FJALË TË THJESHTA PËR ZBULUESIN E ARIT


Miho Gjini

FJALË TË THJESHTA PËR ZBULUESIN E ARIT Tre miqtë që jemi këtu, në "Bar-Bufe PIQERASI" e kundrojmë detin përkarshi, ramë në mendime të trishta. Njeri nga ne tha se "duan të na vjedhin Heroin!" a, të mos e quajnë kështu dhe të mbetemi vetëm me njerin prej tyre, me Mitron. Pamë njeri -tjetrin, e lamë kafenë të ftohet dhe i kthyem sytë nga godina e djegur e Muzeut në 97-ën. Po ne mburremi edhe me Mitron , edhe me Vasilin. Trima që të dy e që s'i bënë më nëna. Po tjetri tha se "nuk do ta kesh dëgjuar mirë" dhe kështu e lamë. Po mirë,- tha tjetri, u sosën trimat, dje e sot, ata që nuk flasin, që nuk rrahin gjoksin, po janë , si ta themi, "Heronj të heshtur". E fabulisti, regjisori i dikurshëm (pa "vatër Kulture") e unë pensionisti i mërguar, numëruam deri dhjetë të tillë. I pari prej tyre qe Aleksi, gjeologu ynë, që e ngrrysi jetën nëpër malet e Mirditës, që gjurmonte aty arin....Dhe që e gjeti "qeratai", e zbuloi atë, arin, që e kishim e që nuk e kemi.....! Me të thënë e me të bërë,-sikundër thonë nëpër proverba, u hodha përpjetë e mora udhën drejt Tiranës, ku jeton i vetmuar "i Arti Aleks", kapërceva Llogaranë, ende pa filluar të bëhej aty tuneli, dhe , pa i kaluar të gjashtë orët, ashtu "zhgrap-zhgrup ", me korrjerën e linjës, mbrita tek kthesa e Kamzës. Më tej nuk lejohej! Mirëpo, prej andej e deri te Kisha Ortodokse, ku e ka shtëpinë shoku im i vjetër, bashkëfshatari i ndritur,-zbuluesi i harruar i Arit, më duheshin edhe dy orë te tjera. Kishim vite pa u parë, qysh kur i vajta në shtëpi për ta ngushëlluar në ikjen e bashkëshortes, farmacistes shembullore Eleni Xhani, edhe ajo piqerasiote, për në "jetën e përtejme", së cilës i bëri një shërbim të përsosur e me plot dashuri, deri në çastet e fundit, me shpresën sublime të mundies së sëmundjes së pashërueshme, e cila merrte e merr akoma jeta njerëzish. Se, ta zbuloje arin, qënkish shumë më e lehtë nga shkenca e nga njeriu që e bën shkencën, se sa qe të shpikje bomba, raketa e insekte, apo edhe mjetet mbrojtëse e vaksinat kundër tyre e sëmundjeve që quhen ende "të pashërueshme"! Aleksi nuk është më shumë se tri vite mbi mua, po kemi të njëjtin shtat e qetësi