top of page

JOSEPH ROTH, NJË AUSTRIAN NË SHQIPËRI


Adam Robert Yamey


Uroj që ta kisha marrë një fotografi kur isha duke vizituar #Tiranën, kryeqytetin e #Shqipërisë, në 1984, viti i fundit i jetës së diktatorit të saj afatgjatë dhe admiruesit të Josef Stalinit, Enver Hoxha (1908-1965) . Arrita të marr të paktën një fotografi të një statuje të Stalinit në Shqipëri, i vetmi vend evropian që shfaqte ende monumente për këtë diktator sovjetik, kryesisht të diskredituar. Sidoqoftë, në maj 1984, nuk arrita të bëj një fotografi të diçkaje që nuk kam parë kurrë jashtë Shqipërisë ose në Shqipëri kur e rishikova atë në 2016. Ajo që nuk arrita të regjistroja në film ishte pamja e burrave që ecnin përgjatë rrugëve me kokat e luleve rrjedhjet e të cilave po i mbanin midis dhëmbëve. Buzët e tyre ishin fshehur pas lulëzimeve. Unë përmenda ta kisha parë këtë tek disa njerëz që kanë vizituar Shqipërinë, dhe askush nuk kujton që ka parë lule të mbartura në atë mënyrë. Kështu që, po filloja të pyesja veten nëse kujtesa ime po luante me kalimin e kohës.

Disa ditë më parë, isha duke shfletuar raftet e librave në një dyqan bamirësie Oxfam kur vura re një udhëtim që përmbante disa faqe në lidhje me përvojën e autorit për Shqipërinë, të cilin ai e vizitoi disa dekada para takimit tim të parë me vendin. U emocionova dhe u lehtësova që kujtesa ime nuk më kishte dobësuar kur lexova fjalët e mëposhtme që ai shkruajti:

“Banorët e Tiranës e duan muzikën dhe lulet. Ju mund të shihni burra që lëvizin me trëndafila në gojë. Ata duket se i përdorin ato si një vrimë shtesë butoni ".

Këto fjalë, të përkthyera nga gjermanishtja, u botuan në "Frankfurter Zeitung", një gazetë gjermane, në 29 qershor 1927. Ato ishin shkruar nga gazetari i saj, romancieri austriak Moisiu Joseph Roth (1894-1939), i njohur më mirë si ' Joseph Roth '. Libri në të cilin gjeta artikujt e tij për Shqipërinë është "Vitet e Hotelit", redaktuar dhe përkthyer nga Michael Hoffmann dhe botuar në 2015. Antologjia e shkrimeve të Roth mbulon vende, për të përmendur disa prej tyre, duke përfshirë Austrinë, Hungarinë BRSS, Gjermania, Jugosllavia dhe Shqipëria.

Roth vizitoi Shqipërinë në 1927 dhe botoi gjashtë artikuj në lidhje me të midis majit dhe korrikut të atij viti. Ai përmendi dashurinë për muzikën në Tiranë. Ky vëzhgim ka të bëjë me mandolinat e luajtura kryesisht nga shqiptarët të cilët ishin kthyer në vendin e tyre në mënyrë të papërgjegjshme, pasi kishin jetuar jashtë, kryesisht në SHBA, dhe në bandat ushtarake. Gjatë qëndrimit të tij në kryeqytet, ai shënon stërvitjet dhe paradat në dukje të pafund të ushtrisë që kryhen gjatë gjithë ditës.

Në lidhje me ushtrinë shqiptare, ishte përshtypja e tij se ata ishin të pajisur dobët:

“Tani ushtria ka pushkë austriake dhe municione italiane, plumba që bllokojnë, revista që nuk mund të klikohen, çanta shpine britanike që nuk mund të sigurohen me rripa italianë, mbulesa për lopata fushe dhe pa lopata fushe me të cilat mund të gërmohen. llogore, oficerë italianë që nuk dinë komanda në shqip, ”

Dhe, ai pyet:

“Për kë ushtrojnë? Me siguri jo për vendin e tyre? Sepse gjysma e vendit është e pakënaqur me qeverinë e tyre - për arsye të idealizmit. "

Duke e lexuar këtë, më bëri të pyes veten pse Roth po dërgonte raporte nga Shqipëria midis fundit të majit dhe fundit të korrikut në vitin 1927. Afër fundit të përshkrimit të tij kryesisht jo-lajkatar të vendit dhe njerëzve të tij, ai shkroi:

"Shqipëria është e bukur, e pakënaqur dhe për gjithë aktualitetin e saj aktual, e mërzitshme."

Megjithëse Shqipëria është diçka tjetër veçse e mërzitshme për mua, unë isha kurioz për "aktualitetin e saj aktual" gjatë atyre muajve në 1927. Lexuesit e Roth ndoshta e dinin, por kjo ishte kohë më parë.

Shikova çështje të ndryshme të gazetës "Times" të Londrës dhe burime të tjera për të zbuluar se çfarë mund të ketë interesuar shtypin botëror në Shqipëri në kohën kur Roth shkroi artikujt e tij. Të hënën, 6 qershor, Times vuri në dukje se marrëdhëniet diplomatike midis Shqipërisë dhe Jugosllavisë fqinje të saj ishin prishur. Më 27 maj, Z. Juraskovitch, një përkthyes në legjislacionin jugosllav në Tiranë, u arrestua dhe shtëpia e tij u dogj (www.jstor.org/stable/25638310?seq=1). Natyrisht, qeveria Jugosllave kundërshtoi. Më 31, Tzena Beg, një përfaqësues shqiptar në Beograd, u shpjegoi jugosllavëve se Juraskovitch ishte një shtetas shqiptar dhe se dokumentet komprometuese ishin gjetur në zotërim të tij.

Z. Sakovitch, i ngarkuari me punë i Jugosllavisë, hoqi dorë nga të gjitha njohuritë për këtë dhe kërkoi lirimin e Juraskovitch. Husein Beg Vrioni, Ministri shqiptar i Punëve të Jashtme, tha se çështja e tij ishte thjesht një çështje e brendshme. Më 4 qershor, legata jugosllave u tërhoq nga Tirana. Të nesërmen, qeveria shqiptare deklaroi se po e çonte çështjen në Lidhjen e Kombeve.

Më 5 qershor, "Times" vuri në dukje se shumë shqiptarë kishin frikë se kjo incident diplomatik do të krijonte ankth dhe trazira në vend, dhe shumë menduan se flakët po ndezeshin nga një palë e tretë me një interes të madh në Shqipëri, Itali. Sipas “The Annual Register, Vol. 169- për vitin 1927 ”Italia kishte:

“… I dërgoi Berlinit, Parisit dhe Londrës një Shënim që tërheq vëmendjen për pretendimet e përgatitjeve nga ana e Jugosllavisë për një pushtim të menjëhershëm të territorit shqiptar. Kriza kishte lindur si rezultat i arrestimit nga policia shqiptare i një farë Jurascovich, i akuzuar për spiunazh në emër të Qeverisë Jugosllave. Refuzimi për të liruar spiunin e pretenduar çoi në tërheqjen e Ministrit Jugosllav nga Tirana dhe në Shënimin Italian. Sidoqoftë, çështja u vendos në mënyrë të kënaqshme midis Italisë dhe Jugosllavisë. "

Përfundimisht në nëntor 1927 pas shumë antagonizmi italian ndaj francezëve dhe marrëdhënieve të tyre të përzemërta me Jugosllavinë:

"Government Qeveria Italiane botoi tekstin e një Traktati Italo-Shqiptar të aleancës mbrojtëse."

Kjo nuk ishte përpjekja e parë për të krijuar një aleancë midis Italisë dhe Shqipërisë siç ilustrohet nga citimi i mëposhtëm nga "Regjistri Vjetor":

“Marrëdhëniet me Italinë dhe Shqipërinë u prishën në fund të vitit 1926 nga Traktati i parë i Tiranës dhe u acaruan më shumë në Mars, 1927, kur Qeveria Italiane u drejtoi një Shënim Fuqive të Mëdha (Gjermania, Britania e Madhe dhe Franca) duke akuzuar Jugosllavinë për përgatitjet ushtarake kundër Shqipërisë. ”

Kështu, Shqipëria po tërhiqej gradualisht në ndikimin e fortë që Italia mbante mbi të derisa të kishte filluar Lufta e Dytë Botërore.

Roth udhëtoi në Shqipëri rreth e përqark, ose menjëherë pasi kishte filluar çështja Juraskovitch. Kjo mund të ketë qenë një arsye për vizitën e tij. Një tjetër gjë që mund të ketë tërhequr vëmendjen e tij, e cila u raportua në "Times" të 10 qershorit 1927, ishte trazira në rritje e shumë shqiptarëve, veçanërisht në veri, që rezultoi nga pakënaqësia me qeverinë e Ahmed Zogut. Sidoqoftë, nga mesi i korrikut, dy javë para artikullit të fundit të Roth për Shqipërinë, të dy vendet, Shqipëria dhe Jugosllavia, kishin arritur në një zgjidhje pak a shumë të kënaqshme të çështjes Juraskovitch.

Supozimi im është që Roth erdhi në Shqipëri jo për kuriozitet, por në lidhje me incidentin diplomatik dhe marrëdhëniet e acaruara midis Shqipërisë dhe fqinjit të saj sllav. Përshtypja ime është se Roth-i qytetar u kujdes pak për ato që vëzhgoi gjatë kohës që ishte në Shqipëri. Përshkrimi i tij i mbërritjes së tij jep tonin për shumë që shfaqen në antologjinë e shkrimeve të tij të udhëtimit shqip:

“… Kasolle, si shumë atraksione këto ditë, ka një libër të ftuarish; ulur mbi libër është një burrë me një uniformë të zezë, që rrotullon një cigare dhe kjo është policia kufitare shqiptare. Një mjeshtër i alfabetit, por i papërdorur për të shkruar, ai ulet atje duke larguar kohën e ardhjeve të reja duke kontrolluar me përpikmëri pasaportat e tyre ... Unë shkurtova studimin e tij duke u ofruar të përcaktoj emrin tim për të… Punëtorët po rregullojnë rrugën. Gjithmonë janë dy të kërrusur së bashku… ata mbledhin pak lugë rëre në lopatat e tyre të vogla ose në duart e tyre të zhveshura, e derdhin në plagë dhe gropa, spërkasin disa gurë sipër top dhe e stampojnë me këmbët e tyre të zhveshura… "

Roth vëren gjithashtu në telat telegrafikë që lidhin Durrësin me Tiranën. Ata ishin:

“… Jo të lidhur mbi direk, por në pemë të shtrembër, të cilat janë lopuar dhe prerë. Dikur qëndronin buzë rrugës, një shtëpi për zogjtë ... tani ata janë ridizenjuar si shtylla telegrafike… të pajisura për të transmetuar raporte gazetareske - twitterings e harabelave politikë - në Evropë… "

Ndërsa përshkrimet e Roth të Shqipërisë në 1927 nuk janë aspak lajkatare për vendin, disa udhëtarë të tjerë, të cilët e vizituan atë atë vit, botuan një llogari shumë më lajkatare në të njëjtin vit. Udhëtarët ishin Jan Gordon (1882-1944) dhe Cora C Gordon (née Turner; 1879-1950), i cili shkroi dhe ilustroi një libër të quajtur "Dy Vagabonds në Shqipëri". Amongshtë ndër librat më të mirë që kam lexuar për vendin. Ndryshe nga Roth kritik dhe mospajtues, ata marrin një kënaqësi në atë që vëzhguan dhe e përcjellin atë bukur në tekstin e tyre dhe ilustrimet që krijuan.

Roth do të habitej nga ndryshimet që kanë ndodhur në Shqipëri që nga vizita e tij në 1927. Unë gjithashtu u trondita nga ndryshimet që pashë midis vizitës sime të parë në 1984, kur pashë burra me lule në gojë dhe automjete të motorizuara ishin të paktë dhe larg në mes të, dhe 2016 kur Tirana ishte bërë një qytet modern me bllokime të trafikut dhe ndërtesa të larta për të rivalizuar ato që gjenden në ndonjë nga qytetet e mëdha të botës.

Shumica e fotografive me këtë postim janë nga libri i Jan dhe Cora Gordon për #Shqipërinë në 1927.
44 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page