Dy fjalë për grekomanin me emër Vasil Klironomi


Prof.dr. Eshref Ymeri


Dy fjalë për grekomanin

me emër Vasil Klironomi


E para e të parave, ti që kritikon shkrimtarin dhe poetin e njohur Arqile Gjata për gabime drejtshkrimore, je vetë i paditur në drejtshkrimin e shqipes. Ti shkruan: Po vazhdoi protestën time... Trajta e foljes vazhdoi është e kryera e thjeshtë e kohës së shkuar e vetës së tretë të foljes vazhdoj në mënyrën dëftore. Dhe që të shpreheshe korrekt në Shqipen tonë Hyjnore, siç e quan Naimi i Madh dhe Aristidhi i Madh, duhej të shkruaje Po vazhdoj protestën time... Kurse ajo trajta vazhdoi, po e përsëris edhe një herë, është e vetës së tretë në kohën e shkuar të së kryerës së thjesht. Pra. thuhet ai vazhdoi.

Së dyti, mos kërko të më veshësh mua thëniet e autorëve të tjerë se unë vetëm i kam cituar. Pse nuk merresh me përmbajtjen e thënieve të të gjitha personaliteteve që unë kam cituar? S’merresh dot se s’të intereson e vërteta.

Që të të kthjellohet sadopak truri dhe të bindesh se kompleksi i inferioritetit të politikës greke ndaj etnisë shqiptare ka traditë të kahershme, shfleto librin “Historia e Shqipërisë”, me autor Jean-Claude Faveyrial (1817-1893) dhe atje do të lexosh se si greko-rusët u nxorën sytë 15 mijë ushtarëve shqiptaro-vllehë. Në atë libër është dokumentuar historia e shqiptarëve dhe e vendit të tyre që nga Antikiteti.

Ti do të bëje mirë të merreshe me analizën e asaj paradës së 25 marsit të vitit 2009, ditë, të cilën Athina e kremton si festën e pavarësisë, të fituar me gjakun dhe me sakrificat e shqiptarëve arvanitas, kur në tribunë ndodhej presidenti i vendit dhe ministri i mbrojtjes, ndërkohë që ushtarët grekë parakalonin para tyre, duke ulëritur si të çmendur: “…me zorrët e shqiptarëve do të bëjmë lidhëse këpucësh”.

Tani përpiqu t’u mbushësh mendjen lexuesve se ato klithma çmendurake nuk ishin shprehje e kulluar publike e kompleksit të inferioritetit para etnisë shqiptare. Se dikë mund ta urresh, madje shumë fort, nëse ai të ka bërë krime të rënda. Por kur dikë e urren thjesht se ai i përket një tjetër etnie, kjo nuk mund të jetë gjë tjetër, veçse shprehje e hapur e kompleksit të inferioritetit. Për një rast të tillë, Bernard Shou thotë:

“Urrejtja është hakmarrje për frikën që përjeton”.

Se ç’përfaqësonte politika greke gjatë masakrave të Millosheviçit në gadishullin tonë, politikë që ishte tërësisht në mbështetje të atij krimineli, lexo materialin me titull Greqia, kjo bishë e Ballkanit”, të botuar në faqen e internetit “Zemra Shqiptare” të datës 08 prill 2010. Në atë material thuhet:

“Intervista e gazetares holandeze, Ingeborg Beugel, dhënë para një viti për Sarajevo-x.com, përpiqet të hedhë dritë mbi zhvillimet e asaj kohe në një shtet ballkanik, i cili, edhe pse nuk ishte fajtor i drejtpërdrejtë për masakrën e Srebrenicës, padyshim që ishte pro asaj masakre. Ky shtet është Greqia. Është shteti nga i cili, në masakrën e Srebrenicës kishin shkuar vullnetarë për të ndihmuar vëllezërit e tyre serbë në luftën për spastrimin e Ballkanit. Është shteti, i cili doli hapur në mbështetje të kësaj lufte të padrejtë. Shteti, i cili akoma edhe sot nuk ka bërë asnjë tentativë për të dënuar ata persona grekë që u dekoruan nga serbët për pjesëmarrjen në masakrën e Srebrenicës. Një shtet i verbuar dhe i tmerruar nga pesha e të vërtetave që fsheh e manipulon...Kjo intervistë merr ngjyrim real në ditët e sotme, pas thirrjeve të turpshme të Forcave Speciale kundër shqiptarëve, thirrje që të kujtojnë tërbimin fondamentalist të talebanëve. Sa turp për Greqinë, vendin, të cilit edhe atë festë çlirimi në të cilën ulërinte çmenduria, ia dhuroi gjaku shqiptar i arvanitasve”.

Përkrahja që Athina zyrtare i dha Millosheviçit për krimet kundër popullit boshnjak dhe kundër popullit shqiptar të Kosovës, është një damkë turpi në historinë e saj. Sepse asnjëherë nuk u pendua, paçka se Millosheviçi përfundoi në bankën e të akuzuarve në Gjykatën e Hagës. Për më tepë, vazhdon ende të mos e njohë pavarësinë e Kosovës.

Lexo materialin me titull “Greqia ka falimentuar që ditën që është krijuar”, të botuar në faqen e internetit “Moderator lidhja-çame” të datës 05 qershor 2012. Aty shkruhet:

Francezët: “Greqia ka falimentuar që ditën që është krijuar”.

Lexo materialin me titull: “Masakrat greke mbi myslimanët në përpjekje për aneksimin e Korçës”, të botuar në faqen e internetit “Voal” të datës 20 gusht 2015, ku, ndër të tjera, thuhet:

“… ushtritë greke kishin hyrë në Devoll dhe po vinin drejt Korçës. Ata digjnin, vrisnin dhe shkatërronin gjithçka që gjenin përpara. Divizionet greke udhëhiqeshin nga një kolonel i quajtur Dhamiano”.

Sigurisht, ushtrinë greke, zbatuese të politikës së Athinës zyrtare, e kishte kapur histeria e kompleksit të inferioritetit para etnisë shqiptare, prandaj edhe sillej ndaj saj me aq barbari.

Lexo materialin me titull“Hebrenjtë e Selanikut kujtojnë viktimat e Holokaustit: Kurrë më!”, të botuar në faqen e internetit “Izraeli sot” të datës 18 mars 2018, ku thuhet:

“Zërat e 50,000 hebrenjve të dëbuar të Selanikut nuk duhet të harrohen. Është koha që Greqia të kthehet në kujtesën e saj ”.