top of page

Gjërat që ndryshojnë më 1 janar
Duket tashmë qartë ajo që do të ndryshojë nga 1 janari. Qeveria britanike po paralajmëron shtetasit e saj që udhëtimet në BE, Zvicër, Norvegji, Islandë dhe Lihtenshtajn do të ndryshojnë nga 1 Janari. Ata që planifikojnë udhëtime në 2021 po nxiten të kontrollojnë pasaportat e tyre - që nga 1 janari e tutje, udhëtarëve britanikë do t'ju duhet të paktën gjashtë muaj të mbetur në pasaportat e tyre. Pasaportat e tyre gjithashtu do të duhet të jenë më pak se 10 vjeçare, edhe nëse ju kanë mbetur gjashtë muaj ose më shumë. Pa rinovuar pasaportën e tyre, ata mund të mos jenë në gjendje të udhëtojnë në shumicën e vendeve të BE-së.

Aktualisht, udhëtarëve britanikë në BE u duhen vetëm pasaportat e tyre që të jenë të vlefshme për kohëzgjatjen e propozuar të qëndrimit të tyre. Nga Dita e Vitit të Ri, shtetasit e Mbretërisë së Bashkuar që mbërrijnë në kontrollet kufitare të BE-së gjithashtu mund të kenë nevojë të tregojnë një biletë kthimi ose tutje, të tregojnë se kanë para të mjaftueshme për qëndrimin e tyre dhe të përdorin korsi të ndara nga qytetarët e BE-së kur bëjnë radhë.

Ata që planifikojnë të qëndrojnë në një vend të BE për më shumë se 90 ditë mund të kenë nevojë të aplikojnë për një vizë ose leje. Sidoqoftë, Komisioni Evropian ka rekomanduar që vendet anëtare të BE të dekurajojnë të gjitha udhëtimet jo-thelbësore në dhe nga MB deri në një njoftim tjetër për shkak të shfaqjes së një varianti të ri COVID-19 që u zbulua për herë të parë në MB.

Tashme, nga 1 Janari 2021 rregullat që lejojnë udhëtimin falas brenda bllokut pushojnë të zbatohen për britanikët. Dhe qytetarët e Mbretërisë së Bashkuar nuk do të jenë në gjendje të marrin mish, qumësht ose produkte që i përmbajnë ato - përveç disa përjashtimeve të tilla si qumështi i pluhur për foshnjat - në vendet e BE nga 1 janari.

Britanikët që planifikojnë udhëtime në 2021 gjithashtu nxiten të marrin sigurimin e duhur të udhëtimit - me mbulesë të kujdesit shëndetësor - përpara se të shkojnë jashtë vendit. Por Karta juaj Evropiane e Sigurimit Shëndetësor (EHIC) do të vazhdojë të jetë e vlefshme nëse udhëtoni në një vend të BE-së derisa të skadojë. Të gjithë të tjerët - ose pa një EHIC ose me një që ka skaduar, mund të aplikojnë për një Kartelë të re Globale të Sigurimeve Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (GHIC), e cila zëvendëson skemën EHIC në MB.

GHIC dhe shumica e EHIC të MB nuk do t'ju mbulojnë në Norvegji, Islandë, Lihtenshtajn ose Zvicër. Kështu që çdokush që udhëton në Zvicër, Norvegji, Islandë ose Lihtenshtajn duhet të marrë sigurimin e duhur të udhëtimit me mbulesë të kujdesit shëndetësor para udhëtimit, i cili duhet të mbulojë çdo kusht para-ekzistues që ishin mbuluar më parë nga Karta juaj e Sigurimit Shëndetësor Evropian (EHIC).

Disa njerëz mund të aplikojnë për një EHIC të ri në Mbretërinë e Bashkuar që ata mund të vazhdojnë të përdorin nga 1 Janari 2021 në BE, Norvegji, Islandë, Lihtenshtajn dhe Zvicër. Personat që mund të aplikojnë për kartën e re përfshijnë:

Studentët e MB që studiojnë në BE

disa pensionistë të shtetit britanik që jetojnë në BE dhe familjet e tyre

Shtetasit e BE-së në MB


50 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page