top of page

DUKE SHЁTITUR NЁ QILIMIN PREJ GURI…- Qyteti i Gjirokastrёs ngjan si yll qё ndricon nё

supin e maleve plot kёngё, si njё qilim i veshur

me kalldrёm shumёngjyrёshe gurёsh radhe-radhe…

……………………………………………….NGA SPASSE THANASI

Gjirokastra kacavjerrur nё faqen e malit

Nuk shqitet qё aty sikur qameti tё bёhet

Bregu i lartё pёrbri Grihatit

Pёrcjell castin e lumtur gjithё krenari

Tek kullat e larta tё Kёshtjellёs

Me teqe tё vetmuar rrethuar me qeparisa…Lagjet, pёrrenjtё dhe urat qё lidhin pjesёt e qytetit

Lёshojnё mallin prej majёs sё Malit tё Gjerё

Fluturojnё kohrave duke shёndritur e vezulluar

Rrezet e diellit si para argjendi hedhur nё qiell…


Sfond gurёsh i qendisur

Nё pёlhurё rrugёsh tё pjerrёt

Nё sheshin e Pazarit plot ngjyrime

Peizazhet bёjnё heshtur serenata dashurie !...


Frymon bukuria

Me pirgje tё mjegullёs mijёvjecare

“Gostia e yjeve” nё sytё e mi ka

Agimet e shekullit nё trokitjen e qytetёrimit…


Nёn petkun e “traditёs sё dikurshme”

Bukuria e peizazhit me “dashuri tё dehura”

Sjell nёn dritёn e praruar tё hёnёs

Lёvizje universale nё “lёmin” qё mbёshtjell rruzullin!...


Sfond gurёsh i qendisur,/ Nё pёlhurё rrugёsh tё pjerrёt,/ Nё sheshin e Pazarit plot ngjyrime,/ Peizazhet bёjnё heshtur serenata dashurie !...


NJË QYTET I CUDITSHËM !.... Meditim në qilimin e gurtë të Gjirokastrës …


Nje qytet i cuditshëm,Gjirokastra !

Shumë gjëra si në ëndrra

Vërtiten në lëvozhgën e gurtë

Gjithcka e vjetër dhe e pjerrët

Mbulon qytetin prej guri, si prekje e ftohte…


Shtëpi me lartësi e porta të rënda

Degë selvish me shenja qiellore

Tatëpjetë sokakut rruga prek catitë

Mure shtëpish si mure kështjellash

Ne to nuse të bukura me misterin e bardhë …


Një qytet i cuditshëm

Asgjë nuk fsheh nga pjerresitë

Kalldrrëmet hapin strehët e kohrave

Në Keshtjellën e mocme trokëllijnë

si kambana të vjetra

Zhurmë hekurash e tinguj trumbetash…


Konturet e qytetit si vapor i vjetër

Rrëshqitin tatepjetë nën dritën e ditës

Lagjet si troje perëndish

Në enigmën e tyre mbajnë pirgje të frikshme

Mbi pllakat e gurta hijet e varura të mërzisë

Rrezervë e trishtimit të madh qiellor….


Jeta fillon nga “magjia” e natës

Në Odat e shtëpive si një kabinë kozmike

Nëpër qoshe muresh kryqezojnë rrugicat

Që udhëtojnë në një planet e kohë tjetër

Zhurmë e shtruar e kështjellës

E ngjashme me ndryshimin e stinëve….


Peizazhi i humnertë kadarjan

Një arkitekturë abstrakte dhe e hirtë

Kalldrrëmi i pjerrët i Qafës së Pazarit

Jep dritë me serenatën e dashurisë!...


Një qytet i cuditshëm

I lodhur nga mundimi njerëzor

Mjegullat pa emër në bregun e Shën Triadhës

Lëvizin ngathtësisht si përbindesha mbi mal…


Tatepjetë sokakut si qilim i gurtë

Fillon e nuk pushon kurrë ajo kënga :

- “Shtatë sahati i natës

Të shkova te porta

Zërin të degjova Meri

Thoshte : “ më dhemb koka !”….14 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page