top of page

Këshilla për Novel Coronavirus (COVID-19) për komunitetin tonëNe jemi këtu për t'ju mbështetur në atë që është një kohë e vështirë dhe konfuze për të gjithë. Ne e dimë që komuniteti ynë mund të ketë shqetësime të veçanta në lidhje me atë se si mund të ndikojë tek ju, kështu që ne kemi përpiluar disa FAQ për t'ju ndihmuar. Ne do të përpiqemi t'i mbajmë të azhurnuara pasi situata dhe këshillat e qeverisë ndryshojnë. Ne ju rekomandojmë që për të gjitha informacionet e fundit të hollësishme, këshilla nga qeveria dhe çdo zhvillim që të konsultoheni me uebfaqen e Shëndetit Publik të Anglisë

Masat mbrojtëse

Ju mund të keni dëgjuar se NHS Anglia ka filluar të kontaktojë njerëzit që konsiderohen 'jashtëzakonisht të prekshëm', për të dhënë udhëzime për mbrojtjen.

Çfarë është 'mbrojtja'?

Nëse jeni në një grup i cili është 'jashtëzakonisht i prekshëm' ndaj COVID-19, ju duhet të mbroheni për të qëndruar të sigurt gjatë kësaj pandemie. Ju duhet të qëndroni në shtëpi gjatë gjithë kohës. Ju nuk duhet të keni asnjë kontakt ballë për ballë, përveç me njerëzit që ju ofrojnë mbështetje thelbësore për të paktën 12 javë. Brenda shtëpisë tuaj duhet të minimizoni të gjitha kontaktet jo thelbësore me anëtarët e tjerë të familjes tuaj.

Kjo për shkak se sistemi juaj imunitar mund të mos jetë mjaft i fortë për të luftuar virusin. Mbrojtja është mënyra më e mirë për të mbajtur veten të sigurt.

Si mund ta zbuloj nëse jam në 'ekstremisht të ndjeshëm'?

Shumë njerëz me skleroderma konsiderohen të jenë 'jashtëzakonisht të prekshëm' ndaj COVID-19 dhe duke filluar nga 23 Mars 2020 do të kontaktoheni nga ekipi juaj i kujdesit shëndetësor dhe do t'ju jepen udhëzime për të 'mbrojtur' veten për 12 javë.

Deri më tani, jo të gjithë në grupin 'jashtëzakonisht të prekshëm' janë kontaktuar nga NHS. GP-të dhe klinikat spitalore aktualisht po rishikojnë regjistrat e pacientëve të tyre dhe po kryejnë shtresimin e rrezikut për të identifikuar më shumë pacientë të cilët duhet të udhëzohen të 'mbrojnë' për 12 javë. Nëse besoni se duhet të jeni në grupin 'jashtëzakonisht të prekshëm' dhe këshilluar të mbroheni, duhet të dëgjoni nga ekipi juaj mjekësor deri më 29 Mars 2020. Nëse deri më tani nuk keni dëgjuar prej tyre, atëherë duhet t'i kontaktoni ata për këshilla.

Nëse nuk jeni i sigurt, kalkulatori më poshtë mund t'ju ndihmojë të punoni nivelin e rrezikut tuaj.

Shoqëria Britanike për Reumatologji (BSR) ka prodhuar një udhëzues të shtresimit të rrezikut për reumatologët që të përdorin kur shqyrtojnë rreziqet për pacientët me sëmundje reumatike (si skleroderma) dhe një rrjet rezultati për të ndihmuar mjekët dhe infermierët të kategorizojnë nivelin e rrezikut të pacientëve të tyre.

Niveli i rrezikut është i ndarë në tre kategori;

Nota prej 3 ose më shumë - personi duhet të udhëzohet të mbrojë

Nota e 2 - personi duhet të izolohet ose të ruajë distancën shoqërore sipas gjykimit të tyre

Nota 1 ose më pak - personi duhet të ruajë distancën shoqërore

Notat llogariten duke shtuar totalin e të gjithë faktorëve të rrezikut që mund të zbatohen për një pacient (është e rëndësishme të kihet parasysh që ky mjet është për të gjithë pacientët reumatologjikë, jo vetëm ata me skleroderma). Ky është një udhëzues, kështu që ju lutemi kontaktoni ekipin tuaj të Reumatologjisë nëse nuk jeni të sigurt për rrezikun tuaj.

Faktori i rrezikut

rezultati

Doza kortikosteroide e barabartë ose më shumë se 20mg prednisolone (ose ekuivalente) në ditë për më shumë se katër javë

3

Doza kortikosteroide midis 5mg dhe 20mg prednisolone (ose ekuivalente) në ditë për më shumë se katër javë

2

Ciklofosfamidi në çdo dozë me gojë ose IV brenda gjashtë muajve të fundit

3

Një ilaç imunosupresiv *, biologjik / monoklonal ** ose molekulë imunosupresuese e vogël ***

1

Dy ose më shumë ilaçe immunosupresive *, biologjike / monoklonal ** ose imunosupresues i molekulave të vogla ***

2

Ndonjë ose më shumë nga këto: mosha mbi 70 vjeç, Diabeti Mellitus, sëmundja para mushkërive, dëmtimi i veshkave, historia e sëmundjes ishemike të zemrës ose hipertensioni

1

Hidroksilklorina, Sulfalsalazina vetëm ose në kombinim

0

* Medikamentet imunosupresive përfshijnë: Azathioprine, Leflunomide, Metototxate, Mycophenolate (myofenolate mofetil ose acid mykophenolik), ciklosporin, Tacrolimus, Sirolimus. NUK përfshin Hydroksilkorin ose Sulfazazazin, qoftë vetëm ose në kombinim.

** Biologjik / monokonal përfshin: Rituximab brenda 12 muajve të fundit; të gjitha ilaçet anti-TNF (etanercept, adalimumab, infliximab, golimumab, certolizumab dhe biosimilar variante të të gjitha këtyre); Tociluzimab; Abatacept; Belimumab; anakinra; Seukinumab; Ixekizumab; Ustekinumab; Sarilumumab; Canakinumab

*** Molekulat e vogla përfshijnë: të gjithë frenuesit e JAK - baracitinib, tofacitinib etj

Çfarë duhet te bej tani?

Nëse e keni lexuar këtë dhe mendoni se mund të jeni në grupin 'jashtëzakonisht të ndjeshëm', regjistrohuni për mbështetje tani. Ju duhet të qëndroni në shtëpi gjatë gjithë kohës dhe të shmangni çdo kontakt fytyre në fytyrë, përveç me njerëzit që ju ofrojnë mbështetje thelbësore për të paktën 12 javë. Mos bëni asnjë ndryshim në ilaçin tuaj pa diskutuar me departamentin tuaj reumatologjik.

Mund të mësoni më shumë rreth dispozitave për njerëzit që janë 'jashtëzakonisht të prekshëm' nga COVID-19 duke vizituar në faqen e internetit të gov.uk.

Nëse jeni në grupin 'jashtëzakonisht të prekshëm', së shpejti do të jeni në gjendje të kërkoni ndihmë për marrjen e furnizimeve thelbësore si ushqimi dhe ilaçet. Në Angli, ju mund të regjistroheni për këtë ndihmë në faqen e internetit të gov.uk. Ka këshilla të ndara për Irlandën Veriore, Skocinë dhe Uellsin.


47 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page