DY POEMA PËR FËMIJË


  Faslli Haliti

  DY POEMA PËR FËMIJË

  EROLA

  Erola përqeshi

  vëllanë

  e saj,

  gjuhën i nxori

  si spece me majë.

  Ia bëri: me-me

  Vëllait

  si kec,

  por gjuhën mamaja

  ia dogji me spec...

  Gjuha i dogji,

  sa nisi

  të qajë,

  vajti në çezmë

  me ujë të lajë.

  Por gjuha i mbeti

  si spece

  e kuqe,

  që shoqet ta njihnin

  si vajzë me huqe.

  * * *  Përqeshi Erola

  një shoqe

  të mirë

  gishtat i vuri

  në kokë si brirë.

  U bë porsi dhi,

  si dele,

  si cjap,

  erdh ujku nga pylli

  ta hante me vrap.

  Dhëmbët e ujkut

  Erola

  sa pa,

  nisi të qajë,

  me lot u la.

  Dhe deshi të mbrohej

  me brirët

  e saj,

  por brirët nuk ishin

  dy thika me majë.

  Me çifte erdh babi

  dhe ujkun

  e vrau,

  kokën përgjysmë

  me plumba ia ndau.

  ** *

  Përqeshi Erola

  dhe motrën

  një natë,

  ia bëri ga-ga

  Kleanës si patë.

  Krahët sa rrahu,

  dhe bëri:

  ga-ga,

  veten me pupla

  të veshur e pa.

  Kur puplat i dolën

  dhe sqepi

  me majë,

  dhelpra me vrap

  erdhi ta hajë.

  Sheh dhëmbët e dhelprës,

  tmerrohet

  nga frika,

  derdh lotët Erola

  si qelq, pika-pika.

  Po babi me çifte

  dhelprës

  i ra

  dhe koka e dhelprës

  përgjysmë u nda.

  Babi e rropi

  Dhelprën

  menjëherë,

  lëkurën e vari

  të thante në erë.

  Mamaja lëkurën

  e bëri

  pellush,

  ia vuri Erolës

  për dimër në gushë.

  Kur shoqet ia panë

  lëkurën

  bojëkafe,

  e tallen Erolën

  si dhelpër dinake.

  Erolës i erdhi

  aq keq

  sa nuk ka,

  kur tallja papritur

  mbi kokë i ra.

  Nuk tallet Erola

  me shoqet

  më jo,

  se shoqet e duan,

  i do dhe ajo.

  MOTRAT

  Mami ish sëmurë,

  dridhej,

  kishte ethe,

  këmbët i kish akull,

  duart si dy gjethe.

  Lola, Genta, Krisa

  pas lojës

  u harruan,

  për nënën e tyre

  fare s'u kujtuan.

  Lola, Genta, Krisa

  erdhën

  në shtëpi,

  të trija me etje,

  me djersë dhe uri.

  I pa mami vajzat

  me djersë

  në ballë,

  në vend të qortimit,

  nisi një përrallë:


  Bleta, Merimanga

  dhe Gjinkalla

  pra,

  na ishin tri motra,

  të mira sa s'ka.

  Motrat të trija

  na kishin

  dikur

  një nënë të vetme,

  që dergjej sëmurë.

  Një ditë në ethe,

  ashtu

  në kllapi,

  kërkoi nëna vajzat

  t'i kishte në shtëpi.

  Bija Merimangë

  po thurte

  pëlhurë

  kur i vajti lajmi

  që nënën, kish sëmurë.

  Ku e gjeti nëna

  të sëmuret

  sot,

  unë po end pëlhurë

  pëlhurën s’e lë dot.

  Dhe vazhdoi Merima,

  punën

  nuk e la,

  për lajmin e hidhur

  të fikët s'i ra!

  Thërritni, tha nëna,

  bijëzën

  Gjinkallë,

  ajo do më vijë

  me lot edhe mall.

  Gjinkalla këndonte

  mes vapës

  në drurë

  kur i vajti lajmi:

  që nënën kish sëmurë.»

  Ku e gjeti nëna

  të sëmuret

  sot,

  unë po këndoj,

  këngën s'e lë dot.»

  Gjinka moj bija,

  vazhdoi

  të këndonte

  edhe kur mësoi

  që nëna lëngonte!

  Dhe vazhdoi Gjinka,

  këngën

  nuk e la,

  për lajmin e hidhur

  të fikët s'i ra!

  Thërritni, tha nëna,

  bijëzën

  e tretë,

  bijëzën e vogël,

  që ma quajnë Bletë!

  Bleta po gatuante

  dyllë

  edhe mjaltë

  kur i vajti lajmi:

  që nënën kish në shtrat.

  Bleta la gatimin

  e pikëlluar

  shumë,

  dhe u nis në çast

  me duart me brumë.

  Mbi blire dhe lule

  Bleta fluturonte,

  lulet derdhnin

  mjaltin,

  Bleta s'i shikonte.

  Se s'pyeste Bleta

  për dyllë

  dhe mjaltë,

  vraponte te nëna

  që dergjej në shtrat.

  Erdhe, bija ime?

  tha nëna

  e shkretë,

  kur pa para syve

  bijëzën Bletë.

  Erdha, nënë e dashur,

  pa më thuaj

  ç'ke,

  si ndihesh, moj nënë,

  moj nënë, si je?

  Sa më qenke lodhur!,

  tha nëna

  me mall,

  kur Bletëzën e pa

  me djersë në ballë. –

  Dhe duart i paske

  me miell

  dhe brumë,

  po pse të nxitoje,

  moj bijë, kaq shumë? –

  Po nëna po dridhej,

  nëna

  kishte ethe,

  duart i kish akull,

  të verdha si gjethe.

  Që t'i shuhej zjarri

  duhej pak dëborë;

  Bleta

  fluturoi,

  e mori në Tomor.

  Mbi ballin e nënës

  që digjej, përvëlonte,

  i vuri

  një leckë

  lecka avullonte.

  Një lule këputi

  bijëza

  Bletë,

  e mbushi me mjaltë

  për nënën e vet.

  Dhe bëri me ngut

  një kafe

  me mjaltë

  për nënën e dashur,

  që dergjej në shtrat.

  Nëna piu kafen,

  shurupin prej mjalti,

  u çel

  në fytyrë,

  u çua nga shtrati.

  Kur i shkuan ethet

  dhe zjarri

  i ra,

  bijëzës së vet

  nëna na i tha:

  Kur të thirra ty Bletina,

  Më erdhe

  me nxitim

  mjalti yt u bëftë

  për njerëzit ushqim ! –

  Mamaja përrallën

  sapo

  mbaroi,

  secila nga vajzat

  mjaft drejt e kuptoi.

  Dhe bijat të trija

  për mëmën

  e vet

  u bënë secila

  si bijëza Bletë...

  Lola lagu leckën,

  ia vuri

  në ballë,

  Gentiana i lidhi

  mamasë një shall.

  Krisa i bëri

  mamit

  menjëherë

  një kafe të fortë

  me pakëz sheqer.

  Kur ethet i ranë

  dhe zjarri

  i ra,

  vajzave të trija

  mamaja u tha:

  Ejani te mami,

  ejani,

  moj bija... –

  Dhe mami në ballë

  i puthi, të trija.

  #Faslli #Haliti

  6 views

  Shkrimet e fundit