top of page

Ditë e trishtë për miqtë, kolegët, studentët dhe Katedrën e Gjuhës Shqipe në Pekin!
Ditë e trishtë për miqtë, kolegët, studentët dhe Katedrën e Gjuhës Shqipe në Pekin!

Dr. Eranda Allmetaj


Ndarja nga jeta e profesorit dhe studiuesit Ruzhdi Stringa na hidhëroi pa masë! Një lajm tronditës dhe i papritur!

Profesor Rudin pata fatin ta takoja për herë të parë para katër vitesh, kur fillova studimet e doktoraturës në Universitetin e Gjuhëve të Huaja të Pekinit, në të cilin ai kishte mëse dy dekada që ishte mësimdhënës i gjuhës shqipe. Katedra është një familje e madhe e gjuhës shqipe, ku profesor Rudi, siç ne, miqtë dhe kolegët e tij i thërrisnim, kishte një vend të veçantë për shkak të profesionalizmit dhe punës serioze që i kishte kushtuar studimeve përgjatë viteve. Ndonëse takimet tona ishin të rralla për shkak të angazhimeve, sërish në çdo takim bisedat nisnin si pasardhëse të njëra tjetrës referuar studimeve tona të doktoraturës, letërsisë, kulturës shqiptare, si dhe jetesës në Pekin.


Profesor Stringa përcillte urtësi dhe mirësi në çdo bisedë. Ndonëse një njeri i ditur dhe një studiues i palodhur në funksion të përhapjes së dijes, gjuhës dhe kulturës shqipe prej vitesh në kontinentin aziatik, serish fliste me modesti, një vlerë dhe një nga virtytet më të çmuara të tij. Pak muaj më parë përfundoi me sukses doktoraturën, një punë disavjeçare së cilës arriti t’i gëzohej kaq pak kohë, por pavarësisht kësaj mund të them që vlera e vërtetë e tij qëndronte në faktin që vlerësonte dijen e vërtetë, pa qenë e nevojshme që kjo doemos të përkthehej në tituj apo grada shkencore. Profesori ishte vërtetë një njeri i ditur, që në çdo bisedë percillte mirësi dhe mençuri. Në bisedën e fundit që shkëmbyem para disa ditësh, ruaj urimet e tij të përzemërta për përfundimin e doktoraturës sime, bashkëbisedimet profesionale me të cilin kanë pasur një funksion tepër të vlefshëm.Ai do të jetë gjithmonë pranë nesh; pranë kolegëve dhe studentëve që i ka lënë trashëgim gjuhën shqipe brez pas brezi. Uroj që shpirti i tij të prehet në paqe në dheun e Shqipërisë, së cilës i kushtoi jetën me punën, studimet dhe pasurinë kulturore që la pas!

Lamtumirë, profesor!


___________________________________________________________________


Sad day for friends, colleagues, students and the Albanian Language Department in Beijing!


Dr. Eranda Allmetaj

The loss of the battle with the life of professor and researcher Ruzhdi Stringa saddened us immensely! Shocking and unexpected news!

I had the good fortune to meet Professor Rudi for the first time four years ago, when I began my doctoral studies at the University of Beijing’s Foreign Languages, where he had been teaching Albanian for more than two decades. The chair is a large family of the Albanian language, where Professor Rudi, as we, his friends and colleagues called him, had a special place because of the professionalism and serious work he had devoted to his studies over the years. Although our meetings were rare due to commitments, still in every meeting the conversations started as successors of each other referring to our studies of doctorate, literature, Albanian culture, as well as living in Beijing.

Professor Stringa conveyed wisdom and kindness in every conversation. Although a knowledgeable man and a tireless researcher in order to spread Albanian knowledge, language and culture for years on the Asian continent, he still spoke modestly, a value and one of his most precious virtues. A few months ago, he successfully completed his doctorate, a work of several years which he managed to enjoy for so little time, but nevertheless I can say that his true value lay in the fact that he valued true knowledge, without the need for it. It must be translated into scientific titles or degrees. The professor was indeed a man of knowledge, who in every conversation conveyed kindness and wisdom. In the last conversation we exchanged a few days ago, I maintain his heartfelt congratulations on the completion of my doctorate, the professional conversations with which he had a very valuable function.

He will always be near us; next to colleagues and students who have inherited the Albanian language from generation to generation. I wish that his soul rests in peace in the land of Albania, to which he dedicated his life with the work, studies and cultural wealth he left behind!

Goodbye, professor!

@copyright

289 views3 comments

3 comentários


Prof Dr Fatmir Terziu
Prof Dr Fatmir Terziu
24 de jun. de 2020

Eli Kanina

Kur kthehesha sot nga puna pashë tek agjensia funerale Alba( Tiranë) pritjet e vizitat për profesor Ruzhdi Stringa, u prehtë në paqe! NgushëllimeFatmir Terziu!🙏

Curtir

Prof Dr Fatmir Terziu
Prof Dr Fatmir Terziu
24 de jun. de 2020

Fiora Cakoni

Gjithmone keshtu do kujtohesh Rudi. RIP

Curtir

Prof Dr Fatmir Terziu
Prof Dr Fatmir Terziu
24 de jun. de 2020

Monika Vrioni Misrasi


Asnje fjale miresie nuk eshte teper per ty Rudi, meriton shume shume me teper mik fisnik! RIP Rudi!!!

Curtir

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page