top of page

Evoluim
Si evoluan njerëzit në një dizajn kaq të përsosur? Arrogancë klasike në maksimum; njeriu nuk është i përsosur.

Shumë është thënë në lidhje me disa nga papërsosmëritë tona të dukshme fiziologjike; veçanërisht, shikimi ynë jashtëzakonisht i mangët, dhimbjet e shpinës (për shkak të kokave tona të mëdha), kyçet e dobëta, lindja jonë tepër e dhimbshme dhe e rrezikshme.

Ne jemi gjithashtu shumë të ndjeshëm ndaj infeksioneve bakteriale, parazitare dhe virale. Jo se organizmat e tjerë nuk janë, por ne kemi më shumë gjasa të vdesim nga më e keqja prej tyre; edhe një ftohje na e bën të vështirë frymëmarrjen. Por merrni parasysh këtë: pse kaq shumë njerëz vuajnë nga gjunjët dhe shpatullat? Nuk bëhet fjalën vetëm për njerëzit me mbipeshë. Shumica e njerëzve përjetojnë këto sëmundje kronike. Pse?!

Ne jemi unikë midis primatëve sepse ecim drejt. Kjo është e bukur kur bëhet fjalë për gjëra të tilla si përdorimi i duarve për të punuar; “të papunë sepse nuk duan të punojnë”, thuhet... Sa keq.

Por ajo që ne nuk evoluuam ishte një strukturë shumë e ndryshme e ijeve ose e shpatullave për të qëndruar drejt.

Legeni ka evoluar në vendosje më të drejtë të kyçit të kofshës. Por vetë nyja është ende me kënd. Dhe ky kënd prodhon diçka që quhet këndi Q i femurit midis nyjës së kofshës dhe gjurit. Tek njerëzit, për të mbajtur veten lart, ky kënd është shumë i theksuar.

Vetëm pesë gradë zhvendosjeje (në fakt jo më pak se dy gradë) mund të zhvendosë kapakun e gjurit si nga brenda ashtu edhe nga jashtë. Kjo tendosje vendos tension të tepërt në ligamentet që mbajnë nyjen së bashku, gjë që shkakton inflamacion në tendinat dhe e detyron trupin të stabilizojë ligamentet me kocka - dhe kjo është osteoartriti me pak fjalë.

Primatët ulen dhe i japin një kënd kofshëve pak nga jashtë. Ky është pozicioni në të cilin duhet të jenë këmbët tona. Por, ne kemi evoluar "në mënyrë të përsosur" për të qëndruar gabimisht, duke i tendosur ijet dhe gjunjët.

Supet janë prapa, duart janë përpara shpatullës, bërrylat jashtë për mbështetje; ky është një pozicion i mirë i shpatullave të primatit. Ekziston një arsye pse muskujt tanë të pjesës së sipërme të shpinës janë shumë më të mëdhenj dhe më të fortë se muskujt e gjoksit, dhe pse tricepsi ynë është 3/4 e masës së krahëve të sipërm.

Kjo ndodh sepse ne në fakt jemi të strukturuar për të lëvizur në këtë pozicion. Si rezultat, forma e shpatullës në pozicionin e saj vertikal është mjaft e dobët. Është e lehtë të zhvendosësh një shpatull vetëm me forcë vertikale, dhe ajo që ne mendojmë është lëvizja e fortë (heqja e diçkaje para nesh, ose lart), në të vërtetë shumë e rrezikshme për kyçin.

Pra, çuditërisht, ne shpesh - shumë më shpesh se primatët e tjerë - zhvendosim shpatullat tona, marrim goditje që kërkojnë operacion dekompresimi dhe grisim muskujt e manshetës rrotulluese. Përveç kësaj, ecja drejt na jep pjesën e sipërme të shpinës së dobët, gjë që na bën të përkulemi, gjë që shkakton edhe më shumë dhimbje në qafë, kokë dhe në pjesën e poshtme të shpinës.

Në thelb, gjithçka që e bën "dizajnin" tonë një evolucion "perfekt" është një pjesë e madhe e asaj që na bën më pak efektivë si primatë. Kemi këmbyer shumë për qëndrimin e drejtë. Ka, sigurisht, mënyra për të kompensuar këto kënde të çuditshme dhe tendosje të sikletshme, por fakti mbetet se ndërkohë që kemi ndryshuar ekuilibrin dhe qëndrimin tonë të përgjithshëm për të qenë më të drejtë, nuk kemi ndryshuar qëndrimin tonë ose modelin e shpatullave.

17 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page