top of page

Elbasanit një fjalë rruge


Elbasanit një fjalë rruge

Nga Fatmir TerziuIshte koha kur qyteti kishte kurorë,

kur takat e vajzave ishin kantautorë,

kur xhirrot e netëve të gjata kishin gojë,

dhe enigma mbetej tek „kë të dashuroj?!“.

Ishte koha kur kumuriat në formë zemre

bekonin në korr gurët e lashtë të Kalasë

kur këmbët bënin maratonë pas një lemze,

nëna po më thërret „ika, gati s'po pëlcasë“.


Ishte koha kur qyteti dremiste në këmbë,

kur Myzyri flinte mbi violinën e tij

e foshnjës i bëhej zgjimi me këngë

me lotin kristal të nënave me zjarr në sy.


Ishte koha kur qyteti u mbulua me politikë,

kur i dehuri bënte me shishet arithmetikë,

kur çiftet e reja nuk kishin errësirën frikë,

e njerëzit prisnin tashmë të dilte vetëm dritë.


Ishte dhe koha kur vetë qyteti u deh,

pa këmbët e tij tradicionale në ujë e pa raki

kur „Rra Faja nga fiku“ filloi e u zbeh

kur "Mamica" rrëmujë shpërthente në liri.


Ishte koha kur në këtë mjedis erdhe Ti

me sytë tek unë e lutjen e madhe në Zot

e ç’ta fsheh, u bëra palë në dashuri,

sikurse u lutëm dhe lutemi edhe sot.


Është koha që qytetin e kemi në zemër

brenda nesh ai është si një kristal

ne na mban me dritë ne i shtojmë emër

me vargun tonë e bëjmë më të gjallë.


Është koha kur qyteti na lexon nga larg

e udhëve të tij i përcjell me mall

fjalët, mesazhet, dashuritë në çdo varg

e qetësisht na pyet nëse kemi ndonjë hall?


Është koha kur heshtja s'është modesti

e duam kur na do dhe qyteti ynë i radhë

me të duam të mbjellim vetëm dashuri

për të gjithë që janë dhe s'janë nga ai bark.


Është koha kur qyteti është në dilemë

kur ende vlerat bosh gëlltiten me lugë

kur intelektualët poshtë karikaturave flenë

e emrat e karikaturave emërtohen mbi rrugë.

12 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page