top of page

Gjarpërinjtë e Lirisë
Nga periudha koloniale deri në fund të Luftës Civile në SHBA, gjarpri simbolizoi gjithçka nga e keqja në unitet dhe fuqi.


Emigrantët evropianë në Amerikën e Veriut gjetën një gjarpër të panjohur në tokat e lindjes së tyre. Kopshti i ri i Edenit kishte gjarprin e vet, të quajtur sipas zhurmës në fund të bishtit të tij. Gjarpërinjtë e zhurmës u zhytën në imagjinatën amerikane dhe u ngritën në lartësi simbolike.

Midis Luftës Franceze dhe Indiane dhe Luftës Civile, gjarpri erdhi për të nënkuptuar shumë gjëra në të njëjtën kohë, shkruan studiuesi Zachary Mcleod Hutchins. Këto përfshinin “unitetin kolonial britanik; Identiteti kombëtar amerikan; frikërat e bardha të konfliktit dhe racizimit ndërracor [,]” dhe një “besim të vazhdueshëm” në mëkatin origjinal. Kjo e fundit ishte veçanërisht e rëndësishme në një republikë laike sepse "vetëm ... sjellja e virtytshme e qytetarëve të saj" do ta mbante atë.

Ekzistojnë tre duzina lloje të gjarpërinjve të zhurmshëm të gjetur midis Kanadasë dhe Argjentinës, por ata që kolonizuan Bregun Lindor e njihnin Crotalus horridus, gjarpërin e drurit. Besohej se këta gjarpërinj "magjepsin" prenë e tyre- "zogjtë, kafshët e vogla dhe madje edhe fëmijët" - në kuptimin e vjetër të fjalës: domethënë përmes hipnozës.

Nuk ka asnjë histori natyrore prapa këtij nocioni, por sigurisht që ka histori të mbinatyrshme. Duke përzier historitë autoktone për gjarpërinjtë mitikë me frikën puritane të magjisë, zhurmuesi fillimisht u ngarkua me të keqen nga kolonialistët evropianë. Gjarpri në kopsht nënkuptonte djallin, amerikanin vendas, madje edhe kriminelët britanikë të dërguar në koloni.

Duke i pëlqyer ata si gjarpërinj, Benjamin Franklin polemizoi kundër eksportimit të kriminelëve vrasës nga Anglia në kolonitë në fillim të viteve 1750. Megjithatë, disa vjet më vonë, Franklin krijoi një nga imazhet ikonike të periudhës Revolucionare: një gdhendje në dru e një gjarpri të copëtuar që përfaqësonte kolonitë e ndara me legjendën "Bashkohu ose vdis". Gjarpri i ziles së Franklin ishte tani, shkruan Hutchins, "një kujtesë e nevojës për unitet në kundërshtimin e një kërcënimi të jashtëm ndaj një Edeni kolonial të nënkuptuar."

Kjo përfundimisht u shndërrua në flamurin "Mos më shkel", me zhurmuesin tani i tërë. Ky "Flamur Gadsden" u bë standardi i ushtrisë amerikane gjatë Revolucionit. Në atë kohë, Franklin po e quante gjarprin "një pamje e fortë e temperamentit dhe sjelljes së Amerikës".

Në fund të Revolucionit, shkruan Hutchins, "gjarpri i zhurmës mund të ketë qenë simboli i vetëm më i njohur gjerësisht i unitetit kolonial dhe kombit të ri, parajsor". Por kombi i ri e tërhoqi gjarprin përsëri poshtë shpatit të rrëshqitshëm të simbolikës. Supozohet se si amerikanët vendas dhe skllevërit e lindur në Afrikë kërcënuan të "magjepsin" gratë e bardha para "vrasjes, ose, edhe më keq, joshjes". "Magjepsja gjarpri" përshkon literaturën e republikës së hershme, me personazhe gra "të palëvizshme dhe të paafta për të ushtruar lirinë e tyre të zgjedhjes ose për të përparuar arsimimet e tyre moderne racionale".

Por "mbështjelljet gjarpërore të racizmit dhe skllavërisë do të dëshmonin zhdukjen e kombit Edenik". Gjatë Luftës Civile, Konfederata rekrutoi gjarprin si një simbol të shkëputjes nga Bashkimi. Ndërkohë, ikonografia e Unionit përfshinte dërrmimin e një gjarpri zvarrë nën këmbë.

Por me gjithë këtë simbolikë, vrapuesit megjithatë vazhduan të trondisnin. "Mos i shkelni" është në të vërtetë një mënyrë mjaft e mirë për të trajtuar një gjarpër me zile. Mos i shqetësoni ata; ata nuk do t'ju shqetësojnë.

18 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page