top of page

Hekurudhat e Shqipërisë kanë nevojë urgjenteShqipëria ka nënshkruar një kontratë me kompaninë italiane INC Spa për rehabilitimin e një pjese të rrjetit të saj hekurudhor si hapi i parë në rregullimin e hekurudhave të vendit. Kontrata mbulon rehabilitimin e mbi 34 km të hekurudhës ekzistuese midis dy qyteteve më të mëdha të Shqipërisë, kryeqytetin e Tiranës dhe portin e Durrësit, si dhe ndërtimin e një hekurudhe të re 5 km të gjatë midis kryeqytetit dhe Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës .

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) po siguron një hua prej 36.9 milion € për të mbështetur riparimin real, ndërsa Bashkimi Evropian po lëshon një grant investimi deri në 35.5 milion € nën Agjendën e saj të Lidhjes për Ballkanin Perëndimor, BERZH i trishtuar më 3 shkurt. Një tjetër 2.75 milion euro nga grantet nga donatorët dypalësh janë siguruar përmes Kornizës së Investimeve të Ballkanit Perëndimor.

Hekurudhat e Shqipërisë kanë nevojë urgjente për investime dhe aktualisht trenat udhëtojnë me 60 km në orë ose më pak. Punimet do ta bëjnë udhëtimin me tren më të sigurt dhe më të shpejtë, si dhe përmirësimin e lidhjes brenda vendit dhe integrimin rajonal.

“Ky projekt strategjik i infrastrukturës do të bëjë një ndryshim të prekshëm për njerëzit dhe bizneset në Shqipëri dhe në të gjithë rajonin. Do të përmirësojë jetën e përditshme të njerëzve dhe do të zhbllokojë mundësi të reja tregtare", tha Matteo Colangeli, kreu i BERZH i Shqipërisë.

“Si investimi i parë në rehabilitimin e rrjetit hekurudhor në Shqipëri, projekti do të kontribuojë gjithashtu në qëllimin afatgjatë të ndërtimit të ekonomive të gjelbërta, të qëndrueshme dhe të integruara në Ballkanin Perëndimor.

"Investimi në infrastrukturë është i nevojshëm për të përmirësuar lidhjen brenda Ballkanit Perëndimor dhe me BE. Shqipëria duhet të ndërmarrë reformat e nevojshme për të siguruar integrimin e tregjeve të transportit,” komentoi Andrea Vera, kreu i Seksionit të Zhvillimit të Qëndrueshëm Ekonomik dhe Social në Delegacionin e BE në Shqipëri.

25 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page