top of page

Fjalimi i fundit i perandorit të fundit bizantinPerandori Konstandin XI Palaiologos ishte perandori i fundit i Perandorisë Romake të Lindjes, sot më i njohur si Perandoria Bizantine. Ai nuk mbahet mend vetëm si perandori i fundit bizantin që mbajti një qëndrim të guximshëm kundër osmanëve, por edhe për fjalimin e tij të fundit drejtuar oficerëve dhe aleatëve të tij para rënies së Kostandinopojës më 29 maj 1453 nga Sulltani Osman Mehmet II.

Kostandinopoja ishte qyteti më i madh dhe më i pasur në të ashtuquajturin krishterim gjatë Mesjetës, selia e perandorit bizantin dhe qendra e një perandorie kryesisht të krishterë, e zhytur në ndikimet kulturore dhe artistike greke, por e themeluar dhe mirëmbajtur nga një sistem ligjor dhe administrativ romak. Pavarësisht shkrirjes së ndikimeve greke dhe romake, gjuha dhe kultura e saj ishin greke.

Megjithëse shteti turk e paraqet rënien e Konstandinopojës si një arritje epike, rrëfimi i tyre shpesh anashkalon se Perandoria Bizantine ishte në një gjendje rënie që nga kryqëzata e katërt katolike e vitit 1204 që shkatërroi qytetin. As narrativa nuk përmend se ushtrisë osmane prej 100.000 vetash iu deshën 53 ditë për të mposhtur 10.000 mbrojtësit bizantinë.

Kur muret e Konstandinopojës u thyen përfundimisht, Konstandini XI e dinte se nuk do të kishte mëshirë, siç shihet nga tre ditët e vrasjeve masive, përdhunimeve dhe plaçkitjeve të kryera nga osmanët pas pushtimit të qytetit. Megjithatë, perandori i fundit i perandorisë më shumë se 1000 vjeçare nuk iku me gjeneralët gjenovezë dhe shumë civilë në Itali, ai vdiq duke luftuar në rrugët e Konstandinopojës - por jo para se të mbante një fjalim të fundit epik:

“Udhëheqësi më fisnik, tribunë të shquar, gjeneralë, bashkëluftëtarë më të guximshëm dhe të gjithë qytetarë të ndershëm besnikë! Ju e dini mirë se ka ardhur ora: armiku i besimit tonë dëshiron të na shtypë edhe më nga afër nga deti dhe nga toka me të gjitha motorët dhe aftësitë e tij për të na sulmuar me gjithë forcën e kësaj force rrethuese, si një gjarpër gati të nxjerrë helm; ai nxiton të na gllabërojë, si një luan i egër. Për këtë arsye po ju bëj thirrje që të luftoni si njerëz me shpirt trima, siç keni bërë që nga fillimi e deri më sot, kundër armikut të besimit tonë. Ju dorëzoj qytetin tim të lavdishëm, të famshëm, të respektuar, fisnik, Mbretëreshën e ndritur të Qyteteve, atdheun tonë. Ju e dini mirë, vëllezërit e mi, se ne kemi katër detyrime të përbashkëta, të cilat na detyrojnë të parapëlqejmë vdekjen mbi mbijetesën: së pari besimin dhe devotshmërinë tonë; e dyta atdheu ynë; i treti, perandori i vajosur nga Zoti dhe i katërti; të afërmit dhe miqtë tanë.

Epo, vëllezërit e mi, nëse duhet të luftojmë për një nga këto detyrime, do të jemi edhe më të përgjegjshëm nën fuqinë komanduese të të katërve; siç mund ta kuptoni qartë. Nëse Zoti u jep fitore të pabesëve për shkak të mëkateve të mia, ne do të rrezikojmë jetën tonë për besimin tonë të shenjtë, të cilin Krishti na e dha me gjakun e tij. Kjo është më e rëndësishmja nga të gjitha. Edhe nëse dikush fiton gjithë botën, por humbet shpirtin e tij në këtë proces, cili do të jetë përfitimi! Së dyti, do të privohemi nga atdheu kaq i famshëm dhe nga liria. Së treti, perandoria jonë, e njohur në të kaluarën, por aktualisht e përulur, e ulët dhe e rraskapitur, do të sundohet nga një tiran dhe një njeri i pabesë. Së katërti, ne do të ndahemi nga fëmijët, gratë dhe të afërmit tanë më të dashur.

Ky i mjeri Sulltan e ka rrethuar qytetin tonë deri më tani për pesëdhjetë e shtatë ditë me gjithë motorët dhe fuqinë e tij; nuk e ka zbutur bllokadën as ditën as natën, por, me hirin e Krishtit, Zotit tonë, që sheh gjithçka, armiku është zmbrapsur shpesh deri tani nga muret tona me turp dhe çnderim. Por edhe tani, vëllezërit e mi, nuk ndjeni asnjë frikacak, edhe nëse pjesë të vogla të fortifikimeve tona janë shembur nga shpërthimet dhe raketat me motor, siç mund ta shihni, ne kemi bërë të gjitha riparimet e mundshme, të nevojshme. Ne po vendosim të gjithë shpresën në lavdinë e parezistueshme të Perëndisë. Disa kanë besim në armatim, të tjerë në kalorësi, fuqi dhe numër, por ne besojmë në emrin e Zotit tonë, Perëndisë dhe Shpëtimtarit tonë, dhe së dyti, në krahët dhe forcën tonë të dhënë nga fuqia hyjnore.

E di që hordhitë e panumërta të të pabesëve do të përparojnë kundër nesh, sipas zakonit të tyre, me dhunë, me besim dhe me guxim e forcë të madhe, për të mposhtur dhe lodhur me vështirësi mbrojtësit tanë të paktë. Ata përpiqen të na trembin me britma të forta dhe klithma të panumërta beteje. Por ju të gjithë jeni të njohur me muhabetin e tyre dhe nuk kam nevojë të them më shumë për të. Për një kohë të gjatë do të vazhdojnë kështu dhe gjithashtu do të lëshojnë mbi ne shkëmbinj të panumërt, lloj-lloj shigjetash e raketash, si rëra e detit. Por shpresoj që gjëra të tilla të mos na dëmtojnë; Unë shoh, gëzohem shumë dhe ushqej me shpresa në mendjen time se edhe nëse jemi pak, ju jeni të gjithë luftëtarë me përvojë dhe me përvojë – të guximshëm, të guximshëm dhe të përgatitur mirë. Mbroni kokat tuaja me mburoja në luftime dhe betejë. Mbaje dorën e djathtë, të armatosur me shpatë, të shtrirë gjithmonë përpara teje. Helmetat, parzmoret dhe kostumet tuaja të blinduara janë plotësisht të mjaftueshme së bashku me armët tuaja të tjera dhe do të jenë shumë efektive në betejë. Armiqtë tanë nuk kanë dhe nuk përdorin armë të tilla. Jeni të mbrojtur brenda mureve, ndërsa ato do të përparojnë pa mbulesë dhe me mundim.

Për këto arsye, shokët e mi ushtarë, përgatituni, jini të vendosur dhe qëndroni trima, për keqardhjen e Zotit. Merrni shembullin tuaj nga elefantët e paktë të Kartagjenasve dhe se si ata shpërndanë kalorësinë e shumtë të romakëve me zhurmën dhe pamjen e tyre. Nëse një bishë memece do të largonte një tjetër, ne, zotërit e kuajve dhe kafshëve, me siguri mund të bëjmë edhe më mirë kundër armiqve tanë që përparojnë, pasi ata janë kafshë memece, edhe më keq se derrat. Paraqisni mburojën tuaj, shpatat, shigjetat dhe shtizat tuaja, duke imagjinuar se jeni një grup gjuetie pas derrave të egër, në mënyrë që të pabesët të mësojnë se nuk kanë të bëjnë me kafshë memece, por me zotërit dhe zotërinjtë e tyre, pasardhësit e grekëve. dhe romakët.

Ju e dini mirë se ky Sulltan jofetar, armiku i besimit tonë të shenjtë, shkeli pa asnjë arsye marrëveshjen e paqes që kishim me të dhe shpërfilli betimet e tij të shumta pa u menduar. Papritur, ai u shfaq dhe ndërtoi kështjellën e tij në rrugët e Asomatosso, në mënyrë që të mund të na shkaktonte dëm të përditshëm. Pastaj ai vuri në flakë fermat, kopshtet, parqet dhe shtëpitë tona, ndërsa vrau dhe skllavëroi aq vëllezër tanë të krishterë sa gjeti; ai theu marrëveshjen e miqësisë. Ai u miqësua me banorët e Galatas, të mjerët gëzohen për këtë, pasi nuk janë në dijeni të shëmbëlltyrës së djalit të fermerit që piqte kërmijtë dhe tha: "O krijesë e trashë" etj.

Epo vëllezërit e mi, që kur filloi rrethimin dhe bllokadën, ai çdo ditë hap gojën e tij të pamatur dhe kërkon një mundësi për të na gllabëruar ne dhe këtë qytet, që i bekuari trefish Konstandini i Madh e themeloi dhe ia kushtoi Nënës së Shenjtë më të dëlirë. Zot, zonja jonë, Virgjëresha Mari e përjetshme. Ajo u bë Mbretëresha e Qyteteve, mburoja dhe ndihma e atdheut tonë, streha e të krishterëve, shpresa dhe gëzimi i të gjitha dëshirave për të shkatërruar këtë qytet, që dikur ishte krenar dhe lulëzon si trëndafili i fushës.

Mund t'ju them se ky qytet zotëroi të gjithë universin; Ajo vendosi nën këmbët e saj Pontusin, Armeninë, Paflagoninë, tokat e Amazonës, Kapadokinë, Galatinë, Median, Kolkidin Gjeorgjian, Bosforin, Shqipërinë, Sirinë, Kilikinë, Mesopotaminë, Fenikinë, Palestinën, Arabinë, Judenë, Bactrinë, Skithinë, Maqedoninë, Thesalinë, Boeotia, Locris, Etolia, Arcarnania, Achaea, Peloponezi, Epiri, Iliria, Lykhnites, Adriatiku, Italia, Toskana, Keltët dhe Keltët Galatas, Spanja deri në Kadiz, Libi, Mauritani, Etiopi, Beledes, Scude, Afrika dhe Egjipti.

Tani ai dëshiron ta skllavërojë atë dhe të hedhë zgjedhën mbi Zonjën e Qyteteve, kishat tona të shenjta, ku adhurohej Trinia e Shenjtë, ku Fryma e Shenjtë lavdërohej në himne, ku engjëjt dëgjoheshin duke lavdëruar në këngë hyjninë dhe mishërimin e Fjala e Zotit, ai dëshiron të kthehet në faltore të blasfemisë së tij, faltore të Profetit të çmendur dhe të rremë, Muhamedit, si dhe në stalla për kuajt dhe devetë e tij.
41 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page