top of page

Hermiti i Fjalëve Nikolaj Kançev


Nikolaj Kançev

Hermiti i Fjalëve Nikolaj Kançev

Nëse Liria pa pushtet është e mundur, ajo do të jetë Liria në gjuhë


Poeti i madh i së kaluarës sonë të afërt bullgare Nikolaj Kançev quhet "sorra e bardhë" e poezisë bullgare dhe "delja e zeza". Më pëlqen dhe nuk më pëlqen, ai gjithmonë ka spikatur dhe ka tërhequr vëmendjen me jashtëzakonshmërinë e tij. "Talenti kolosal dhe prekja e karakterit. Por ne të gjithë e donim pikërisht ashtu!" - kujton shoku i tij Bozhidar Kunçev pas vdekjes së tij. Svetlozar Igov thotë se nuk njeh askënd tjetër me një bibliotekë kaq të pasur me libra me poezi, "nga Bibla dhe poetët e lashtë Lindorë te TS Elliott dhe EE Cummings". Poeti Nikolaj Kançev është mahnitës dhe unik në shumë mënyra.

"Çfarë ka në thellësinë e poetit? Uji - duke qarë, llavë - duke shpërthyer? - pyet Kançev në fillim të karrierës së tij krijuese. Dhe gjatë gjithë jetës së tij ai kurrë nuk pushon së kërkuari dhe ofruar përgjigje - si për ne ashtu edhe për veten e tij.


Kush ishte poeti


Nikolaj Kançev lindi më 25 nëntor 1936 në fshatin Byala Voda, Pleven. Ai studioi filologji Bullgare në Universitetin e Sofjes. Që nga viti 1957 ai ka marrë pjesë me poezitë dhe përkthimet e tij në revistat periodike letrare. Gruaja e tij, Fedya Filkova, është gjithashtu e përfshirë në përkthim dhe poezi. Kançev është autor i shumë librave me poezi. Ai u emërua një përkthyes i shkëlqyer kur bashkë me Svetlozar Igov bashkautor të antologjisë "Pesë poetë bashkëkohorë serbë". Kançev është një artist jashtëzakonisht punëtor dhe produktiv. Derisa vdiq në tetor, 2007 shkroi pa u lodhur.

Nikolaj Kançev është artisti bullgar më i talentuar dhe i përkthyer i cili është i ndaluar të botojë poezi për të rritur në vendin e tij të lindjes. Dhe mbi të gjitha, të njëjtat vargje janë bërë të njohura në të gjithë botën dhe i kanë dhënë atij njohje ndërkombëtare. Gjëja tronditëse për rastin është se ndalimi i Kançev është i pathënë - është çështje e marrëveshjes midis "atyre atje", kritikëve të mirënjohur, se "ky njeri nuk është i besueshëm, ai nuk po bëhet". Për dy poezitë e tij të para, Prezenca (1965) dhe Sa shumë mustardë (1968), ka komente negative - "Prezenca që nuk ngroh" (1966) dhe "E padëmtuar nga ndjenjat njerëzore" (1969)). Kjo do të thotë që Kançev duhet të refuzohet të shkruajë poezi sepse specialistët i kanë shpjeguar kategorikisht se ai nuk është i përshtatshëm për këtë punë. Si mundet që një person i talentuar, i sigurt në fuqinë e tij, të veprojë në këtë situatë pasi ata që e kanë fjalën t'i thonë: "Ju nuk jeni lart!"


Krijuesi gjenial


Historia e krijuesit gjenial Nikolaj Kançev mund të tregohet në një seri të tërë padrejtësish dhe poshtërsie nga ana e shtetit totalitar ndaj tij. Por mendoj se poeti ynë krenar meriton më shumë. Ai ishte aq i sigurt në vetvete dhe i "prekur", në të vërtetë, saqë do të ishte e padrejtë të vinte keq për të për të parë viktimën tek ai. Asshtë sikur i kushtojmë shumë rëndësi aftësisë së kufizuar që Pencho Slaveikov ka ndjekur në udhëtimin e tij të jetës.Thuhet se veprat e Kançev janë të verbër ndaj komunizmit, në to realitetet socialiste nuk ekzistojnë dhe klishetë e realizmit socialist i nënshtrohen ekspozimit gjuhësor.


“... Ju jeni munduar nga ky dështim dhe kërkoni

në cilin yll është me të vërtetë fara e mrekullisë?

Ju vetë do të bëni një mëkat të tmerrshëm, nëse dëshironi,

se ka vetëm mish sepse gjithçka nuk është kufomë.

Dhe fluturimi i mendimit të bën një sorrë të bardhë. "


Tek Korbi i Bardhë, Kançev posedon një fluturim të mendimit që e dallon atë nga masa e krijuesve që i nënshtrohen dogmës dhe nuk mund të shohin më larg se hundët e tyre. Ai është një i vetmuar, duke përqafuar vetminë për të gjetur tek ai thelbin e qenies. Poezia e Nikolai Kançev ka marrë mençurinë e epokave.


"Një poezi nuk mundet

të shkruaj nëse nuk iki

përsëri në mbledhjen e lotëve,

derdhur aty ku

sytë e mi janë orë rëre

të përjetësisë.

Une, kaq i vetmuar,

se do të jem në univers për ca kohë më gjatë."Dhe këtu vjen një moment shumë interesant, madje paradoksal në të menduarit për këtë artist. Në dy poezitë e tij të para, poeti përpiqet për një strehë të sigurt të vetmisë. Dhe kur, në jetën reale, makina shtetërore synon ta shkatërrojë këtë mospajtues - në të vërtetë i jep asaj vetminë nga e cila do të marrë energji krijuese. Edhe pse vetëm Nikolay Kançev e di se çfarë ka kaluar dhe sa e vështirë ka qenë. Midis 1968 dhe 1980, ai gjithashtu ecën në pragun e derës, por botuesit refuzojnë kategorikisht ta botojnë. Shpjegimi i shërbimit është se vargjet e tij "nuk funksionojnë".


Ndalimi i botimit


Sidoqoftë, ky ndalim 12-vjeçar nuk e prish shpirtin e keq të të urtit. Gjatë kësaj kohe Kançev mbushi bibliotekën e tij, e cila Igov thotë se ishte aq e pasur me libra me poezi. Lexon, përkthen, kontakton me poetë dhe intelektualë të tjerë jashtë vendit. Ai u ftua të vizitonte Francën, gjë që natyrshëm iu mohua. Sipas Plamen Doynov, Kançev i ka vënë vetes detyrën e fshehtë të kërkimit të njohjes jashtë vendit - për të vënë në ballë mohuesit dhe zilinë e tij në Bullgari. Sapo ta shohin që e njohin jashtë vendit, lexojnë dhe përkthejnë, pyesin dhe interesohen për personalitetin e tij, atëherë tonin nuk do të mbetet gjë tjetër veçse të fillojnë ta botojnë. Në përgjithësi, kjo është pikërisht ajo që po ndodh. Dhe pastaj në kundërshtim me rendin e vendosur.Dhe urdhri ishte së pari që të kontaktohej vendi jashtë vendit dhe të rregullohej cilin shkrimtar apo poet të botonte saktësisht. Kançev veproi ndryshe. Ndërsa ai tashmë ishte rrëzuar dhe nuk pranoi të pranonte përmbledhje me poezi për botim, ai e kontaktoi atë me letra me miqtë e tij jashtë vendit, me të cilët ai ishte lidhur ngushtë me përkthimet e tij. Kjo e përkeqësoi më tej situatën përreth tij dhe i bëri shërbimet të pyesnin se çfarë të bënin me këtë person "të çrregullt" dhe të papajtueshëm.


Përfundimisht, ndalimi ra, por kontrolli u shtua


Përfundimisht, ndalimi ra, dhe nga 1980, ata filluan ta lëshojnë atë, megjithëse u monitorua nga afër nga kush kontaktoi dhe çfarë "preu". Pavarësisht nga vështirësitë që përjetoi, Kançev nuk u bë një misantrop, nuk i urrente njerëzit, por mbajti humanizmin e tij. Ai i pëlqente t'u thoshte miqve: "Nëse njeriu është zhdukur, sirenat e detit do të mbeten thjesht peshk memec".

Ata e quajnë Kançev një "vetmitar fjalësh". Ai me të vërtetë është një vetmitar, privuar qëllimisht nga përkatësia në një grup letrar dhe një brez. Sot është e vështirë të përcaktohet farefisnia e tij me poetë të tjerë bullgarë: konsiderohet, ose për "gjeneratën e Prillit" ose për "të rinjtë". Sipas kritikëve, ai shkathtësi ndërthur traditën me modernizmin. "Kançev shpreh përvojën shpirtërore të njeriut modern në një botë dhune dhe marrëdhëniesh dehumanizuara njerëzore, duke pohuar vlerat morale dhe estetike që burojnë nga burimet më të thella të jetës. Poeti," vetmitari i fjalëve "thirret dhuroji këto vlera botës, duke i nxjerrë ato nga thellësitë e tij në momentet në të cilat "mrekullia e jetës" shkëlqen. (Shën Igov)

Unë do të përfundoj me pasqyrën e bukur filozofike të Nikollaj Kançev: “Nëse Liria pa pushtet është e mundur, ajo do të jetë Liria në gjuhë. Parajsa e Humbur do të kthehet si një imazh i paimagjinueshëm."

(Autori: Maria Dimitrova)

(Përkthimi dhe përshtaja: Fatmir Terziu)

26 views1 comment

1 Comment


Faleminderit qe me njohet me perkthimin tuaj me nje poet te mrekullueshem

qe nuk e kam njohur. suksese, respekt,Myslim Maska.

Like

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page