top of page

Filmi dokumentar i Fatmir Terziut, „Clouds of Smoke“ në konsideratën e librit shkencor britanik

Updated: Sep 21, 2022


Filmi dokumentar i Fatmir Terziut, „Clouds of Smoke“ në konsideratën e librit shkencor britanik


Filmi im dokumentar „Clouds of Smoke“ (Retë e tymit) është cituar dhe analizuar në librin e profesoreshës së njohur të Studimeve të Kinemasë në Universitetin Exeter të Britanisë së Madhe, Susan Hayward. Libri i saj studimor „Ecology Documentaries: Their Function and Value Seen Through the Lens of Doughnut Economics“ (Routledge; 2021-2022) fokusohet në dokumentarët ekologjikë të prodhuar në 20 vitet e para të mijëvjeçarit të ri (2000–19). Duke përdorur modelin teorik ekonomik rigjenerues të Kate Raëorth siç përcaktohet në Donut Economics, ky libër shqyrton 57 filma që dalin nga Evropa dhe 4 fushat e shqetësimit që ata ngrenë në lidhje me prodhimin e energjisë, ndotjen dhe mbetjet. Në këtë drejtim shihet menaxhimi, agrobiznesi, ekosistemet e prishura dhe migrimi i ulët.

Këta dokumentarë ekologjikë e bëjnë të qartë dëmin e shkaktuar në planetin tonë falë kapitalizmit të rritjes dhe globalizimit neoliberal. Por ato gjithashtu ofrojnë prova se ekzistojnë zgjidhje për këtë abuzim planetar. Libri demonstron se si këta dokumentarë zbulojnë procesin e plaçkitjes planetare të njerëzimit dhe eksploron strukturimin e eko-dokumentit si një lloj i ri gjenerik në fushën e praktikës dokumentare. Përdorimi i modelit të Raëorth-it na lejon të matim shtrirjen tentakulare të dëmit planetar që shkakton ekonomia e rritjes dhe, gjithashtu, në kontrast, të perceptojmë sesi ekonomia rigjeneruese mund të funksionojë për të korrigjuar këtë dëm, për të shëruar Tokën dhe për ta bërë atë një vend të sigurt për njerëzimin.

Ky libër është ideal për studiues dhe studentë të studimeve të filmit, duke përfshirë ata që mësojnë ose studiojnë praktikën e filmit, filmin dokumentar, kinemanë evropiane dhe studimet mjedisore, si dhe ekonomistë të interesuar për modelet ekonomike rigjeneruese. Ai gjithashtu ka një thirrje të përgjithshme për të gjithë ata që janë të shqetësuar për disa nga shkaqet kryesore të degradimit planetar dhe ndikimin e tij në njerëzimin dhe Tokën.

Tabela e Përmbajtjes;:

Prezantimi:

Kapitulli i parë: ENERGJIA - Zgjimet e papërpunuara - burimet e energjisë nxjerrëse kundrejt praktikave të energjisë rigjeneruese

Kapitulli i dytë: Mbetjet… Do të thotë … Para… dhe mbytja e tokës – Praktika njerëzore e ndotjes

Kapitulli i tretë - Ekonomia e keqe kundrejt Tokës si Provender, një përrallë e dy kulturave: monopolet monokulturore të agrobiznesit dhe plurikulturalizmi i agroekologjisë

Kapitulli i katërt - Efektet e ekosistemeve të prishura, fluksi migrues dhe hapësira e pasigurt, çnjerëzore e të padëgjuarve

Autorja Susan Hayward është profesoreshë e njohur e Studimeve të Kinemasë në Universitetin Exeter, MB. Ajo është autore e disa librave mbi kinemanë franceze dhe studimet e kinemasë: Konceptet kryesore (tani në botimin e pestë).
85 views4 comments

4 Comments


Ildije Xhemali

Z.Fatmir Terziu ju uroj Suksese pa fund se po i fitoni në saje të një pune tejet të madhe. Vërtet vendet jashtë Shqipërisë të japin mundësi,por duhet shumë punë dhe juve nuk I keni vënë gjoksin. Krahas Sukseseve ju uroj Gëzime familjare !

Like

Shpresa Fundo Gjergji

Urime, per punen tuaj dhe per vleresimin qe i behet "Clouds of Smoke" në librin e profesoreshës së Studimeve të Kinemasë në Universitetin Exeter të Britanisë së Madhe, Susan Hayward. Urime Prof Fatmir Terziu!

Like

Eshref Ymeri
Eshref Ymeri
Sep 20, 2022

I dashur Profesor Fatmiri

Urime ng zemra për suksesin e filmit tuaj dokumentar “Retë e Tymit”. E ndoqa dokumentarin nga fillimi deri në fund. Ju keni shtruar një problem mjaft shqetësues. Ndotja e pandalshme e mjedisit do të ketë pasoja mjaft të rënda për mbarë njerëzimin. Njeriu po e shkatërron natyrën me duart e veta, por këtë, çuditërisht, nuk e kupton. Me pangopësinë e vet për fitim, ai, ca nga ca, po afron fundin e jetës në Tokë.

Eshref Ymeri

Kaliforni, 20 shtator 2022

Like
Replying to

I nderuar dhe i respektur Prof Dr Eshref Ymeri, njeri dhe intelektual i kalibrit të ndjeshëm. Ju jam shumë mirrënjohës për komentein dhe të gjitha komentet që ju i adresoni në të gjitha paraqitjet e mia falas dhe me shumë dashamirësi për miqtë e njohur e të panjohur të rrjetit social Facebook. Ju jam njëkohësisht mjaft mirrënjhës dhe për urimin e fundit. Ju sqaroj se filmi im „Retë e Tymit“ është një nga filmat e parë që është në BritFilms dhe që është shfaqur në Curzon aty ku shfaqet filmat e rëndëishëm. Ai ka fituar disa çmime në disa festivale, dhe ka qenë një bashkëpunim me universitetin LSBU, DEFRA (Departamenti Britanik i Ushqimit dhe Bujësisë) dhe BBC (British Broadcasting Service).…

Like

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page