KALËRON DRINI I ZI(Poemë)

Ahmet Prençi


Tel sharkie Drini i Zi

Temperohet buzë Strugës,

Mbi nëntë male, me nëntë krushq

Si një zanë zbret në Kukës.


Herë si zanë, herë si gjyshe

Lidh e zgjidh shaminë si shkronjë,

Pranverë, vjeshtë grua shtatzënë

Dimër, verë si një lehonë.


Dibër e Madhe, Luzni e Muhurr,

Fushë Alie, Dardh e Reç;

Kalëron në fushë e male! -

“Plast si krypa Syri i Keq!”


Kalëron si një dori

Si doriu kuq e zi,

Që mbledh zalle e përrenj,

Siç mbledh flaka prush dhe hi.


Çelet porta në Miresh,

Një dritare në Skavicë,

Vala jote magjiplotë

Edhe terrin e bën dritë.


Vala jote si një ninullë

Si një gjeth’ e si një fjalë,

Tungjatjeta është në udhë

Besë e nder e faqebardhë!


Zall-Sopot, Murrë e Mallë,

Bicaj, Luma, Veleshicë,

Zbresin si qingjat manar,

Në gjunjë ulen e pijnë sisë.


Velivar, Korab, Gjallicë

Runjë, Kurorë, Lajthizë e Dhoks

Roje rrinë nëpër bedena

Ndaj dhe nata s’të terr dot.


Jetë e dritë magjiplotë