Dolli me “Slivovitza” në dasmën e Zogut


- Mbreti i vetëm beqar i Evropës, Zogu, është jashtëzakonisht i pashëm. "Unë u dashurova me të në momentin kur e pashë atë në Ballo në natën e Vitit të Ri," thotë Konteshë Geraldine Apponyi.

Dolli me “Slivovitza” në dasmën e Zogut


Nga gazeta ditore “The Daily Telegraph” (14 shkurt 1938)


Nga JAMES MACDOUGALL

(I cili kaloi ca kohë në Ballkan)  • Kërkimi i gjatë i Ahmed Bej Zogut për një nuse Aristokratike arrin fundin

  • Mbreti Zogu i Shqipërisë (Ahmed Bej Zogu) është një musliman; nusja e tij e afërt, Konteshë Geraldine Apponyi, një Katolike.

  • Fëmijët e Mbretit thonë lajmet e fundit nga Tirana duhet të sillen në besimin e muslimanëve ...

  • A do të lejojë Papa një periudhë për martesën?

  • E gjithë bota është duke parë dasmën. . . "Mbreti Zogu", ashtu siç quhet ai, është një nga figurat më fantastike në Evropë.


  • Romantisti më i jashtëzakonshëm në botë, Mbreti Zogu i Shqipërisë, sundimtar i l, 200, 000 Ghegëve dhe Toskëve, më në fund ka gjetur një grua për të ndarë fronin e tij të Ruritanian.


Mbreti Zogu, Mbreti musliman i Shqipërisë, flet para njerëzve në 25 vjetorin e pavarësisë së Shqipërisë nga Turqia. Ishte kjo lufta heroike për atë shkak që e fitoi admirimin e të fejuarës së tij para se ajo ta kishte shikuar ndonjëherë.

  • Ajo është konteshja e bukur hungareze Geraldine Apponyi. . ,

Disa javë më parë, ajo ishte një shitëse e kartolinave në një cep të paqartë të Bibliotekës Komunale të Budapestit.

Sot fiset e Shqipërisë po bërtasin emrin e saj në festat e çmendura të fshatit që festojnë tradhtinë e Mbretit të tyre. Mendja perëndimore vështirë se mund ta vlerësojë sinqeritetin e një miqësie të realizuar përmes kanaleve diplomatike dhe kopjeve të karbonit të propozimeve zyrtare, por Zogu është i vërtetë për besimin e tij Muhamedan. Kur një Muhamedan dëshiron një grua, ose një tjetër, ai merret me këdo tjetër përveç personit të interesuar menjëherë.

Mendoj, sidoqoftë, nga ato që dëgjova për Mbretin Zogu, në Ballkan, se ai do të tregonte pak më shumë përsosje se kjo. Për më shumë se dhjetë vjet Zogu ka pasur një ekip avokatësh në përgjithësi duke pastruar përhumbjet e bukurive të Evropës dhe Amerikës në kërkim të një gruaje për të.

Në vitin 1934, kur isha në manastirin e Ohrit, në kufirin shqiptar, në fshatin Ohër kishte skena Bacchanalian (karakterizohet ose jep shijen e njeriut të dehur). Thashethemet kishin hasur në malet e Kosovës duke kaluar në këmbë, duke thënë se Mbreti Zogu ishte fejuar me një Amerikane të pasur.


Ata kanë humbur shpresat


Fshatarët e pushuar nga Slivovitza - pije e fuqishme ballkanike - shpresonin se ajo mund të kishte mjaft për të paguar disa nga borxhet kombëtare të Shqipërisë. Kjo nuk është aq fantastike kur vjen nga një komb i cili kurrë nuk e dinte kuptimin e një sistemi monedhash deri në vitin 1924.

Dihet shumë pak për Zogun, një nga monarkët më të vetmuar në Evropë, dhe shumë pak kredi i është dhënë atij për gjërat e mahnitshme që ai ka bërë. Ai ka parë më shumë nga bomba marramendëse të anarkisë se çdo monark tjetër në shekuj. Ai ka qëndruar ballë për ballë me atentatorë të mundshëm - miq të vjetër të tij - dh