INTERVISTË ME FUSHËN E MYZEQESË


  Shkretire fushore, akuarel mga helidon H.

  FASLLI HALITI  PROLOG

  Myzeqe moj fushë

  Myzeqe

  Moj fushë

  Ti ishe hambari ynë

  Hambari ynë me miser të bardhë sermë

  Ti ishe hambari ynë me grurë flori,

  Me misër të verdhë …!

  ***

  1.

  Fushë

  Fusha ime

  Motra ime fushë

  Bari yt a është i blertë më,

  Apo është zverdhur, apo u tha ?

  Po

  Gruri?

  Shushurin,

  Valëzon fushave,

  Siç valëzonte dikur;

  A i nxijnë musteqet si dje ?

  Apo do kemi zi buke përsëri,

  A do të kemi prapë

  Karesti ?

  2.

  Po

  Misri ?

  A hedh shtat

  Apo kërruset i fishkur në shi e në vapë?

  Si, si,

  Si ?,

  Misri yt

  Sapo mbin

  I thahen, i fishken gjethet,

  S’ arrin dot ai të çojë kallinë?

  Po kjo është karesti biblike, moj motraime fushë,

  Fusha myzeqare që dikur harbonte në drithra!

  Ky është trishtim biblik moj fushë

  Të mos arrijë të çojë misri yt qoftë një kalli,

  Qoftë një copë bukë?

  Të mos sigurojë bukë të verdhë, të bardhë

  Ky është trishtim më tej se trihtim…!

  Kjo është karesti mbi çdo karesti,

  Karesti e zezë

  Biblike,

  Si kështu,

  Moj fushë,

  Të mbjellësh,

  E të mos bluash

  Qoftë edhe një dorë miser për një kile bukë!

  3.

  Po

  Pambuku?

  Bën vezë boçesh

  Boçet e bardha a çelin zogj?

  Si,

  Si?

  Edhe pambuku

  Nuk çon boçe bufka,

  Boçet nuk

  Çelin fije të bardha,

  Qoftë edhe një boçe fushave nuk zbardh

  Sa për t’i mbyllur buzën të vdekurve,

  Kur e nisim me rite për në Had?

  4.

  Po

  Po shalqiri

  Bostani,

  Pjepri,

  Shinjet, piqet i shëndetshëm, shpejt,

  E shisni, bëni biznes me të, apo e hani vetë?

  Si, si, si?

  Edhe

  Pjepri,

  Dhe shalqiri

  Me t’u shinjur,

  Me t’u pjekur pak,

  Me t’u zverdhur pak ,

  Kërkojnë shoping, treg special

  Nëpër

  Evropë,

  Me t’u vjelur, me t’u këputur,

  Kërkojnë emigracion ekonomik, nëpër botë

  Por

  Ajme!

  S'i pranojnë

  Sikur pjepri,

  Shalqiri,

  Pjeshka, qershija,

  Fragula, rrushi, portokalli

  Të jenë bomba artizanale, sigurisht,

  Sikur të mos jenë me fara, bërthama,

  Por me tritol, me dinamit, terroristë, kamikazistë?!

  5.

  Po konvertimi yt në shretëtirë moj fushë,

  Konvertimi yt nga një lëndinë,

  Në një shkretëtirë

  Pa asnjë lule,

  Pa një pa një fije trendelinë?

  Ka vite

  Që jam bërë Saharë ;

  Saharë, Saharë, Saharë…,

  S’të sheh syri një fije blerim

  S’të sheh syri asnjë tufë me bar?!

  ***

  Ç’konvertim hata!

  Sahara u onvertua

  Në lëndinë

  Sahara

  U konvertua

  Nga saharë në blerim,

  S’të zë syri një copë shkretirë,

  S’të zë syri një kokrrizë rëre, për kujtim…

  6.

  Po

  Bimët industriale,

  Në vitet pesëdhjetë:

  Pambuku,

  Lulja e dielli,t

  Kërpi,

  Recina,

  Suzami,

  Ku janë pra,

  S’ preferohen

  Nuk mbillen më?

  Si kështu, si në vitet ’50,ato nuk tërbohen?

  Evropa, Amerika

  Na i sjellin,

  S’ka

  Pse

  T’i mbjellim...!

  S’ka pse t’i kultivojmë sot, si dje.

  7.

  Në male, lugina

  Hashashi,

  Kanabis i,

  Po harbonë kudo sot,

  Shohim të rriten, të blerojnë,

  Po kush i mbjell, kush i rrit nuk’e shohim dot?

  Kanabisi

  Hashashshi,

  Nga intensivë,

  Po bëhen ekstensivë

  S’përmbahen më,

  Të dy tërbojnë, krekosen, harbojnë

  Si dy pushtues të blertë,

  Fushat

  Kodrat, luginat, sundojnë…!

  EPILOG

  Propozimi im:

  Të shtohen policët

  Të shtohen rojat civile,

  Sepse jo vetëm demat, mëzatët,

  Mëshqerrat,

  Deshët,

  Delet, dhitë,

  Do të dehen,

  Po do tërbohen

  Edhe politikanët,

  Pushtetarët do të drogohen

  Me kanabis dhe me një pseudopolitikë

  Vendi do të mbulohet me dema, horra narkotikë …!

  Korrik, 2017

  #FASLLI #HALITI

  4 views

  Shkrimet e fundit