top of page

Këtu në Tokë


Petar Velçev

Petar Velçev Velçev lindi në 22 Prill 1944 në fshatin Iskrets, të kryeqytetit Sofje në Bullgari. Ai ka një diplomë në Filologji Spanjolle, Filologji Bullgare dhe Filozofi nga Universiteti i Sofjes, “Kliment Ohridski ”(1968) dhe është Doktor i Filologjisë (1979). Hulumtues dhe bashkëpunëtor në Institutin e Letërsisë në BAS që nga viti 1979 deri në pensionimin e tij. Ai është një nga themeluesit dhe sekretari përgjegjës i serisë akademike Literatura Krahasuese (1982-1987). Ai është një nga figurat krijuese të Bullgarisë. Ka botuar poezi, kritikë, studime letrare, përkthime poetike, gazetari. Është vlerësuar si një nga poetët e shquar të gjeneratës së pasluftës, i cili ka botuar 14 vëllime poetike, poezitë e tij janë përfshirë në më shumë se pesëdhjetë antologji të botuara në periudhën (1981 deri 2013), dhe në antologjitë finlandeze, ruse, serbe, arabe, bullgare, ka botuar studime, ese, artikuj në fushat e historisë letrare dhe kritikës, e poezisë bullgare, metodologjinë dhe kritikën e përkthimit poetik, studimet letrare krahasuese, etj.


Këtu në Tokë


Aty ku u shfaq Jezusi,

për të shpallur paqe dashurisht,

asgjë nuk varet më nga personi,

fatkeqësitë grumbullohen vazhdimisht.


Këtu ku Jezusi kaloi si mbreti,

por jo i kësaj bote, mbretëroi

neveri dhe shkretëtirë. Dhe madje

vëllai nuk njeh më vëllain e tij të mirë.


Kjo është ajo ku Jezusi u kryqëzua

gruaja ku mbeti duke qarë,

aty ku apostujt heshtën,

se Juda nuk ishte për ta një lajm.


Aty ku u ringjall Jezusi,

asnjë person tjetër nuk u ringjall,

shumë vuajtën në kryq. Dhe të gjitha

kështu kalojnë shekuj pas shekujsh.


AROMA E LIRISË


Vera vjen me nxehtësi dhe etje,

dembelizëm, një masë deti dhe lodhje.

Nuk ka nevojë të dërgoni telegrame.

Vetëm bëhu me të dashurit e tu!


Është verë, verë në të gjitha fushat.

Ajri na prek butësisht me gishta magjikë,

retë e bardha, të ngadalta dhe nxituese,

rëra që pëshpërit në këmbët tona.


Le të jetojmë për pak kohë, le të …

të paktën le të shohim përtej kësaj

qenia është aq e hollë, impulsi -

kaq i brishtë dhe i shkurtër.


Le të hedhim një moment për të nuhatur

aroma e lirisë dhe lagështisë hyjnore!

Atëherë do të kthehemi këtu, natyrisht,

këpucët me pluhur do të hiqen nga pragu.


Atëherë shqetësimet e vjeshtës do të vijnë

me detyra të reja në dukje të rëndësishme dhe urgjente

dhe ... paragjykime nën gështenjat e vjetra.

Në fakt, jeta do të fillojë.Përktheu nga origjinali: #Fatmir #Terziu

18 views0 comments

Comentários


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page