Jo frikës, trajtim real i njerëzve si të rritur…


Jo frikës, trajtim real i njerëzve si të rritur…

…çdo qasje tjetër është joproduktive dhe e gabuar


Thuajse përditë miqtë pyesin për situatën në UK. Pyesin për pandeminë, për vaksinat, për udhëtimin se ai është më i rënësishmi në këtë periudhë… pyesin e pyesin… Disa kanë shumë frikë. Frikë nga vaksinimi, frikë nga udhëtimi, frikë…, frikë… nga ligjet dhe detyrimet e shtetit për udhëtime. E mjaft të tjera, që lidhen me shumë arsye… sidoqoftë vetëm frikë. Kjo atmosferë frike ka pasoja. Njerëzit e frikësuar kanë më shumë gjasa të mbështesin kufizime më të ashpra ndaj bashkëqytetarëve të tyre. Mesazhet e bazuara në frikë mund të jenë përçarëse dhe gërryese të lidhjeve shoqërore. Në lagjen time, gjatë bllokimit, njerëzit thirrën policinë për një tubim bamirësie për ndihmën ndaj njërëzve me kancer dhe në një festë tjetër të thjeshtë për ditëlindjen e fëmijëve të dikujt, edhe pse kjo e fundit po festohej nga një familje e madhe që tashmë jetonte së bashku dhe nuk kishte askënd të huaj nga gjaku dhe rrjedha e lidhja familjare.

Qëllimet nuk i justifikojnë mjetet. Nëse dëshironi që njerëzit të marrin vaksinën, adresimi i shqetësimeve të tyre është shumë më efektiv sesa përpjekja për t'i turpëruar ata në përputhje me këtë. Në fakt, hulumtimet tregojnë se këto taktika i bëjnë njerëzit më shumë të ngjarë të tërhiqen dhe të bëhen të paarritshëm.

Në mjaft vende të zhvilluaraka dhe kritika publike për këtë. Jessica Kaufman, një studiuese Australiane që shikon hezitimin e vaksinave, ka kritikuar ashpër një filmim të qeverisë Australiane. ‘Ne kemi parë, me vaksinimin në veçanti, që fushatat e frikës ose mesazhet e frikshme për sëmundjet mund të bëjnë që njerëzit të bëhen më të frikësuar nga efektet anësore të vaksinës ', tha ajo për mediat britanike. Ajo gjithashtu ka argumentuar se kjo lloj video i bën njerëzit më mosbesues ndaj qeverisë.

Një endokrinolog nga spitali Hammersmith më tha një herë se mënyra më e mirë për të ndihmuar dikë që të menaxhojë diabetin është të mos e turpërosh për dietën e tij, por të përpiqesh të kuptosh stilin e jetës dhe ta ndihmosh të bëjë rregullimet që do të përmirësojnë gjendjen e tij. E njëjta gjë vlen për të gjitha problemet shëndetësore. Njerëzit duhet të jenë në gjendje të mendojnë qartë dhe me qetësi, veçanërisht gjatë një pandemie. Ata duhet të jenë të autorizuar të vlerësojnë rrezikun për veten e tyre në mënyrë që të marrin vendimet e duhura.

Ne duhet t'i trajtojmë njerëzit si të rritur, t'i drejtohemi arsyes së tyre dhe të respektojmë autonominë e tyre. Çdo qasje tjetër është joproduktive dhe e gabuar.

28 views0 comments

Shkrimet e fundit