FATI QË NUK ISHIM ZOGJ


  Edi Shukriu

  Shkrimtare, anëtare korrespondente e Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, anëtare e Akademisë Europiane të Shkencave, profesor universitar. U lind më 1950 në Prizren (Kosovë), nga prindërit Margarita Mjeda dhe Muhamed Shukriu. Kreu studimet në Fakultetin Filozofik – Dega e Arkeologjisë (1972), si dhe magjistraturën në Universitetin e Beogradit (1979) dhe doktoroi në Universitetin e Prishtinës (1990).

  Krijimtaria letrare përfshinë shtatë libra me poezi, tri drama dhe një roman. Ishte Visiting Scholar në Universitetin e Harvardit (2002), mori pjesë në International Writing Program të University of Iowa (2005), International Festival Voix Vives (Francë: 2010, 2015; Marok: 2013), Vilenica International Festival (Slloveni: 2007), Poeteka (Shqipëri: 2009), Forum Tomiza (Slloveni-Kroaci-Itali: 2008) e në takime të tjera ndërkombëtare, përfshirë dhe Konferencë Borëtore të Gruas në Pekin (1995), Habitat II në Stamboll (1996), Food Summit në Romë (1996), Konferencën mbi Globalizimin në Santiago de Compostela (1997), Asamblenë e NATO-s (Barcelonë – Spanjë: 1998) e të tjera.


  LIGJI I HAMURABIT


  Neni 226: Nëse kirurgu… e shlyne damkën nga robi, le t’i priten duart.

  Neni 282: Nëse robi i thotë të zotit: Ti nuk je zotëria im, le t’ja prejnë veshin.

  Neni 231: Nëse është mbytur robi, le të ipet robi për rob.

  Në mbështetje të nenit 226

  të Ligjit të Hamurabit,

  ditën e djeshme

  gishtërinjtë m’i shkurtuan

  se damkën e mjerimit

  tentova ta bëj të kaluar

  Në mbështetje të nenit 226

  të Ligjit të Hamurabit,

  mbrëmjen e djeshme

  më gjymtuan,

  se këngën e zogjve

  desha nga e nesërmja

  ta sjell në të sotmen

  Më vranë në mëngjezin e sotëm

  dhe në mbështetje të nenit 231

  të të njëjtit ligj

  më zëvëndësuan sipas tyre

  me një rob tjetër

  Të mjerët, nuk e dinë se ai jam përsëri Unë,

  me njëmijë gishtërinj,

  me njëqindmijë veshë

  dhe

  me një të vetme

  dëshirë të çeliktë

  të kalitur ndër brezni.


  YLLI


  Më the se yllin

  ma zbritët nga qielli –

  ma dha ndër duar

  e pashë me sytë e mi’

  derisa më tregoje për

  Fatbardhën

  damkat i fshije

  në përralla

  Bija ime s’e do më

  rrëfimin për Kësulëkuqen,

  mpreh mendjen

  t’ia zë pritën ujkut

  dhe gjakon yllin tënd.


  RINGJALLJA


  Bini daulle të fisit bini

  jeni bërë nga lëkurë e trupit tim

  prandaj bini fort e më fort

  le të pëlcasë pëlhurë e shpirtit

  dhe zemra me të

  mbase sjellin ringjalljen

  Dua të vallëzoj

  në ritmin e tingujve paganë

  sa të përgjaken thembrat

  nga thepat e gurëve të zhvendosur

  e trupi të përplaset

  në muret e mendjes së mykur

  Pastaj

  le të më quajnë bishë

  dhe le të qeshen gjarpërinjtë

  aq më bën

  Dua të bien daullet


  FATI QË NUK ISHIM ZOGJ


  Sulmi i policisë serbe në lagjen Ulpiana të Prishtinës, 25 shkurt 1990

  Ora policore: 21.10

  Dritat e qiriut

  Përshëndesin hënën

  në orët e ngujimit

  Në banesën e ngrohtë

  dy terroriste mprehin armët

  unë lexoj „Uliksin“

  vajza „Borëbardhën“

  TV bluan në vete

  “Shtëpinë për varje”

  Ora policore: 21.30

  Vetëtima çan qiellin

  e predhat nga tanket

  vjellin zjarr

  në bebëzat e syve

  Nata bëhet çmendi

  e egërsisë së shekujve

  dhe futet në banesë

  pa fije turpi

  Plumbat lotësjellës

  përhapin helm

  e nuk di

  ka më shumë në ajër

  apo në brendi të mitrës

  Frymë, frymë!

  tmerrohen muret,

  vazot lotojnë dhunshëm,

  qiriri drithëron vdekshëm

  e Satiri zhvesh lëkurën

  Frymë, frymë!

  klith për veten

  si bishë njerëzore e pashpresë

  duke harruar frytin

  Ora policore: 22.30

  Nuk dëgjohet më cicërimë

  zogu njëjavësh i ditëlindjes

  ka shtrirë krahët

  e përshëndetjes së fundit

  Ëmë e bijë

  hidhemi në përqafim –

  loti i hidhërimit

  dëbon lotin e helmit

  lotët e frikës

  bëhen lot dashurie

  në natën e egërsisë serbe

  Fati që nuk ishim zogj!

  22 views

  Shkrimet e fundit