanë levizur në drejtimë të fshatrave te poshtëm të Shpatit,Elbasan,Dumre,Lushje,Durrës e Tiranë.Në pergjithësi banorët e krahinave të Shpatit e Vërcës kanë lëvizuar në kohë të ndryshme,sipas të dhënave qysh nga shekulli i 17-18 e në vazhdim në drejtim të ndryshme për kushtet ekonomike..Kamicanakët janë njerës të urtë e bujar,,kanë jetuar në harmoni e vllazëri me shpatrakët..panvarsishtë besimeve të ndryshme fetare..Kamicani ka shumë djem e vajza që kanë bërë emër në shoqëri me kontributet e tyre..por unë nuk mundë të mos përmendë dajën Tim..Nevrus Tahiri (fitues i gjerdanit të artë-Francë me ansamblin e shtetit,,Laurant i Cmimit të Republikes,,Nderi dhe Mirnjohje e Qarkut Elbasan..”Për kontributin në traditën e folklorin të zonës e kombëtare”..Unë djehem krenarë dhe e kosideroj veten nipë nga Kamicani..Nderime e Respekte..


Kryetari Qarkut z.Bukurosh Stafa,,Muhamet Tahiri(djali i Nevruzit)..zj.Desantila Tahiraj -deputete dhe Unë (nipi Nevruzit)

25 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page