top of page

Dielli dhe yjet simbole të lashta iliro-arbërore europiane


Gjon Keka
Dielli dhe yjet sidomos tek Iliro-arbërorët kanë luajtur një rol të rëndësishëm, aq më tepër në mitologji ato janë parë dhe përmendur në mënyra të ndryshme simbolike ; p.sh. Dielli si një gur vezullues, si një furrë e zjarrtë, pastaj idea e diellit si mburojë, apo Dielli si heroi i përjetshëm i Zotit, e deri të ngritja e tij të një perëndie të diellit. Por jo vetëm kaq ,ai ka patur edhe simbolika sipas vendeve të ndryshme p.sh. diell është parë edhe si zemra e dragoit qiellor. Poashtu dielli u pa edhe si pëlhura dhe rrobat qiellore, si një faktor kryesor në zhvillimin e tërë pamjes spektakolare vallëzuese të qiellit, ndërsa yjet konsideroheshin si shërbëtorë të diellit. Sidoqoftë dielli dhe yjet si simbole të lashta jo vetëm iliro-arbërore,por edhe në tërë kombet e kontinentit europian i dhanë kështu më vonë edhe simbolin e përbashkët apo flamurin me të cilën e mbështolli veten kontinenti europian apo më mirë i dha identitetin vetes pra yjet si simbole të veta të natyrshme të tij dhe kombeve të tyre.


Imazhi bashkëngjitur është nga një kronik e vitit 1644.

23 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page