top of page

Je një poezi e çuditshme


Je një poezi e çuditshme

Nga Fatmir Terziu


Nëse qielli do të më refuzojë

do të bashkohem me sytë e tu

me një Abetare të hapur do të bëhem lexues

pikërisht në malin e madh me vepra

një Kostandin i dalë mrekullisht nga busti

mes pishave që të japin zemër dhe një kohe që fsheh dhelpra.


Nëse Krasta nuk do të më ledhatojë,

duke e bërë fytyrën time të zgjohet acar

në brendësi të Kalasë do të të rikrijoj,

mes formash të çuditshme e çdo imagjinatë.


E më tej në Ullishtë, në këtë mes të heshtur,

nëse nuk do të të gjej si një karakafte

do të rrëmoj kudo që të jesh fshehur

të të mbaj si kujtim në këto rafte.


Do gdhij, do të zgjohem, të bashkohem me sytë e tu

do të bëhem pasion i një dite të stuhishme

do të shkruaj edhe nëse do të mbetem kërcu:

në qytetin tim je një poezi e çuditshme…


… do të bëhem perëndim i prushtë,

i mbushur me dritë do të mbetem i ringjallur

brenda një dritareje sado të ngushtë

jo thjesht në pragun e një dere të hapur.


Nëse qielli do të më kërkojë

brenda pranisë tënde të mbushur me yje

fatin miliona vjet do ta bekoj

që më fali Ty si dritën e syve.


Nëse nuk do të ndodhë kështu një ditë,

i dehur elbasançe do të lutesha fort

që të bëhesh vërtetë vetëm një mit

përtej së shkuarës dhe asaj që je sot.


Unë i dehur dhe ti e çmendur

do të mbesim bashkë një poezi

duke bërtitur me zë të trembur

"kush do të na çojë në shtëpi"?


Nëse qielli nuk do të na dëgjojë,

do të zgjohemi si engjëj në kllapi,

dikush me siguri do të na kuptojë

se ne u dehëm në qytetin me dashuri…


Duke u derdhur nga fustani yt

e kuqe, e bardhë, pak vjollcë e portokalli

kjo dehje do të jetë fati im

kur Ti me ata sy më cyt…


*****


You are a strange poem

By Fatmir Terziu


If heaven will reject me

I will merge with your eyes

with an open Abetare I will become a reader

right on the big mountain of works

a Konstandin miraculously emerging from the bust

between pines that give you heart and a time that hides foxes.


If Krasta won't caress me,

causing my face to wake up frosty

inside the Castle I will recreate you,

among strange forms of every imagination.


And further to Olive land in this silent middle

if I don't find you like a flower

I'll mess up wherever you're hiding

to keep you as a memory on these shelves.


I will wake up, I will wake up to join your eyes

I will become the passion of a stormy day

I will write even if I am paralysed:

in my town you are a strange poem…


... I will become the sooty West

filled with light I will remain resurrected

within a window however narrow

not simply on the doorstep of an open door.


If heaven will ask me

within your starry presence

I will bless fate for millions of years

that you forgave me like the light of my eyes.


If it doesn't happen like that one day

Drunk like in Elbasan, I would pray hard

to become true only a myth

beyond the past and who you are today.


I'm drunk and you're crazy

we will remain together a poem to come

shouting in a frightened voice

who will take us home?


If heaven won't hear us,

we will wake up like angels in brackets,

someone will surely understand us

that we got drunk in the city with lovers…


Spilling out of your dress

red, white, a little purple and orange

this drunkenness will be my fate

when you look at me with those eyes...32 views12 comments

12 則留言


FJALA E LIRE FREE SPEECH
FJALA E LIRE FREE SPEECH
2023年1月07日

Valbona Ferhati

Shume e vecante dhe nje mendim i paster e i thelle ! "Do te rremoj kudo qe te jesh fshehur te te mbaj su kujtim ne rafte ...!" Te pergezoj per kete poezi e shume suksese !

按讚

FJALA E LIRE FREE SPEECH
FJALA E LIRE FREE SPEECH
2023年1月07日

Fatbardh Rustemi

Nga dritarja e ngushte tek pragu i nje dere te madhe, te nxjerr vetem dashuria.

按讚

FJALA E LIRE FREE SPEECH
FJALA E LIRE FREE SPEECH
2023年1月07日

Thani Naqo

E më tej në Ullishtë, në këtë mes të heshtur, nëse nuk do të të gjej si një karakafte do të rrëmoj kudo që të jesh fshehur të të mbaj si kujtim në këto rafte. Do gdhij, do të zgjohem, të bashkohem me sytë e tu do të bëhem pasion i një dite të stuhishme do të shkruaj edhe nëse do të mbetem kërcu: në qytetin tim je një poezi e çuditshme…!!!!!!

按讚

FJALA E LIRE FREE SPEECH
FJALA E LIRE FREE SPEECH
2023年1月07日

Nexhi Baushi

Nuk kam fjale je burim i kristalte i poezise qe te vjen nga thellesia e shpirtit. Ti na ben te mendojme, na frymezon duke na futur ne labirinthat e fjales se bukur.Komplimente!

按讚

FJALA E LIRE FREE SPEECH
FJALA E LIRE FREE SPEECH
2023年1月07日

Mikaela Oruci

Urime Fatmir

按讚

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page