top of page

Ditët
Astrit Lulushi


Grekët e lashtë e konsideronin një ditë të caktuar si "hemera helio". Versioni latin ishte "dies solis", ne e quajtëm “ditë dielli, dhe fjala e vjetër angleze ishte "sunnandæg".

Më pas, kemi "hemera selenes". Në latinisht, kjo u bë "dies lunae", "ditë e hënë”. Versioni i vjetër në anglisht ishte "monandæg".

Kemi disa emra të frymëzuar nga Zoti.

Dita pas të hënës iu dha Ares, perëndisë së luftës. Pastaj romakët e kaluan atë në Mars, perëndinë e tyre të luftës, arsyeja që në kemi fjalën “e martë”, dhe saksonët bënë të njëjtën gjë me perëndinë e tyre të luftës dhe qiellit, Tiu. Dita e Tiut (anglishtja e vjetër "tiwesdæg").

Hermesi, perëndia greke e tregtisë, shpikjes dhe mashtrimit, fitoi të nesërmen. Ai u zëvendësua me Merkurin, perëndinë romak të tregtisë dhe shkencës; shqip mori emrin “e mërkurë”. Sidoqoftë, saksonët vendosën të shkonin në një drejtim tjetër. Ata zgjodhën Woden, udhëheqësin e gjuetisë. Dita e Woden ("wodnesdæg").

Grekët e emëruan të nesërmen sipas Zeusit, udhëheqësit të perëndive. Romakët ndoqën shembullin, duke ia dhënë ditën Jupiterit, perëndisë së tyre supreme. Dhe ne kemi të enjte (të etur). Anglezët e vjetër përsëri kishin një plan paksa të ndryshëm; ata zgjodhën të nderonin perëndinë saksone të shiut -bubullimës, Thor, me "thursdæg".

Kalendar-bërësit e lashtë grekë duhet t'i kenë dashur të premtet, pas saj do të vinte dita e pushimit. Ata e quajtën dita e Afërditës, perëndeshës së dashurisë dhe bukurisë. Perëndeshë ekuivalente romake ishte Venusi, ne e bëmë “e premte”, sepse vinte pas të enjtes?!, apo se saksonët kishin Freya (preya) dhe e quajtën të njëjtën ditë "frigadæg".

Më në fund kemi fundjavën. Grekët nderuan Kronin, babanë e Zeusit, ndërsa romakët vendosën të nderonin perëndinë e bujqësisë, Saturnin. Ne e kthyem në të shtunë. Saksonët shkuan me një emër të ngjashëm "Sæternbaeg”.


16 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page