E kështu...I thashë Koços...


Astrit Çerma

Para disa vjetësh më merr në telefon Pëllumb Kulla dhe më lexon një "kërkesë" që i bëhej Presidentit të asaj kohe, nga një grup intelektualësh që jetonin në Amerikë për një vlersim nga ana e tij të një figure të shquar të artit skenik dhe më tej, i cili, çuditërisht, për gjatë gjithë krijimtaris së tij tepër të suksesëshme nuk kishte marr asnjë titull apo vlersim... Kur më tha emrin e Koços nuk e besova... - Koçua pa asnjë vlersim!!..Ore Pëllumb, tallesh ti apo... - Jo ore, më tha, - është e vërtetë... E, po..edhe kjo..E pa besueshme...I madhi Koço Devole... Nuk besoj se ka nevojë të përmendë titujt e gradat që presidentët kan dorovitur sa majtas e djadhtas, thjeshte sepse, dihen më se çfar nivele "talentesh" jan bërë, le më "Mjeshtra të mëdhenjë", por, edhe .."Ndere Kombi"...Por.. Sinqerisht ju them, më erdhi zor nga vetia kur mendova "titullin" që kam, përpara mos vlersimit të këtij ekselenti, virtuozi, mjeshtri të ekranit dhe skenës... E falenderova Pëllumbin për nderin që më bënte që të bëhesha pjesë e sadopaktë e "ndihmës" për Koçon dhe natyrisht që pranova edhe unë të vendosesha në listë... Mbas nja shtat tetë muajsh të kësaj ngjarje, përsëri në një bisedë në telefon më Pëllumbin, më thotë: - Më erdhi haber nga Tirana se Koçon e kishin dekoruar..E marr në telefon dhe Koçua më rrefen se i kishin dhënë një si farë dipllome a vërtetimi si për "mirnjohje" për atë çkish thënë dhe çka jep për artin.. - Si ore kështu, e pyeta i shushatur.. - E kështu...I thashë Koços: Nuk ja përplase turinjëve Presidentit atë "nder" që të bëri..- Ehh, psherëtiu, - e çvlerë do të kishte... Drejtë i dashuri Koço..Çvlerë do të kishte!... Lexoj gazetat, dhe kudo je ti me lamtumirën tënde të fundit... F.buku, nga njerzit e "rëndomtë", siç i quajn disa zyrtaruc edhe "intelektu-hale" fejsbukasit, që ti me humorin tënde i bëre të buzëqeshnin dhe të qeshnin edhe në hallet më të vajtueshme, vetëm me dhimbjen që le pas largimi i jotë është mbushur... Edhe unë jam bindur se jo vetëm në atdheun tonë, por kudo ku jetojnë shqiptarë, ti je edhe to mbetesh Koçua, inderuari dhe i respektuari mbi të gjthë firmat e dekretet zyrtarë sepse ti i dashur Koço ke qenë, je dhe do të mbetesh pjesë e të gjithëve... Ke qenë dhe do mbetesh hap gazmor, hap shplodhës, i hapave tona të rënduara në këtë rrugë që...

A.Çerma...

51 views0 comments

Shkrimet e fundit