top of page

Ditëlindja letrare – 1 janar – E.M. Forster


E.M. Forster


E.M. Forster lindi më 1 janar 1879 dhe vdiq më 7 qershor 1970. E.M. Forster ishte një romancier anglez, shkrimtar i tregimeve të shkurtra, eseist dhe libretist. Ai njihet më së miri për romanet e tij ironike dhe të hartuara mirë që shqyrtojnë dallimet klasore dhe hipokrizinë në shoqërinë britanike të fillimit të shekullit të 20-të. Veprat e tij përfshijnë Howard's End, A Room With a View dhe A Passage to India.


Disa citate nga krijimtaria e tij:


1. Nuk është e mundur të dashurosh dhe të ndahesh. Do të dëshironit që të ishte. Ju mund ta shndërroni dashurinë, ta injoroni atë, ta ngatërroni, por nuk mund ta hiqni kurrë nga vetja. E di nga përvoja se poetët kanë të drejtë: dashuria është e përjetshme.

2. Unë sugjeroj që të vetmit libra që ndikojnë tek ne janë ata për të cilët jemi gati dhe që kanë ecur pak më tej në rrugën tonë të veçantë nga sa kemi shkuar ne vetë.

3. Ju ngatërroni atë që është e rëndësishme me atë që është mbresëlënëse.

4. Kur mendoj se çfarë është jeta dhe sa rrallë dashurisë i përgjigjet dashuria; është një nga momentet për të cilat u krijua bota.

5. Veprat e artit, për mendimin tim, janë të vetmet objekte në universin material që zotërojnë rregull të brendshëm, dhe kjo është arsyeja pse, megjithëse nuk besoj se vetëm arti ka rëndësi, besoj në Art për hir të Artit.

6. Gjithmonë dikush tenton të mbivlerësojë një libër të gjatë, sepse e ka kaluar atë.

7. Ajo që është e mrekullueshme për letërsinë e madhe është se ajo e transformon njeriun që e lexon atë drejt gjendjes së njeriut që shkroi.

8. Librat duhet të lexohen (më keq për fat kërkon kaq shumë kohë). Është e vetmja mënyrë për të zbuluar se çfarë përmbajnë. Disa fise të egra i hanë ato, por leximi është metoda e vetme e asimilimit që i zbulohet Perëndimit.

9. Por Jane Austen është shumë ndryshe. Ajo është autorja ime e preferuar! Lexoj dhe rilexoj, goja hapet dhe mendja mbyllet. Mbylle gojën me përmbajtje të pakuptimtë, e përshëndes me emrin e zonjës më të sjellshme, ndërsa kritikat dremitin.

10. Unë pothuajse kam përfunduar një roman të gjatë, por është i pabotuar deri në vdekjen time dhe të Anglisë.


20 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page