top of page

Fjalë e lirë dhe shpiftje


Fjalë e lirë dhe shpiftje

Astrit Lulushi


Ankesa dëgjohen se qeveritë janë shumë të paqëndrueshme; se e mira publike shpërfillet në konfliktet e palëve rivale; dhe se masat vendosen shumë shpesh, jo sipas rregullave të drejtësisë dhe të drejtave të palës së vogël, por nga forca superiore. Sipas ligjeve të natyrës dhe të Zotit të natyrës, të drejtave dhe drejtësisë së patjetërsueshme, nuk ka besim apo liri publike. Është emërtim i gabuar që lejon socializmin teokratik të bëhet skllavpronar, tiran, pasi pushton tokën dhe mendjen; një tjetër argument për qeverisje.

Kohët e fundit, socialistët-komunistë tërhoqën projektligjin për shpiftjet, duke e lënë për herë tjetër; për njerëzit përbën fitore. Çdo përpjekje për të penguar shprehjen e lirë së mendimit është një akt josocial kundër shoqërisë. Kjo është arsyeja pse gjyqtarë dhe juritë që përpiqen të zbatojnë ligje të tilla e bëjnë veten qesharakë.

Kjo është arsyeja pse ligjet e gjuhës së urrejtjes janë kaq qesharakë. Në Shqipëri, secili ka të drejtë të predikojë shfarosjen e tjetrit nga pushteti. Megjithatë, është shoqëria, jo ligjet, ajo që i shtyn ata që veprojnë në skaj dhe i etiketon si të krisur. Kur përpiqeni ta mbytni atë lloj të foluri përmes ligjeve, thjesht krijoni një grup viktimash dhe disa do t'u japin atyre një vesh dashamirës. Kanadaja, meqë ra fjala, ka të njëjtin lloj ligjesh për gjuhën e urrejtjes, ndaj shiko çfarë thua dhe mos guxo ta lexosh Biblën me zë të lartë.

"Gjuha e urrejtjes" nuk është e paligjshme.

Unë kam çdo të drejtë të urrej këdo. Ndjenjat nuk mund të ligjërohen. Krimet e urrejtjes janë një korrupsion tinëzar i së drejtës zakonore ku një krim përkufizohet si një veprim i qëllimshëm keqdashës. Është faktori vendimtar për të përcaktuar nëse një vepër është kriminale apo jo. Ndërsa parlamenti nuk mund të bëjë asnjë ligj për të shkurtuar të drejtat e fjalës dhe shtypit, kryerja e një akti me qëllim keqdashës konsiderohet ende si kriminal, megjithatë, dënimi duhet t'i përshtatet krimit - cilat janë dëmet e drejtpërdrejta?

Të protestosh kundër një mase nuk është një veprim keqdashës, përveç rasteve kur të drejtat e tjetrit janë shkelur qëllimisht dhe me keqdashje.

Të punësosh një person bazuar në merita nuk është 'urrejtje' ndaj atyre që nuk janë. Të dëshmosh për mizoritë e kryera nga një tjetër nuk është urrejtje. Zbatimi i këtyre ligjeve në rastin më të mirë është selektiv. Mund të jetë mëkat të urresh, por nuk është krim.

Çdo përpjekje për të penguar shprehjen e lirë të mendimit është një akt kundër një sovrani individual. Kjo është arsyeja pse gjyqtarët dhe juritë që përpiqen të zbatojnë një despotizëm të tillë të paligjshëm e bëjnë veten tiranë.

E vërteta mund t'ju lëndojë më keq në zgjedhje sesa për çdo gjë që mund t'ju ndodhë. Njëherë e një kohë të largët: admirimi i hapur i Enverit dhe një shtytje për utopinë e tij të pafe, apo ndjekja e Marksit ishin ligj.

Utopia nuk përfshin fisnikërinë e jetës, sakrificën e foshnjave; një ekzistencë e privuar, e goditur nga varfëria, kaotike, e dhunshme, tiranike dhe despotike që sundimtarët e quajnë liri; dhe, të gjitha të drejtat siç diktohen nga teokracia e plotfuqishme etatiste. E vërteta nuk i dëmton zgjedhjet, aplikimi i tyre mundet. Fatkeqësisht e vërteta duket se është injoruar vonë.

Absolutisht, e vërteta mund të lëndojë. Qorto gjërat e fshehura të errësirës. Individët me mendje të errët në vendet e pushtetit, do të hiqen. Humanisti laik sjell zinxhirë për mendjet dhe pranga për kyçet e këmbëve të fëmijëve që nuk dyshojnë. Zgjedhjet perfekte në qëllim dhe vendosmëri në emër të Popullit, Një shumicë morale ka folur, unitet i pamohueshëm. Socialistët si Rama-Balla Inc., duhet të shpërngulen në Kubë dhe të shohin socializëm dhe zinxhirë. Citimet janë shumë të ngjashme me të vërtetën - të thjeshta.

16 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page