FLATRAT E ROGANËS


  Atdhe Geci

  FLATRAT E ROGANËS

  Poezia botën  ma  jep të kthjellët

  midis  nesh  fryn frymë tokësore

  Roganën unë e kam  në kraharor

  Gjuhën e natyrës së  saj e kuptoj

  Zemër, duhet  të dashurojmë më

  shumë, më  shumë, -gjithë  jetën

  kjo lulearkë në kodrat e Roganës

  të gjitha  netët i ka  të  mbushura

  Un´ njoh fshatin tim 30 mijëvjeç

  dhe  fshatarët  e  mi  të  paleolitit

  jemi të njëjtë  me  stërgjyshërit e

  lashtë, me udhëtarët e kohës sonë

  Jam rritur i pakufizuar  me  ajrin,

  Jam rritur i  pakufizuar me stinët

  e sotmja më ikën në  të  kaluarën

  e ardhmja pret retë e mendimeve!

  I njoh fshatarët e mi mijëvjeçarë 

  ata  i  ndjejnë  luhatjet  e erërave

  dhe udhët e ngushta  të kalimeve

  Rogana  nuk  është vetëm natyrë,

  por, univers, histori,  art  e letësi.

                         2

                    ----------------------------------------

                    Poezia botën  ma  jep të kthjellët

                    me bashkëfshatarët unë takohem

  sa herë përmallohem  për Gurin

  e Këngës, e kitaren e të dehurve!

  Rogana e ka të bimur veten e saj

  prejardhjen  pellazgo - shqiptare

  Rogana ma jep botën të kthjellët

  mua më pëlqen erotika në grurë!

  Kam shumë kujtime  për fshatin

  kur dimri e bën natyrën me borë

  unë shumë motive  i vëj në letër

  me shiun e borën flas si me miq!

  Në Roganë fshihen  dy  kisha të

  antikitetit të hershëm, këmbanat 

  e tyre s´dëgjohen, janë nën tokë,

  brenda është  edhe  një nënqytet…

  Në  antikë  Rogana  jonë  quhej,

  Kryenjeri  ose ( Kryet e njeriut )

  Rogana pellazgo-dardane është

  e  pasur  me  dashuri  të  paparë!...

  3

  ----------------------------------------

  Roganën time  të  dashur  e  njoh,

  e njoh nga stinët e jeta e  hallisur

  Pasionin  për  poezinë  e  kam  të

  lindur nga  nëna, e  guximin  nga

  babi  dhe  bashkëfashatarët  e mi.

                    Rogana njeh Himnin e Çamërisë,

  vulën kozmike  të  gjakut  të vet

  gjakun e të rënëve të saj  për liri! 

  Roganajtë e ditur  e  thonë  qartë

  as pluhuri në ajër s´ fle pa atdhe!

  Njerëz të vendlindjes, pritni  pak

  e vërteta do të kthehet në shtëpi!...

  kënaqësia  këtu  s´ lavdërohet aq

  as  liria  e  artistëve   në  formim

  Ira, në  kraharor e kam një lumë,

  një lum të papërmbajur dallgësh.

  historia  këtej  është  dy  tehëshe

  me  diell  dhe  natyrë  gjelbërore

  Roganë, s´është lehtë t´i shkruaj

  të tëra këngët  që i ndjejë për ty,

  rendjet  në livadhe i kam kujtim

  eh si ndjeshim ngjitjeve  Brijës!...

  #Atdhe #Geci 

  17 views

  Shkrimet e fundit