"Fjala e lirë" Londër dhe ...


Pershendetje Fatmir ,

Me kete mesazh , qe me dergove , per antaresimin ne "Fjala e lire " , me kujtove te kaluaren tone , kur debutuam ne organet e shtypit te asaj kohe, te dhimbshme dhe mbijetuam . Shtypi monist ishte me partiaku , qe ka njohur Europa . Nuk them Bota , sepse ka Kore , Kine etj . Ne fillimet e demokracise , disa extremiste shkruan se nga ai shtyp nuk kemi c'te mesojme . Kur e pyeti gazetaria : Shtypi i ri , lindi ne boshllek ? Extremisti u kujtua te terhiqej , nga pozicioni i tij fallco. Ne shtypin e asaj kohe , funksionaret e zakonshem ishin mjaft elastike dhe ne shumice , kishin ide te avancuara .

Kam parasysh se ne shtypin e kohes , punonin si fuksionare : Profesori i famshem , Hamid Borici , punonte Sakajava , Nonda Bulka , Petro marko , Mark Ndoja , Faik Labinoti , Mitro Cela , Ibrahim Baci , Murat Gecaj , Bektash Zite , Filip Cakulli , Shyqiri Meko , Prenc Zogaj , Skifter Kellici , Agron Cobani ,Frok Cupi , Agim Shehu , dhe dhjetra te tjere te ketij niveli intelektual dhe shoqeror, qe per momentin nuk me kujtohen . Ai shtyp sado partiak , nuk mund te jetonte , pa zanatcinjte e penes , qe i kishte punesuar , por kishin tjeter formim intelektual dhe synim profesional . Ata u aftesuan aftesuar ne shtypin monist , per te arthmen demokratike te shtpit pluralist, qe do te vinte nje dite .

Neper zyrat e ish "Bashkimit " kam njohur shumicen e miqve te mi . Ne ato zyra , kam njohur edhe kolege te brezave te ndryshem si Fatos Cekodhimen & Fiqri Shahinllarin . Ne klubin e" Bashkimir" , besoj se jemi takuar ,ti Fatmir dhe une , per here te pare . Shtypi ka qene dhe mbetet palastra , ku pergatiten fillestaret e gazetarise .ish funksionaret e shtypit te asaj kohe , realizuan nje detyre te madhe , ndaj brezave te rinj te gazetarise dhe publicistikes , per te mos thene edhe te shkrimtareve fillestare .

Jane bashkepunetoret e atij shtypi , qe realizuan lidhjen e brezave , pa krijuar vakumin e mundshem , deri ne shtypin demokratik , qe ze fill , me RD , "Koha jone " "Aleanca demokratike " . "Intervista " dhe ne titujt e shumte te gazetave dhe revistave te sotme , nje prej te cilave eshte revista "Albanian Post " dhe portali i famshem " Fjala e lire ",rofesor Fatmirin , ne krye . Ndryshim rrenjesor i drejtimit dhe frymezimit . Ne krye te shtypit te sotem ndodhen intelektuale me tituj . Brezi tjeter nuk e kishte kete mundesi .

Revista"AP" dhe "Fjala e lire " po bejne historine , qe i takon brezit te sotem dhe te arthem .

Revista dhe portali , jane rritur , ne ecje e siper , duke pasur nje objektiv te qarte , ne sherbim te letrareve , publicisteve, gazetareve , te krijusve te c’do drejtimi demokratik te lirise se shprehjes . Te dyja organet , me rritjen e realizuar , e kane justifikuar synimin , qe i paten ven e vetes .

Ka dhe portale , qe funksionojne dhe kane meritat e veta , Por "Fjala e lre " shquhet midis tyre , ne rrugen e gjate te detyrave , qe kryen shtypi i c'do kombi . Nuk pretendoj se i njof hollesisht portalet e shumta , qe kryejne misjone te caketuara , ne sherbim te demokracise dhe te ceshtjes kombetare . Revista dhe portali , qe drejton F. Terziu , kam pasur dhe kam mendimin se eshte ne rrugen me te mbare te mundeshme . Pse ?

Ka bashkepunetore te nivelit te larte , qofte ne letersi , qofte ne shkencat . Edhe te dua t'i nemeroj te tere titullaret , nuk mundem . Jane shume dhe jo dosido , por me orgjinalitet te spikatur . Po permend dy , prej tyre , qe i perfaqeson masivisht te dy krahet e profileve .

Njeri eshte Prof. Eshref Ymeri . Nga dora e tij dhe e kolegeve te ngjashem dalin vetem materjale me cilesi te larte , permbajtesore edhe artistike . Lexoni materjalin e fundit , qe u botua ne "FL" , qe e pat titulluar "Leter e nje shoku " . Ate analize te agresionit rus , ndaj Ukraines , nuk e gjen ne asnje periodik profesional , te gazetave aktuale , qe botoihen ne shqip . Pa pretenduar se i kam lexuar te tera analizat . Njof shumicen dermuse te tyre .

I dyti bashkepuntor eshte shkrimtari i mirenjohur , Astrit Lulushi . Ky njeri ka lexuar, lexon dhe shkruan kaq shume, sa mund te quhet , pa frike "enciklopedi ne levizje " . Per kete bashkepunetor te portalit tone cilesia dhe sasia e shkrimeve , letrare dhe historike , jane bashkuar ne nje trup te vetem .

Keta te dy i konsideroj perfaqesus te plejades te bashkepunetoreve elitare te “FL” . Materjale e tjera te profesionisteve , jane te ngjashme me dy personat , qe kam vecuar , me gjykimin tim .

Duke shfaqur shkrime te tilla , ne "FL" amatoret mendohen dy here , kur dergojne materjale te Terziu . Rralle kam pare materjale te dobet , nga ana permbajtesore , ne portalin tone . Bashklepunetoret e ndergjegjshem e kane pasur dhe e kane ne dore cilesine e organit, ku ballafaqojne idete e tyre , qofshin amatore , madje dhe profesionale. Nuk perjashtohen rrastet , kur gabojne edhe profesioniste te c’do kalibri qofshin . Profesioni i redaktoreve , nuk ekzistojne , ose nuk perfillet ne stadin e sotem historik te shtypi.Presupozohet nivel i larte profesional i autoreve , te c'do ngjyre . Kjo e rrit pergjegjesine e bashkepunetorve , per te nisur , drejt botimit materjale te krehura , brenda mundesive maksimale , qe ka sejcili bashkepunetor. Cilesine e organit , qe shkruajme e kane eskluzivisht ne dore bashkepunetoret .

Kam mendimin , qe kryesisht shkrimtaret te bejne nga nje shkrim kritik te botimeve letrare kryesisht , por kritika mund te shtrihet dhe ne aspektin gazertaresk .Kjo do te ishte ndihme per organin , por dhe per autoret . Nuk ka njerez te pa gabushem . Shtypi monist e realizonte kete menyre kritike . Jepte gabimet e shtypit dhe te shprehjes , per nje periudhe te caketuar, nen okelion , "Xhevaire shtypi " . Une jam autodidakt ne gazetari , por u ndihmova seriozisht nga profesionist , fillo nga Tashko Lako , Sakajeva dhe deri te Profesor Hamiti .

Me kujtohet nje rrast . Kisha shkruar nje shkrim kritik , per ish fermen Sukth . Me therrasin ne Ministri dhe me thone se je duke bere autogol, sepse Drejtori ishte antar i Byrose se Durrsit . Mentori im Bektash Zite i ndjere , me tha se kjo pune do t'i referohet Sakajeves , i cili keshilloi , qe te shkruaja vetem Kryeartikujt e bujqesise , qe ishin pa emer , por merrnin honoraret si dhe shkrimet e tjera . Besoj eshte shembell , qe duket qarte se organi dhe bashkepunetori krijojne nje unitet te pa ndashem dhe te pa influencuar nga c'do goditje eventuale , qe gjithnje jane prezente . Pas shume dekadash , nje rrast i ngjashem , me ndodhi , ne organin tone" FL" .. Nje zonje e nderuar kishte shkruar se ne nje shkrimin tim , kishte verejtur plagjature . Kete rrast ja referova , Terziut , i cili mori persiper ta bisedonte vete kete problem me Zonjen e nderuar . Bashkebisedime te tilla , jane te shenderteshme , per organin , ku autori cfaq mendime dhe realizon diskutime krijuse . Sic e theksova me siper , eshte ne dobi te cilesise se organit , kur kritikia vjen brenda vetes . Shpesh mund te mjaftohen vetem me pyetje , qe drejtohen ne faqet e portalit. . Pyetjet kane qellimin e mire , per te njohur detajet e ndonje shkrimi , qofte dhe letrar . Kjo forme e pyetje pergjigjeve , do ta shendoshte shume bashkepunimin , nen cadren e vete organit botuas.. Format e punes , per t'u vete korigjuar , jane te njenjeshme me zerat kritike , qe vine nga jashte organit botus , por gjithnje dashamirese .

Qe te realizohet nje cilesi e nivelit kohor , baza e punes , eshte te ndergjegjesimi i lexusve .Ta konsiderojne organin botus , si pjese integrale te kultures se tyre te pa plotesuar . Letrari dhe vecanerisht gazetari , duhet te lexoi , pa pushim , gjithe materjalin , qe qarkullon rreth tij . Ai qe nuk lexon , shkruan ne pergjithesi , qe quhet ndryshe apriori .